kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"İncirlik'ten silah ve asker sevkiyatı yok"

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ABD'nin İncirlik Üssü'nü kullanma talebinin olumlu karşılanması ve gerekli kolaylıkların sağlanmasının karalaştırıldığını belirterek, İncirlik Üssü'nden gerçekleştirilecek uçuşların Afganistan ve Irak'a kargo nakliyle sınırlı olacağını söyledi. Gül, sözkonusu kargo uçuşlarında mühimmat, silah ve askeri birlik taşınmayacağını bildirdi.

Gül, TBMM Dışişleri, Milli Savunma, AB Uyum ve İnsan Hakları Komisyonu üyelerine dış politika konularında bilgi verdi. Gül, ABD ileilişkilerin son dönemde basın ve yayın organlarımızda yoğun şekilde ele alındığını, özellikle ABD'nin İncirlik Üssü'nden yararlanma talebinin kamuoyunda geniş tartışma konusu yapıldığını gözlemlediğine işaret etti.

Yarım asırlık müttefiklik ilişkisi içinde bulunulan ABD ile ilişkilerin son dönemde erozyona uğradığı, Türk halkının ABD karşıtlığı güttüğü gibi abartılı yorumların olduğuna dikkati çeken Gül, ''Ortak değerler ve hedefler paylaşarak, güçlü bir işbirliği zemini oluşturduğumuz, bazı konularda doğal karşılanması gereken yaklaşım farklılıklarımız bulunsa da stratejik ortaklık olarak da tanımlanabilecek ABD ile ilişkilerimiz daha gerçekçi ve ciddi bir değerlendirmeyi hakketmektedir. İki makale yazıldı diye Türkiye'de yeryerinden oynamamalı'' dedi.

ABD'nin, Afganistan ve Irak'ta sürdürülen harekatları desteklemek amacıyla, İncirlik'teki 10. Tanker Üs Komutanlığı'nın lojistik aktarmaamacına yönelik olarak kullanılmasına imkan verilmesi talebinde bulunduğunu ifade eden Gül, şöyle konuştu:

''ABD'nin talebi, Afganistan ve Irak Harekatlarını desteklemek amacıyla sivil ve askeri kargo uçakları ile İncirlik'e nakledilecek lojistik ikmal malzemesinin bu bölgeye taşınması ve geriye intikalini içermektedir. Bu talep Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığımız ile ilgili tüm kuruluşlarımızla kapsamlı bir şekilde değerlendirilmiştir. Afganistan'daki Sürekli Özgürlük Harekatı kapsamında oluşturulan uluslararası koalisyona mensup ülkelerin Türkiye'den talep ettikleri lojistik destek kolaylıkları tarafımızdan esasen karşılanmaktadır.

Bu konuda BM ve NATO'da alınan kararlara istinaden TBMM'nin 10 Ekim 2001 tarihli kararına dayanılarak Bakanlar Kurulu 18 Ekim 2001 tarihli kararıyla İncirlik Üssü, Afganistan harekatı çerçevesinde transit merkez olarak kullanılmaktadır. BM Güvenlik Konseyi, Irak'ın bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü teyit eden ve ülkenin istikrar ve güvenliğinin sağlanması, yeniden yapılandırılması ve Irak'a insani ve diğer yardımların ulaştırılmasınailişkin bir karar almıştır.

Bu karara istinaden, 23 Haziran 2003 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla İncirlik Üssü'nün sözkonusu BM kararının uygulanmasına ilişkin faaliyetler kapsamında, Genelkurmay Başkanlığımızca belirlenecek ilkeler ve usullere göre, dost ve müttefik ülkelerce malzeme, teçhizat ve personel nakli de dahil lojistik destek maksadıyla geçici transit merkez olarak kullanılmasına izin verildiği malumdur. 1 yıllık süre için verilen bu izin, 22 Haziran 2004 tarihinde bir yıl uzatılmıştı. Mevcut aşamada, sözkonusu izin 23 Haziran 2005 tarihinden itibaren bir yıl daha uzatılmıştır.

''Gül, Afganistan ve Irak'taki harekatlar çerçevesinde, ABD dışında Kanada, İtalya, Macaristan ve İngiltere'ye de çeşitli zamanlarda Türkiye'deki havaalanı ve tesislerden bu amaçlarla yararlanmalarına izni verildiğini hatırlattı. Irak'ta barış ve istikrarın tesisi amacıyla bu ülkedeki Çokuluslu Güce Erbil'de konuşlu bir askeri birlikle katkıda bulunmakta olan Kore Cumhuriyeti'nin de Irak'taki birliğinin lojistik ihtiyaçlarının Türkiye üzerinden karşılanması hususunda destek talebinde bulunduğunu kaydeden Gül, talebi olumlu biryaklaşımla yanıtladıklarını bildirdi.

'İLKE VE KURALLARI TÜRKİYE BELİRLEYECEK'

ABD'nin son talebinin de Bakanlar Kurulu'nun kararları çerçevesinde değerlendirildiğini belirten Gül, ''Dost ve müttefikimiz ABD'nin talebinin olumlu karşılanması ve gerekli kolaylıkların sağlanması kararlaştırılmıştır'' dedi.

Gül, sözkonusu lojistik destek faaliyetlerinin Bakanlar Kurulu kararlarının süresi ile sınırlı olacağına işaret ederek, şunları kaydetti:
''Bu faaliyetlerin tabi olacağı ilke ve kuralları da Türkiye belirleyecektir. Bu konudaki çalışmalar Genelkurmay Başkanlığı ve bakanlığım tarafından birlikte sürdürülmektedir.

Bu çerçevede, İncirlik Üssü'nden gerçekleştirilecek uçuşlar, Afganistan ve Irak'a kargo nakliyle sınırlı olacaktır. Sözkonusu kargo uçuşlarında mühimmat, silah ve askeri birlik taşınmayacaktır. Türk güvenlik kuvvetlerine bağlı unsurlar da lojistik destek amacıyla bu uçuşlardan faydalanacaktır. Lojistik destek faaliyetlerine katılacak unsurlar hiçbir ülkeye karşı saldırı fonksiyonu üstlenmeyecektir. Bu faaliyetler uluslararası hukuka uygun olacaktır. Bunlar Türk makamlarıyla tam bir işbirliği ve koordinasyon içinde gerçekleştirilecektir.''

Gül, İncirlik Üssü'nden faydalanma taleplerinin değerlendirilmesinde Türkiye'nin bölgesel barış ve istikrarın temini bağlamında Irak ve Afganistan'a yönelik dış politika öncelikleriyle uyumlu ve bunu destekleyen bir düzenlemenin oluşturulması hedeflendiğini söyledi. Gül, ''Bu itibarla, yakın müttefik ve dostumuzABD'nin talebi hakkında aldığımız karar, gerek dış politika, gerek güvenlik politikalarımızla örtüşen bir içeriğe sahip olarak şekillenmiştir'' dedi.

'İVME KAYBI DOĞRU BİR TAHLİL DEĞİL'

Gül, AB ile ilişkiler konusunda bilgi verirken, AB üyeliğinin Hükümet'in temel dış politika önceliği olmaya devam ettiğini, bir yandan içeride AB üyeliğine ilişkin çalışmalar, öbür yandan AB ile gerek siyasi gerek teknik düzeydeki temasların sürdüğünü anlattı.

Gül,''17 Aralık Zirvesinden sonra çalışmalarımız aynı hız ve şevkle sürmüştür. Ancak, bu dönemde daha çok, gerçekleştirilen reformların uygulanmasına ve eksiklerimizin tamamlanmasına öncelik verdik. Bunu, AB'ye üyelik çabalarımızda bir ivme kaybı gibi görmek doğru bir tahlildeğil'' dedi.

''Reformların tamamlandığı, artık çıkarılacak yasa kalmadığı'' anlamının çıkarılmamasını isteyen Gül, Vakıflar Yasa tasarısını öncelikle TBMM'ye sevkedeceklerini söyledi. Gül, ''Ülkemizi demokrasi ve insan hakları alanında en üst düzeye yükseltene kadar reform çalışmalarını sürdüreceğiz. Bunu her şeyden önce halkımıza karşı bir görev ve sorumluluk olarak görüyoruz. Öte yandan, zihniyet değişimi gerektiren uygulama gibi zor bir alanda elde etmeye başladığımız sonuçlar Türkiye'deki reform sürecinin sürdürülebilir ve geri döndürülemez bir mecraya girdiğini de göstermektedir'' diye konuştu.

Son olarak Türkiye-AB 44. Dönem Ortaklık Konseyi Toplantısı vesilesiyle 26 Nisan günü Lüksemburg'da AB tarafıyla biraraya geldiklerini, müzakerelerin başlayacağı 3 Ekim tarihi yaklaşırken, karşılıklı yükümlülükler bakımından AB Komisyonu ve üye Ülkelerle Türkiye-AB ilişkilerinin her yönüyle ele alınmasına imkan sağlaması açısından bu toplantının önemli bir fırsat teşkil ettiğini söyledi.

'METİNDE MUTABIK OLDUĞUMUZU KOMİSYON'A BİLDİRDİK'

Tam üyelik müzakerelerinin 3 Ekim'de başlayacağını hatırlatan Gül, şöyle konuştu:

''3 Ekim'e kadar yapılması gerekenlerden biri de ülkemizle AB arasındaki Ankara Anlaşması'nı 1 Mayıs 2004'te AB üyesi olan ülkelere genişletecek Uyum Protokolü'nün imzalanmasıdır. Sözkonusu Uyum Protokolü'nü Komisyon ile müzakere ettikten sonra 28 Mart 2005 tarihli bir mektupla, Uyum Protokolü metni ile mutabık olduğumuzu Komisyon'a bildirdik. Şimdi Protokolü imzalamak için AB tarafının iç prosedürünü tamamlamasını bekliyoruz. Uyum Protokolü'nü AB tarafı gerekli işlemleri tamamladığında, her halükarda 3 Ekim'den önce imzalayarak TBMM'ye sunacağız.Uyum Protokolü'nün imzalanmasının (Kıbrıs Rum Kesimini) tanıma anlamına gelmediği konusunda uluslararası hukukçular mutabıktır. Ayrıca, başta AB Dönem Başkanı ve AB Komisyonu Başkanı olmak üzere, birçok ülkenin liderleri de müteaddit kere yaptıkları güçlü beyanlarla bu hususu teyit etmişlerdir.AB ile on yıldır Gümrük Birliği ilişkisi içindeyiz. Ayrıca 2000 yılından bu yana ön tarama olarak adlandırılabilecek analitik incelemesürecini yürütmekteyiz. Bu süreçler çerçevesinde edindiğimiz tecrübe ışığında, Ekim'de taramayla başlayacak müzakerelerde hızla ilerleme kaydetmeyi hedefliyoruz.AB üyeliği hedefi doğrultusunda bugüne kadar gösterdiğimiz ve herkesçe de teslim edilen başarılı performansı müzakere sürecinde de göstereceğimizden kimsenin kuşkusu olmamalıdır.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "Çerçeveye uysunlar açalım"
 Şahin'den sert çıkış
 Cumhurbaşkanı yetkileri ve Anayasa tartışıldı
 Gelir İdaresi aynen kabul edildi
 TCK'da Öcalan önlemleri
 'Vatanı satarsınız' sözü Başbakan'ı çok kızdırdı
 Sözümüzü tutmadık
 Bumin'den türbanlı eşe davetiye
 'Yara kaşıyıcılara itibar edilmemeli'
 Teziç: Boyun büktüler
 KKTC'lilere top yekün saldırı
 Demirel: Mahkeme yoktu, ihtilal oldu
MUHARREM SARIKAYA
Köklü değişim beklenirken...
Başbakan Recep...
YAVUZ DONAT
İktidar olmak, muktedir olmak ve kadro kurmak
Bir süre...
İsa ile Mehdi aynı secdede
Birçok büyük İslam alimiahir zamanda Meh-di'nin gelişinde hiçbirşüphe...
Kılıcın şifresinin gizlendiği gemi
Hz. Davud'un kılıcıyla birlikte Mısır'dan getirilen bakır levhadaki...
Lüks konutlar peynir ekmek gibi satılıyor
Lüks konutlar peynir ekmek gibi satılıyor
İstanbul'da son bir yılda 1 milyar dolarlık lüks konut satıldı. Konut...
Daha 15 yaşında ama yaşamadığı acı kalmadı
Daha 15 yaşında ama yaşamadığı acı kalmadı
R.G., 12'sinde tecavüze uğradı ve tecavüzcüsü ile evlendirildi,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu