"Katkı yok" diyebilmek için kodekse uygun olmasına rağmen sitrik asit kullanımından vazgeçen meyve suyu ve nektarı üreticileri, bunun yerine limon suyu kullanacak.
1976'da Fransa'da, 1986'da Almanya'da, 1990'ların sonunda da Türkiye'de elden ele dolaşan bir faks, en tehlikeli katkı maddeleri ve bunların hangi gıdalarda kullanıldığını sıralıyordu. E rakamıyla başlayıp alt alta sıralanan katkılar, E 330'a geldiğinde şu cümleyle tanımlanıyordu: En tehlikeli kanserojen katkı maddesi olup ne yazık ki birçok hazır gıdada bulunuyor. Sonra aynı liste internet yoluyla dolaşır oldu. Gıdada neyin ne kadar zararlı olduğu henüz tartışmalı bir konu. Ancak E 330, yani sitrik asit, hem AB direktifleri hem de Gıda Kodeksi'nin kullanılmasına izin verdiği bir madde. Kodeks, "uygun dozda ve doğru yerde kullanıldığında sorun yok" diyor. Ancak tüketici, etiketin üzerinde E 330'u görünce, "Bu ürün katkılıdır" diyerek gönül rahatlığıyla tüketemiyor.
'KATKILIDIR' İNANCI İşte bu yüzden, yani özellikle annelerin kafasından "meyve suyu katkılıdır" düşüncesini silemeyen Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED), meyve suyu ve nektarını daha iyi savunabilmek için E330'u da kaldırıp yerine limon suyu kullanma kararı aldı. Zira anneler almazsa hiç kimse almazdı. E 330, yani sitrik asit, sulandırılan meyve suyunun düşen asit oranını ayarlamaya yarıyor. Gıda Kodeksi, meyve suyu ve meyve nektarında katkı kullanılmasına izin vermiyor, sadece asitliği ayarlamak için E 330'a izin var. Ancak 'aromalı' ve 'meyveli' içecek olarak adlandırılan ürünlerde koruyucu ve renklendirici kullanılıyor. İşte MEYED, "Bizde katkı yok" diyebilmek meyve ve su dışında kullanılan tek madde olan sitrik asit yerine limon suyu kullanımına geçiyor. Tüketicinin sitrik asit ve E 330 hakkındaki yanılgısını tamamıyla sona erdirmek istediklerini söyleyen MEYED Başkanı Prof. Dr. Aziz Ekşi, meyve suyuna limon suyu katmanın aynı zamanda avantaj da yaratacağına inanıyor. Meyve suyuna sitrik asitin koruyucu özelliğini katacak olan limon suyunun, vitamin ve mineral de kazandıracağını söyleyen Prof. Dr. Aziz Ekşi, "Limon suyuna geçiş ile birlikte etiketlerde sitrik asiti belirten 'E' kodunun kaldırılması, yıllardır anlatmaya çalıştığımız meyve suyunun doğal bir içecek olduğunun daha çabuk anlaşılmasını sağlayacak. Meyve suyu üreticisi toplam 27 üyemize limon suyu kullanmaları yönünde bir rapor hazırladım. En kısa zamanda meyve suyu ve nektarında limon suyu ile üretime başlayacağız" diyor.
HALKA ANLATAMADIK Meyve suyunun, içerdiği doğal besin öğeleri nedeni ile sağlıklı beslenmede süt kadar faydalı olmasına rağmen tüketiminin AB ülkelerine göre çok az olmasını, doğal içecek olarak görülmemesine bağlayan Prof. Ekşi şunları söyledi: "Limon suyu tüketicinin meyve suyundan gelen sağlık konusunda bilinçlenmesini sağlayacak. Ayrıca limon suyunun, yerli hammaddeden, yerli firmalarca üretilme olanağı var. Bu da döviz tasarrufu açısından olumlu bir faktördür. Limon suyu konsantresi üreten firma sayısı 4'dür."