kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Karar Konusunda Kim Ne Dedi?
'Kararı bağımsız yargı verecek'
Cumhurbaşkanı: Yasal düzenleme gerekir
Tarafsız değiliz
Siyasi bir karar
AB: Müzakere için önkoşul değil
Karar Konusunda Kim Ne Dedi?

Karar Konusunda Kim Ne Dedi?

BAKANLAR
'Göğüsleyeceğiz'
* Adalet Bakanı Cemil Çiçek: Karar geriye dönük yapılan usulle ilgili tartışmalardan ibarettir. Devletin kurumlarına, en başta da yargıya güvenmek gerekir. Soğukkanlı ve sağduyulu yaklaşmalıyız. Hiç bir şey dünyanın sonu değil. Bu dava özü itibariyle siyasetle de bağlı bir davadır. İşin siyasi boyutunu göğüsleyeceğiz, hukuk noktasında da bugüne kadar Türk yargısı bu ve benzeri olayların, her defasında üstesinden gelmiştir.

* Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül: AİHM kararı anayasa ve taraf olunan uluslararası sözleşmeler dikkate alınarak değerlendirilecek ve sonuç beklenecek. Biz hukukun üstünlüğüne, demokrasinin üstünlüğüne, Türk mahkemelerinin şeffaf şekilde karar verdiklerine inanırız.

HÂKİMLER
'Sebep yok'
* Kaldırılan Ankara 2 No'lu DGM'nin Başkanı ve Yargıtay Üyesi Turgut Okyay: AİHM öküz altında buzağı arıyor. Öcalan'ın avukatlarının savunma hakkı kısıtlanmadı, iddianame ve eklerinin tamamının fotokopisi verildi. Adil yargılanma hakkı ihlal edilmedi. Heyette yer alan askeri yargıç da objektif ve tarafsız olarak görev yaptı. AİHM'nin yaptığı şekilcilikten ibarettir. Yeniden yargılama sebebi yok, çünkü sanık lehine değişen bir durum yok.

* Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Hakim Tuğgeneral Erol Alpar: Mevcut pozitif hukuk karşısında, yargılamanın yenilenmesi mümkün değildir. Bu kararın mevzuatımız açısından şu anda bağlayıcı bir yönü yok. Ayrıca askeri yargıdaki hakimler de bağımsızdır, teminatlıdır.

* Öcalan'ın avukatı İrfan Dündar: Karar sürpriz değil. Yeniden yargılamayı ne devletin, ne Kürtlerin, ne de başka çevrelerin siyasi malzeme yapmasına izin vermeyeceğiz. Tahrik edici olmayacağız. Yeniden yargılama sonunda müvekkilim serbest kalacak.

SİYASİLER
'Karıştıracak'
* CHP Genel Başkanı Deniz Baykal: Tespit edilen hukuki eksikliklerin verilen kararı değiştirecek ağırlıkta olmadığı açıktır. Böyle bir manzara karşısında otomatik olarak mahkeme bu kararı almadığı halde yargılamının yenilenmesi yoluna gidilecek olursa çok büyük yanlışlık yapılmış olur. 'Bu yargılamayı bir daha yapın' demek büyük bir sorumsuzluğu üstlenmektir. Yeniden yargılama Türkiye'yi karıştırır.''

* MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Karar, Türkiye'nin onuru ve haysiyetiyle oynamakla eş anlamlı, açık bir tahriktir. Öcalan'ın yeniden yargılanması, Türkiye'yi ayağa kaldıracaktır.

* DYP Genel Başkan Yardımcısı emekli Büyükelçi Nüzhet Kandemir: Karar, hükümetin AİHM'yi Türk kamu vicdanının duyguları konusunda yeterli uyaramadığını gösteriyor.

* ANAVATAN Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu: Kararın, Türkiye için tehlikeli olacak siyasi bir sürece dönüşmemesi için hükümet bir an önce inisiyatif ele almalı. Hükümet iç hukuktaki, Anayasa'nın 90. maddesine uyumlu hale getirme gereği bulunan düzenlemeleri bir an önce yapmalı.

* DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: Olgunlukla karşılanmalı. Öcalan'ın evrensel hukuk normlarıyla yeniden yargılanmasının, Kürt sorunun çözümü için yeni bir fırsat yaratacağını düşünüyoruz.

ŞEHİT AİLELERİ
'Kınıyoruz'
* Van Şehit Aileleri Derneği Başkanı Ayhan Koçak: Karar Avrupa'nın Türkiye'ye uyguladığı çifte standardın ifadesidir. AİHM'nin kararını nefretle ve şiddetle kınıyoruz. Şehitlerimizin kemikleri sızlatılacaktır.

ÖCALAN'IN KARDEŞİ
'Memnunum'
* Fatma Öcalan: Karar memnuniyet verici. Belki kardeşim yeniden yargılanacak ve serbest kalacak. Ya da daha rahat bir cezaevine gönderilecek.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 AİHM: Yeniden yargılansın
 ABD: Ilımlı İslam demedik
 Abant Rektörü: Bilse gelmezdi
 DYP'ye gidecekti AKP'ye döndü
YAVUZ DONAT
Spor ve siyaset
Klasik sözdür... Hiçbir mazeret,...
MUHARREM SARIKAYA
"Fastfood entelektüeller"
Yakın geçmişe kadar,...
Eurovision'da birinci olan şarkı benim
Fuat Saka, Demir Demirkan'ı 'intihal'le suçluyor. Saka, "Every Way...
Şifreciler 'maske'yi düşürdü
XIV. Louis'nin şifrecileri, kullandıkları yöntemin sırrını mezara...
Fenerbahçe, Cim Bom'un diline düştü bir kere...
Fenerbahçe, Cim Bom'un diline düştü bir kere...
Türkiye Kupası finalinde Galatasaray'a 5-1 yenilen Fenerbahçe...
Linçten korkup mermi yağdırmışlar!
Linçten korkup mermi yağdırmışlar!
Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan Türkiye Kupası...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu