kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
55 yaşındaki Fatma Tilkat’ın hastanede 4’üncü günü. “İnşallah, bugün muayene olacağım” diyor.
Hastanede otel olsa sorun kalmaz!
5 hasta aynı anda muayene oluyor
Muayene tavsiyeleri

Hastanede otel olsa sorun kalmaz!

Bürokrasiyi anlatan ünlü 'Bugün git, yarın gel' sözü hastanelerin durumunu özetliyor. Günlerce muayene sırası için bekleyen hastalar çözümü bulmuş. 'Bir otel açılsın o kadar yolu gidip gelmeyelim' diyorlar.

Devlet hastanelerinde doktorla karşılaşmak için sabaha karşı sıraya giren hastaları muayene odasında kötü bir sürpriz bekliyor. Beşerli gruplar halinde doktor tarafından kabul edilen hastalar, tüm sorunlarını yalnızca doktora değil odada bulunan diğer hastalara da açıklamak zorunda kalıyor. Hasta doktor mahremiyeti devlet hastanelerinde pek bulunmuyor. Anlattığınız şikayetleriniz sonunda doktor sizden tahlil ya da röntgen isterse o zaman yeni bir koşturmaca başlıyor. Bu tetkikler için daha günlerce sabah kuyruklarına katılacağınız, sonra bunları doktora yorumlatmak için yeniden 'barkod' alacağınız anlamına geliyor. Bir hastanın hastanede muayene edilip hastalığına ilaç yazılması en azından üç, dört gününü alıyor. Hastanelere yeni getirilen düzen muayene standardını değiştirmedi. Doktorların muayene için bir hastaya ayırması gereken ideal sürenin en az 20 dakika olduğunu yıllardır herkes öğrendi. Ancak getirilen tüm yeni düzenlemeler 20 dakikalık ideal sürenin 2 dakikaya sabitlenmesini sağladı.

YÜZLERCESİ GERİ DÖNÜYOR
İstanbul'un merkezindeki hastanelerde artık doktor odalarının kapılarında aynen bankalardaki gibi numaratörler bulunuyor. Size muayene sıranızı gösteren bu numaratörler aynı zamanda doktorunuzun şu anda kaç hastaya baktığının da resmikaydı anlamına geliyor. Doktorların günde 100 hasta bakma zorunluluğu bulunuyor. Sekiz saat çalışan bir doktor iki dakikada bir hastayı muayene etmek zorunda kalıyor. Yanındaki hemşireler de bu sırada hastayı hazırlamak yerine hastanın kaydını yapmak, barkodlarını kontrol etmek ve odadaki diğer hastaları ellerindeki deftere işlemekle uğraşıyorlar. Tüm sistem hasta kaçaklarını önlemeyi amaçlıyor. Ancak bu sırada muayene olmayı başaramadığı için o gün evine dönmek zorunda olan yüzlerce hasta unutuluyor. Telefonla verilen randevu saati genellikle iki saatlik gecikme gösteriyor. 55 yaşındaki Fatma Tilkat, dört gündür hastane kapısına geldiğini anlatıyor. Bir gün kızı, bir gün de gelini onun için koşturmuş, şeker hastası, yüksek tansiyonu var. Doktor ayrıca akciğer röntgeni istemiş. Pazartesi günü başlayan koşturması cuma günü saat 15.30 sıralarında devam ediyordu. "Doktor artık bugün ilaçlarımı yazar herhalde' diyordu.

KAF DAĞI'NIN ARDI GİBİ...
Hastalar, hasta yakınları herkes ellerindeki kağıtlarla bir yerlere koşturuyor. Kimi sevk için kimi tahlilleri için gerekli imzaları tamamlamanın peşinde. Her hastanın elinde en az üç dört kağıt var. "Bu kan tahliliminkağıdı, onu tamamladım, bu gün de doktor için geldim, üç gündür hastaneye gelip gidiyorum" diye anlatıyorlar. Mevlube Yüksel, tansiyonun 28 olduğunu ve sabah beşten beri beklediğini anlatıyor. Daha önce açık kalp ameliyatı geçirmiş, ilaçlarının yenilenmesi için salı gününden beri hastaneye gelip gittiğini anlatırken, "20 kişi sonra bana da sıra gelecek, doktor buraya imza atarsa artık iki ay buralara gelmeyeceğim inşallah" diyor. Bu hikâyelerden doktor kapılarında yüzlercesi anlatılıyor. Herkes çaresiz. Bütün bu bürokrasiyi gerçekten çok hasta olan birinin aşması imkânsız.

YENİDEN KUYRUK MU?
Doktorlar steteskoplarını çok az kullanıyor. Onlar yalnızca anlatılan şikâyetlere uygun tetkik isteme ve imza atma görevini üstlendiklerinden çoğu zaman hastanın yüzüne bakma fırsatı bile bulamıyorlar. "Tüberküloz olabilirim" diyorum. Röntgen için sevk yazıp sonra tekrar gelmemi istiyor. Şaşırıyorum. Avrupa ülkelerinde karantina gerektiren bu şikâyet devlet hastanelerinde son derece normal bir durum olarak algılanıyor. Röntgen kağıdımı alıp hastaneden çıkıyorum. Bu röntgeni çektirebilsem bile doktora yorumlatabilmem için yeniden sıraya girmem gerekecek bu da yeniden sabah beş kuyruğu anlamına geliyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Süzer Plaza'daki barda silahlar patladı: 3 yaralı
 Askerden şeffaflık dersi
 Kemikleri sızlayacak
 Emniyet'te bilgi edinme skandalı
 Tüp bebekte 3 deneme
 Konuş çiftine Hollanda Kraliyet Nişanı verildi
 Polis şeflerinden 2023 senaryosu
 Özkök Paşa'ya izci fuları
 Olaylarda kullanılan gazlar sağlığı bozmaz
 Alevi konfederasyon Başkanı'na gözaltı
ERDAL ŞAFAK
Türkiye Başsavcısı
Yargıtay Cumhuriyet...
ALİ KIRCA
Bu bina nerede?
Evet, bu bina nerede?
Moskova'da mı?...
MEHMET ALTAN
Türban için referandum...
Dünyadaki petrol egemenliğinin...
Amerika arka bahçesini kaybetti
Bush yönetimi Ortadoğu'yla 'ilgilenirken' Latin Amerika ülkelerinde...
Zenginlik nüfusun % 20'sinde
* Uzmanlara göre bölge ülkelerinde ardı ardına solcu partilerin...
Bir Akın yetti!
Bir Akın yetti!
Rize kalesine 2 isabetli şut gönderebilen Beşiktaş'a 3 puanı İbrahim...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu