kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan İsrail'e gidiyor

Başbakan Erdoğan, geniş ekonomik işbirliği olanaklarının değerlendirileceği İsrail gezisine 1 Mayıs'ta çıkacak.

Türkiye ile İsrail arasında son derece geniş ekonomik işbirliği olanakları bulunuyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 1-2 Mayıs tarihlerini kapsayan İsrail-Filistin gezisi öncesi, Edinilen bilgilere göre, geniş işbirliği olanakları, her iki ülkenin karşılaştırmalı üstünlükleri biraraya getirildiği ve ekonomilerin tamamlayıcı özellikleri ile coğrafi yakınlığın sağladığı avantajlar göz önüne alındığında ortaya çıkıyor.

Bu arada Türkiye-İsrail ilişkilerinin önündeki en büyük engel, İsrail-Filistin sorunu olarak görülürken, özellikle İsrail ile planlanan uzun vadeli yatırımlar, bölgedeki savaş ve bunun getirdiği istikrarsızlık nedeniyle olumsuz yönde etkileniyor.

Hafta içinde TOBB'un ev sahipliğinde Ankara'da yapılan toplantılar çerçevesinde oluşturulan ''Türkiye-Filistin-İsrail Ekonomik İşbirliği için Ankara Forumu''nun ise ilişkilere yeni bir ivme kazandırması bekleniyor.

Ankara Forumu'nun ikinci toplantısı, Haziran ayının birinci yarısında Doğu Kudüs'te gerçekleştirilecek.

TÜRKİYE-İSRAİL EKONOMİK İLİŞKİLERİ

Türkiye ve İsrail arasında imzalanan ve 1997'de yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması ile de, gerek ihracatta gerekse ithalatta artış yaşanıyor. İhracatta demir-çelik, otomotiv ve yan sanayi ürünleri ilk sıralarda yer alırken, ithalatta minenaral yakıtlar, organik
kimyasallar gibi ürünler ilk sıralarda yer alıyor. 2004 yılında Türkiye'nin İsrail'e ihracatı 1.3 milyar dolar olurken, ithalatı ise 712.8 milyon dolar oldu.

SEKTÖREL İLİŞKİLER

Savunma sanayii, iki ülke arasındaki önemli işbirliği alanlarından birini oluştururken, ''savunma sanayi'' göz önüne alındığında ise iki ülke arasındaki ticaret dengesi İsrail lehine. Türkiye İsrail'den yüksek teknoloji gerektiren savunma sanayi ürünleri alırken, İsrail daha çok bot, üniforma benzeri malzemeler alıyor.

Bu anlamda İsrail savunma yan sanayi alanında Türk firmalarının katkılarının artırılması ile off-set anlaşmalarının teşviki ve söz konusu anlaşmalar çerçevesinde açılan ihalelerde Türk firmalarına öncelik verilmesi, ilişkilerin geliştirilmesine yönelik işbirliği
türlerini oluşturuyor.

TÜRK MÜTEAHHİTLİK FİRMALARI BAZI PROJELERİ ÜSTLENDİ

Müteahhitlik alanında, Türk firmaları İsrail'de bugüne kadar 114 milyon dolarlık proje üstlenirken, İsrail Hükümeti'nin yurt dışından getirilen işçilere çalışma vizesi için kişi başına 1000 dolar vergi alması, Türk firmalarının projelerde Türk işçi istihdam ettirmeleri konusunda zorluk yaşamalarına neden oluyor.

Yatırım alanında, İsrail ile karşılaştırıldığında Türkiye'de nispeten ucuz işgücü olması ve Türkiye'nin gerek AB, gerekse BDT ülkelerine coğrafi yakınlığı nedeniyle Türkiye'de başta tekstil olmak üzere ortak yatırımlar sınai alanda önemli işbirliği fırsatları sunuyor.

Ancak yıllardır İsrail ile Filistin arasında yaşanan olumsuzluklar nedeniyle İsrail ekonomisinde yaşanan duraklama, İsrailli firmaların finansman olaraklarını kısıtlarken, Türkiye'de kendileri açısından potansiyel arz eden sektörlerde doğrudan yatırım planlarını askıya almalarına yol açtı. Başta enerji alanında olmak üzere bölgesel projelerin gerçekleştirilmesi aşamasında da siyasi sorunların halli büyük önem taşıyor.

Tarım alanında İsrail'in sahip olduğu ileri tarım teknolojilerini kullanmak suretiyle meyvecilik, sebzecilik, kültür balıkçılığı, tohumculuk konularında ortak projeler geliştirme fırsatı bulunuyor.

THY, İSRAİL'E EN ÇOK YOLCU TAŞIYAN YABANCI HAVAYOLU

Ulaştırma sektörüne bakıldığında, THY halen İsrail'e en çok yolcu taşıyan yabancı havayolu şirketi konumunda bulunurken, Hayfa-Mersin limanları arasında bir Ro-Ro hattı kurulması ve söz konusu hattın diğer bölge ülkelerini de kapsayacak şekilde genişletilmesi, düzenli mal taşımacılığının sağlanması açısından önemli bir adım olabilecek.

Son yıllarda Türkiye ve İsrail arasındaki turizm ilişkilerinin gerilediği gözlenirken, İsrailli turistleri Türkiye'deki kayak merkezlerine çekmek, buna karşılık Türk turistlere İsrail'in turizm merkezi Elat'ı tanıtmak ve bu çerçevede İsrail'den Kurtköy, Erzurum gibi havaalanlarına THY'dan kiralanacak uçaklar ile doğrudan seferler gerçekleştirmek, iki ülke arasındaki turizm ilişkilerine ivme kazandırabilecek. Her iki ülkenin din turizmi açısından öneminin de göz ardı edilmemesi gerekiyor.

Türk firmaları ile İsrailli firmalar ile başta Orta Asya Cumhuriyetleri olmak üzere, 3. ülkelerde işbirliği olanakları da bulunuyor.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ ANLAŞMALAR

Öte yandan daha önce imzalanmış ikili anlaşmalara bakıldığında, çok sayıda olduğu dikkati çekiyor.

Türkiye ile İsrail arasında Serbest Ticaret Anlaşması, Ticari, Ekonomik, Sınai, Teknik ve Bilimsel İşbirliği Anlaşması, Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması, Gümrük İdarelerinin Karşılıklı Yardımlaşmasına İlişkin Anlaşma, Türkiye-İsrail Karma Ekonomik Komisyon 1. ve 2. Dönem Mutabakat Zaptı imzalanmış bulunuyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Ok: Etnik ayrımcılık körüklendi
 Yargı kararları eleştirilmesine rağmen uygulanıyorsa hukuk...
 Gelir İdaresi iade edildi
 Hazine yardımı aynen kabul edildi
 Erdoğan "Kipa giymem" diyor İsrail bastırıyor
 Başbakanlık 'Turkuaz Devrimi' iddiasını yalanladı
 Erdoğan'ın dava açtığı Musa Kart'a Cesaret Ödülü
 Erivan'la yeni dönem
 Hükümetten Genelkurmay'a İncirlik talimatı
 İnisiyatifi Özkök'ten almaya çalışıyor
MAHMUT ÖVÜR
Doğru Yol 14 Mayıs'a güçlü gidiyor
Türkiye, son 50...
MUHARREM SARIKAYA
Org.Özkök: Danışıklı değil...
Uluslararası Denizcilik...
YAVUZ DONAT
Hüseyin Gazi'de bir gün
Sabah yola çıktık... Kızılay,...
Ömür törpüleyen 'şifa' kuyruğu
SSK hastanelerinde doktor yüzü görebilmek için ilk şart gün ağarmadan...
Engellilerin umut türküsü başladı
Tunceli'de engelliler için "Umudun Türküsü" projesi kapsamında...
DİSK'in sloganları sevgi bahçesi gibi
DİSK'in sloganları sevgi bahçesi gibi
DİSK, 1 Mayıs mitinglerine bu yıl "fabrikamı, işimi, bağımsızlığı ve...
'Kara' göründü
'Kara' göründü
Kara Kuvvetleri Komutanlığı, subaylarını yetirdiği Kara Harp...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu