kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Altan Tanrikulu @ SABAH
 

İşte Fenerbahçe bu..

Şu anda dünyanın en iyi teknik adamı kim diye sorsanız çoğu kişi Chelsea'nin genç çalıştırıcısı Mourinho'nun ismini verir.. Gelecek yıl 5 milyon pound alacak olan Portekizli teknik direktörün 2000-2001 yılında, Portekiz'in 30 şampiyonlukla en çok şampiyon olmuş takımı Benfica'yı lig 6'ncısı yaptığı biliyor musunuz?
Bu adam futbolu bilmiyor, diye Lizbon sokaklarında gitmesi için gösteriler yapıldığını.. Daha sonra Union Leira takımıyla ligde 7'nci olduğunu.. Ama bütün bunlara karşın onu yakından takip eden Porto Kulübü'nün tam yetkiyle göreve getirdiğini.. 2003'te UEFA, 2004'te Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunun kazanıldığını.. Bu sezon İngiltere'yi kasıp kavurduğunu..


Asıl konumuz Mourinho değil.. Asıl konu Daum da değil.. Asıl konu Fenerbahçe.. Fenerbahçe'nin yıllar boyu kemikleşmiş, artık bitti denilen, sinsi bir hastalığın ilk deprem sonrası tekrar ortaya çıkması.. İstikrarsızlığın, sabırsızlığın bütün hatlarıyla Fenerbahçe'yi kasıp kavuruyor olması..
Şimdi arkanıza yaslanın birkaç sayıya bakın.. Daum iki yıldır Fenerbahçe'de.. 65 lig maçı oynadı, 48'ini kazandı.. Bir şampiyonluğu var ve bitime 3 hafta kala lider.. 156 gol atmış, 60 gol yemiş.. 153 puan toplamış.. Geçen yıl iki maçta da Beşiktaş'ı ve Trabzonspor'u mağlup etmiş.. Galatasaray'a bir beraberliği bir galibiyeti var.. Bu yıl Trabzonspor'u iki kez yenmiş.. Beşiktaş'a iki kez yenilmiş.. Galatasaray'a yenilmiş..
Daum, Galatasaray'da iki yılda bir teknik adam değiştirtmiş.. UEFA kupalı Fatih Terim.. Diğerini tartışılır hale getirmiş.. Yine kendi kurtarmış.. Galatasaray 65 lig maçında 38 galibiyet almış.. 115 gol atıp, 69 gol yemiş.. 127 puan toplamış..
Beşiktaş 65 maçta Lucescu, Del Bosque ve Rıza'yla çalışmış.. 37 galibiyeti, 126 puanı var.. 129 gol atıp, 79 gol yemiş..
Trabzonspor, Daum'a 4 farklı teknik adamla 4 maç kaybetmiş.. Daum, Türkiye'nin en zor deplasmanından gol yemeden ayrılmış.. 65 maçta Trabzon'un 5 farklı teknik adamla 33 galibiyeti 140 puanı var. 123 gol atıp, 66 gol yemiş..
Daum'la Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi'nde 9 puan toplamış. Bu dönemde Galatasaray Terim'le, Beşiktaş Lucescu'yla 7 puan toplamış. Trabzonspor ön elemede kalmış..


Bir atasözü, "Kaplumbağa'ya dikkat et. Ancak kafasını çıkarıp risk aldığında ilerliyebiliyor" der.. Fenerbahçe yıllardır kafasını çıkarıp risk almaya korktuğu için, korkak yönetildiği için, her kaybedilen maç sonrası fatura futbolculara ve teknik adama kesildiği için bir karış ilerleyebildi..
Nihayet Aziz Yıldırım hatasını fark etti.. "Artık takıma karışmamam gerek. Samandıra'yı olduğu gibi kendini kanıtlamış bir isme emanet etmeliyim" diye düşündü, o zaman Fenerbahçe ileri doğru bir adım attı.
Kazanınca sen yaptın, kaybedince teknik adam.. İyi günde tribünler adını anmasın, varsa yoksa "Büyük başkan", kötü günde el altından teknik direktör ara..
Bir ay önce kendi kanalında, "Çok teknik direktörle çalıştım. Hepsi aynı. Artık değiştirmek istemiyorum " de.. Bir ay sonra, Fransa yolları gözle..
Daum büyük hatalar yaptı kabul.. Ama Fenerbahçe iki yılda bütün rakiplerine bariz üstünlük kurduysa, bir kupa finaliyle mi teknik adamını asacak?
Çok önemli bir dönemeçte, lig ve kupadaki en büyük rakibiniz karışmışken, "UEFA Kupası tesadüftü" diyerek bütün camiayı motive etmek, en az Ribery'yi Deniz'le tutmak kadar büyük hata değil midir?
Chelsea başkanı gibi Şampiyonlar Ligi şampiyonu ünvanlı Mourinho'yu milyonlarca almak kolaydır.. Union Leira'nın hocası Mourinho'yu almak ise öngörü, tecrübe cesaret ister.
Fenerbahçe'nin asıl sorunu başka.. Büyük düşünmekten korkan, kaybetmekten korkan, koltuğundan olmaktan korkan kişiler tarafından yönetilmesinde..
Kötü günde ayağa kalkıp, "Arkadaşlar biz Fenerbahçe'yiz. Bir yenilgiyle dağılmayız" diyen bir başkana sahip olamamakta..
Ne diyelim, işte Fenerbahçe bu..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Soğukkanlı olabilmek   / 13-05-2005
 Kaleci farkı...   / 12-05-2005
 RTÜK de haklı Digiturk de   / 10-05-2005
 Bir de iş olsa...   / 08-05-2005
 Öfkeli...   / 08-05-2005
 Gazetem   / 06-05-2005
 Futbolu bil-mi-yor-su-nuz   / 05-05-2005
 Zorlu, Zeki ve Yılmaz   / 03-05-2005
 Kader anı...   / 01-05-2005
 Küçük şeyler..   / 01-05-2005
REHA MUHTAR
Abdullah Öcalan twelve points...
Efendim baktım, kimse,...
MEHMET BARLAS
Her yerimiz topuk gibi
Abdullah Öcalan'ın yeniden...
İLKER SARIER
İnsan ve inek
Durup dururken bu "inek meselesi"...
NEBİL ÖZGENTÜRK
İnadına sinema ve yaşamak...
Sadık Deveci, Ömer...
SAVAŞ AY
Hentbolcu kızlara Yıldız Abla Ateş'i
Van Kız...
REFİK DURBAŞ
Birden çok iyi arkadaş...
Saygıdeğer büyüklerim. Ben...
HINCAL ULUÇ
İnsanların bir de gerçek yaşı var.. mış..
Dünyanın hemen...
EMRE AKÖZ
Taktım bu lafa!
Yabancı dillerden kelime alınmasına...
ALTAN TANRIKULU
İşte Fenerbahçe bu..
Şu anda dünyanın en iyi teknik...
Burası Ankara
Burası Ankara
Süper Lig'de son üç haftaya dört puan farkla lider giren Fenerbahçe,...
Burası İstanbul
Burası İstanbul
Süper Lig'de son üç haftaya lider F.Bahçe'nin 4 puan gerisinde giren...
DYP'de ikinci Ağar dönemi
Doğru Yol Partisi kongresinde Mehmet Ağar, 1071 oyla 2'nci kez genel...
'Kendileri ihaneti vataniye içindeler'
Başbakan: İktidarı ihaneti vataniye ile suçlayacak kadar ihaneti...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu