kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Skandal Fotoğraf

ABD yönetimi, 24 yıl boyunca Irak'ı yöneten Saddam'ın beyaz külotlu fotoğrafını yayınladı.

İngiliz Sun gazetesi, devrik Irak lideri Saddam'ın cezaevinde çekilen fotoğraflarını yayınladı. Bir fotoğrafta külotla görünen Saddam, hücresinde pantolonunu katlıyor. Diğer fotoğrafta ise çoraplarını yıkıyor.

SUN: FOTOĞRAFLAR ABD ASKERİ KAYNAKLARINDAN
Gazete, fotoğrafların kendilerine 'direnişi kırmak için' bizzat Amerikalı askeri yetkililer tarafından verildiğini açıkladı. Gazete "Bağdat kasabı, bugün ezik bir adam" ifadesini kullandı.

PENTAGON VE KIZILHAÇ SORUŞTURMA BAŞLATTI
Fotoğrafların yayınlanması tartışma başlattı. Pentagon ve Kızılhaç soruşturma açarken, Saddam'ın avukatı, "Sun gazetesine dava açacağız" dedi. Sun ise 'Fotoğrafları kim olsa yayınlardı. Biz gazetecilik yaptık' diye kendini savundu.


Saddam çıplak

Sun gazetesi devrik Irak lideri Saddam'ın iç çamaşırlı fotoğraflarını yayımladı. Fotoğrafları ABD'nin direnişi kırmak için 'bizzat' sızdırdığı iddia ediliyor... Kimi Iraklılar fotoğrafları gülerek karşılırken kimileri ise bunun adil olmadığını söylüyor. Pentagon olayla ilgili soruşturma başlatırken Saddam'ın avukatları dava açacak....

Dünya kamuoyu dün bir ilke sahne oldu. İlk kez bir lideri daha doğrusu devrik bir lideri iç çamaşırlarıyla gördü. İngiliz The Sun gazetesi devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in hücresinde üstünü değiştirdiği görüntüleri yayımladı. Irak'ı 24 yıl yöneten Saddam fotoğraflarda sadece küloduyla görülüyor. Bir başka fotoğrafta ise çoraplarını kendi yıkarken... Gazete Saddam için "Bağdat kasabı, bugün ezik bir adam" ifadesini kullanıyor.

AMAÇ DİRENİŞİ KIRMAK
Fotoğrafların bir yıl önce güvenlik kamerasından çekilmiş olduğu iddia ediliyor. Peki bu fotoğraflar nasıl ortaya çıktı ve neden şimdi? Bu sorunun yanıtını Sun gazetesinden ismini açıklamayan bir yetkili veriyor: Fotoğrafları Amerikalı askeri yetkililer verdi. Çünkü direnişle başa çıkamıyorlar. Saddam'ın yaşlı ve gururunun incinmiş olduğunu göstererek direnişi kırmak istiyorlar.

SÖZLEŞMEYE AYKIRI
Ancak Bağdat'taki ABD ordusu olayı yayınladıkları bir bildiriyle kınayarak fotoğrafları sızdırdıklarıSAÇLARINI BOYUYOR.... Kendi çamaşırını yıkayan Saddamın saçlarının boyanmış olduğu gözlerden kaçmadı. Saddamın tek lüksünün saçlarını boyamak olduğu belirtiliyor. Havalandırması olan odasında günde üç öğün yemek yiyen devrik liderin sağlık durumu da düzenli olarak kontrol ediliyor. Boş vakitlerini kitap okuyarak ve anılarını yazarak geçiriyor...iddialarını reddetti. Üst düzey yetkili Steve Boylan fotoğraflarının böyle birşeyin kurallara aykırı olduğunu söyledi. Kızılhaç ve Pentagon olayla ilgili soruşturma başlattı. Kızılhaç sözcüsü "Saddam'ın fotoğraflarını çekmek ve kullanmak kesinlikle yasak. Bu mahkumun haklarının ihlaline girer" dedi. Fotoğrafların Cenevre Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu belirten ABD'li yetkililer kaynağın bilinmediğini ifade etti: Tüm tutukluların güvenliğini garanti etme sorumluluğumuz ciddiye alıyoruz... ABD Başkanı George W. Bush ise bu fotoğrafların tıpkı Newsweek'in haberinde olduğu gibi olaylara yol açmayacağını belirtti. Saddam'ın avukatı Ziad El Khasawneh Sun'a karşı dava açacaklarını söyledi ve ekledi: Fotoğrafların hücrenin içerisinde çekildiği çok açık. Bunu Amerikan askerlerinden başkası yapmış olamaz. Üstelik hücre kamerayla izleniyor. Hatta hücresinde tuvaleti kullanırken bile gözlem altında. Sun gazetesi yetkilileri ise "Kim olsa bu fotoğrafları yayımlardı. Biz gazetecilik yaptık. Bunlarbaşka medya kuruluşlarının elinde olsaydı hiç kimse tereddüt etmezdi. Bu adam 300 bin kişiyi öldürmüş. İşkence görmüyor. Sadece çoraplarını yıkıyor. O "Modern Adolf Hitler. Bunun için kimse bizden özür dilememizi beklemesin" sözleriyle kendilerini savundu. Günde 3 milyon satan Sun gazetesi "Musevi milyoner" olarak tanınan medya imparatoru Rupert Murdoch'ın. Murdoch, Fox TV, New York Post gazetesinin de bulunduğu 175 gazete yayımlayan News Corp'un sahibi. Saddam 11 Aralık 2003'te doğum yeri Tikrit yakınlarında Amerikan askerleri tarafından 2.5 metre derinliğinde bir çukurda bulunmuştu. Halkın fotoğraflara olan tepkisi birbirinden farklı oldu. Kuzey Kerküklü Mervan İbrahim fotoğraflar için "Bu bird dönem lider olan Saddam'ın küçük düşürülmesi" derken Kürt asıllı bir başka Iraklı ise "Saddam'ın kitleleri ölüme sürükleyen kanlı bir lider olduğunu ve bunu hak ettiğini" söyledi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Türk seçmen Schröder diyor
 İlk günden rekor kırdı
 İşte geleceğin 'mutfak robotu'
 Kellik erkeğe anneden geçiyor
 'Pudra' eğitimli narkotik köpekleri
 Ölürken işkence yapmışlar
 "Hayırlar" önde gidiyor
Kupa motivasyonu
Kupa motivasyonu
Şampiyonluk kupası stada gelirse F.Bahçe, 100 yaşındaki rakibinin...
Kadıköy'e gidiyorum
Kadıköy'e gidiyorum
Galatasaray Başkanı Özhan Canaydın, yarınki derbi maçına gitmeyeceği...
Caferi'den Ankara'yı rahatlatan mesajlar
Caferi'den Ankara'yı rahatlatan mesajlar
Caferi, PKK ile mücadele konusunda adım atmaya hazır olduğunu...
Mucize öğretmen
Adviye Ahmet Eminoğlu İlköğretim Okulu'nun öğretmeni Akar'ın 48...
75 yıllık yasanın kurbanı oldu
Bir markette çalışan genç, 3 ayda bir yapılan sağlık taramalarında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu