kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Caferi, kendisini karşılayan Erdoğanı 3 kere öptü.
Caferi'den Ankara'yı rahatlatan mesajlar
Şii Başbakan Caferi Sünni imamın arkasında

Caferi'den Ankara'yı rahatlatan mesajlar

Caferi, PKK ile mücadele konusunda adım atmaya hazır olduğunu Ankara'ya kesin bir dille açıkladı.

Irak Başbakanı İbrahim Caferi ilk dış gezisini yaptığı Türkiye'de "dostluk ve güçlü işbirliği" mesajları verdi, Türkiye'yi "Irak'ı en çok seven ülke" olarak tanımladı. Başbakan Tayyip Erdoğan da, "Irak'ın başarısı, Türkiye'nin huzuru için çok önemli" dedi. Ankara, Kürt, Sünni ve Şii bakanların da bulunduğu Irak delegasyonunu ağırlarken, savaş sonrası Irak'la olan diyaloğunu yeniden tanımlama gayretine girdi. Görüşmede sağlanan en önemli mutabakat, Caferi'nin PKK konusunda geçmişte olduğundan daha kuvvetli "mücadele" sözü vermesi oldu. Erdoğan, bu sözü, basın toplantısında "Irak yönetimi, terör örgütünün faaliyetlerinin engellenmesi konusunda adım atmaya hazır olduğunu bildirdi'' diye açıkladı, Caferi de "Irak'taki hiçbir grubun komşu ülkelere zarar vermesine hiçbir şekilde izin vermeyeceklerini" belirtti. Caferi, Irak'ta saldırılarda bulunan militanların Suriye'den sızdıklarına ilişkin iddialarını da, yakında gideceği Suriye'de yetkililere soracağını kaydetti.

"SADDAM'IN MALI BİZİM"
Caferi, bir soru üzerine, Saddam'ın bir kısmı Türk bankalarında olduğu iddia edilen mal varlığı için "Saddam'ın malları Irak'a ait. Türkiye'de malı varsa geri almak için elimizden gelen çabayı harcarız" dedi. Caferi, Erdoğan ile görüşmesinde, söze "bilinçli olarak ilk ziyaretimi Türkiye'ye yaptım. Komşularımız arasında art niyeti olmayan ciddi partnerimiz sizsiniz. Her türlü desteğinize ihtiyacımız var" diye başladı. Irak'ın bir zamanlar çok zengin bir ülke olduğunu şu anda ise istisnai bir dönemden geçtiğini belirten Caferi, kendimize gelince Türkiye'nin bu yakınlığını unutmadığımızı göreceksiniz" dedi. Irak Başbakanı'nın konuşmasında, "Türkiye, Irak'a karşı terörün asla tarafı olmamış ve destek vermemiştir" vurgusu yapması, Ankara'da memnuniyet yarattı. Diplomatik kaynaklar, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin birkaç hafta önce AP haber ajansına verdiği mülakatta, Türkiye'yi de katarak komşu ülkelerin teröre destek verdiğini söylemesinin Ankara'da tepki yarattığını belirtti. Bir yetkili, "Caferi, Zebari'yi düzeltti" dedi. Şii kökenli Başbakan Caferi, Irak Cumhurbaşkanı Talabani gibi laiklik vurgusu yapmazken demokrasinin önemine dikkat çekti.

5 KONUDA ANLAŞMA

PKK TAKİP EDİLECEK:
Erdoğan, Türkiye'nin kırmızı listeyle ilettiği 150 üst düzey PKK'lının iadesini istedi. Caferi de dosyanın Emniyet birimlerince takip edileceğini söyledi.

KERKÜK'ÜN STATÜSÜ:
Erdoğan, Kerkük'te etnik çatışmaya yol açacak adımlardan kaçınılması gerektiğini söyledi. Caferi de, "Şehrin statüsü korunacaktır. Kerkük, Kürtler, Araplar, Türkmenler ve Asuriler'in bir arada yaşayacağı, Irak'ın tümüne ait bir kenttir" dedi.

SINIR KAPISI AÇILACAK:
Ovaköy sınır kapısının bir an önce açılması kararlaştırıldı.

KONSOLOSLUK AÇILACAK:
Türkiye'nin Musul başkonsolosluğu ve Irak'ın İstanbul konsolosluğu bir an önce açılacak.

SÜNNİ KATILIM:
Erdoğan, anayasa çalışmalarına tüm kesimlerin dahil edilmesi gerektiğini belirtirken, Caferi de Sünniler'den düşük katılım olmasına karşın bundan sonraki süreçte aktif olacaklarını anlattı. Caferi ile yapılan görüşmelerde Fırat-Dicle havzasının kullanımı da ele alındı. Irak'ın su teknolojilerinin yetersiz olduğuna dikkat çeken Türk tarafı, su kaynaklarının israf edilmemesi için modern su teknolojisi sağlamayı önerdi. Caferi de konunun değerlendirileceğini söyledi. Görüşmelerde Türkiye-Irak arası uçuş konusu da gündeme geldi. Irak tarafına THY sigorta primlerinin yüksek olması nedeniyle Bağdat'a sefer başlatmayı düşünmediği iletildi. Irak Başbakanı akşam da Erdoğan'ın onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Ankara'da tedavi gören Iraklılar'ı ziyaret etti.

Bülent AYDEMİR-Evren MESCİ


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Sezer ile Papulyas'tan silahsızlanma mesajı
 Ata'ya yürüyüş
 İzmit'te türban krizi
 'Aç-kapa' formülü Türk hukukuna uymuyor
 Soros gibi param olsaydı eğer...
 Emine Erdoğan Suriye'de
YAVUZ DONAT
Bugün Yozgat'ta düğün var
Bugün Yozgat-Yerköy'de bayram...
Tüm Avrupa peşlerinde
Gurbetçi milliler Nuri Şahin, Deniz Yılmaz, Ferhat Bıkmaz ve Tevfik...
Barbaros Bulvarı yine savaş alanına döndü
Freni boşalan un yüklü kamyon dehşet saçtı. Ortalığı savaş alanına...
Mucize öğretmen
Mucize öğretmen
Adviye Ahmet Eminoğlu İlköğretim Okulu'nun öğretmeni Akar'ın 48...
75 yıllık yasanın kurbanı oldu
75 yıllık yasanın kurbanı oldu
Bir markette çalışan genç, 3 ayda bir yapılan sağlık taramalarında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu