kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
UZANLAR DEĞİL BİZ KENDİMİZE YAPTIK Başbakan yardımcısı olduğu dönemde Uzanlar’ın vatandaşlıktan çıkarılmasıyla ilgili kararnameyi imzalamamakla eleştirilen Bahçeli konuyla ilgili şu yorumu yapıyor: “Kararnamenin besleyici unsurları yetersizdi. Düzeltilmesi talebiyle geri verdim. Bu konu seçimler yaklaşırken gündeme getirildi. MHP o dönemde dikkatsiz davransaydı ‘yakın rakibini engellemek için böyle yaptı’ derlerdi. Ayrıca Uzanlar bize hiç yara vermedi, biz kendi kendimizi yaraladık.”
'Başbakan hariç bir şey bilen yok'
Titiz bir lider Devlet Bahçeli

'Başbakan hariç bir şey bilen yok'


AKP'nin 'kayıt dışı siyaset' yaptığını söyleyen Devlet Bahçeli, Başbakan dışında kimsenin meseleler hakkında bilgisi olmadığı kanısında... BU eğilimi tehlikeli bulan MHP lideri, Bakanlar ve milletvekillerini, bildikleri bir şey varsa bunu halkla paylaşmaya davet ediyor.

Avrupa Birliği'nin dayatmaları yüzünden erken seçim istediniz. Bugün AB ile geldiğimiz nokta hakkında ne düşünüyorsunuz? -Ne kadar haklı çıktığımız kendini gösteriyor ve bugün daha kararlı bir duruş sergilemek gerektiği ortaya çıkıyor.

Siz Avrupa Birliği'ne girmeyi istiyor musunuz yoksa istemiyor musunuz? -41 yıldan bu yana ülkeyi yönetenler böyle bir temel tercih koymuşlar ve bununla ilgili olarak da çeşitli politikalar üretmişler. Bugün bu politikalar çerçevesinde çok önemli mesafeler alınmış. Eğer Türkiye samimi bir şekilde AB'ye girmeyi düşünüyorsa, Avrupa Birliği de samimi bir şekilde bizi almayı istiyorsa başka unsurlar gerekir. Türkiye'nin hassasiyetlerini zedeleyecek dayatmalardan uzaklaşmak gereklidir.

'AKP'DE DEĞİŞİM YOK'

Peki sizce AB samimi mi? -Bu samimiyet PKK'nın amaçları doğrultusunda ortaya konan taleplerle ortaya çıkmaktadır aslında. Hükümet her zaman ifade ettiğimiz gibi, teslimiyetçi bir politika takip etmektedir. Bir takım değerlendirmelerini, zaman zaman ortaya koydukları görüşlerini de dikkate aldığımızda... Zaten onların geleneksel yapısını da hepimiz biliyoruz. AKP kendi rejim sorunlarını AB üzerinden realize etmeye çalışmaktadır. AB de bu zafiyeti bildiği için, demokrasi ve insan hakları çerçevesinde PKK'nın taleplerine paralel dayatmalarla Türkiye üzerinden şark sorunu yaklaşımını gerçekleştiriyor.

AK Parti'nin gizli gündemi mi var, "rejim sorunu" derken tam olarak neyi kastediyorsunuz? Hükümet aslında AB'ye girmek istemiyor mu? -Bakın eğer AKP'de bir değişim varsa rejim değişikliği istedikleri yönündeki sözümü geri alırım ama AKP'de değişim yoksa... Kendilerine göre uyguladıkları politikada bu soru işaretinin cevabı aranmalıdır aslında. Her şey ortadadır.

Türban tartışmalarından mı bahsediyorsunuz? -Her şey canım, sadece türban tartışmaları değil. Bir taraftan vur-kaç politikası, gerilim ve çatışma politikalarını takip ediyorlar, bir taraftan da AB'nin tüm isteklerini yerine getirmek gibi bir durumla karşı karşıya kalıyorlar. AKP henüz netleşmiş bir parti değildir. Düşüncelerinde berraklaşmış bir hal yoktur. Ne istediğini topluma tam olarak anlatamamaktadır, aslında hiç kimseye tam olarak anlatamamaktadır.

Kimse derken? -Ne düşündüğünü milletvekillerine de anlattığı kanaatinde değilim. Bakanların da bir şey bildiğini zannetmiyorum. Onun için yıllardır tartışılan kayıt dışı ekonomiye paralel bir kayıt dışı siyaset uygulaması ortaya çıkmıştır. Kayıt dışı siyaseti çok tehlikeli buluyorum ben.

YORUMSUZ KALAN TEK SORU
Ne demek kayıt dışı siyaset? -Kayıt dışı siyaset olunca, sayın Başbakan ve ikiüç danışmanının dışında kimsenin bir şey bilmediğini düşünüyorum. Eğer biliyorlarsa sayın bakanlar, sayın milletvekilleri bunları lütfen halka açıklasınlar. Kamuoyunu da bilgilendirsinler ne olup bitiyor diye... Ama ben onların da bir şey bildiği kanaatinde değilim.

Apo tartışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? -Yeniden yargılanma gibi tarihi bir hatayı işlememek lazım. Türk hukuku kararı vermiştir. Ayrıca adil bir yargılama olmuştur. Adil yargılama için de gerekli tüm şartlar hazırlanmıştır.

Yargılamanın adil olmadığını söyleyen bir çok Türk hukukçu da var. -30 bin insanımızın katili bu cani acaba bu kadar adil bir yargılanmayı hak ediyor mu? Onu da düşünmek lazım.

Apo yakalandığında asılmış olsaydı tüm sorunlar çözülecek miydi yani? -Türkiye bugün için gündemini teşkil eden tüm tartışmalardan arınmış olurdu.

Demokrasi yolunda ağır bir yara almış olabilirdik ama... -Niçin yara alalım canım? TC Devletinin varlığı, birliği her türlü projenin üstündedir. Yani parçalanmış, yıkılmış bir Türkiye olarak Avrupa Birliği'ne girseniz ne olur, girmeseniz ne olur. Şu gün içinde olduğumuz genel manzara Sevr Anlaşması'nın hortlatılmasından başka bir şey değildir. Lozan'ın da delinmesi anlamına gelir.

Sevr'in hortlatılması dediniz de... Zamanında Rahşan Ecevit'in size ve politikanıza yönelttiği çok ağır suçlamalar vardı. Hatta Milliyetçi Hareket Partisi'ni faşistlikle suçlamıştı yanılmıyorsam. Şimdi ise aynen sizin söylediğiniz gibi "Sevr hortlatılıyor, yabancılara toprak satılıyor, din elden gidiyor" gibi açıklamaları var. Merak ediyorum, siz mi daha milliyetçisiniz o mu? -(Bir süre duruyor, gülümsüyor) Ben bu soruya cevap vermeyeceğim efendim, yorum yapmamı beklemeyin lütfen.

Peki. AB samimi değil, hükümetin "rejim değişikliği" gizli gündemi var diyorsunuz. Çözüm nedir? -TC Devleti bu konuda yeni bir milli duruş belirlemelidir. AB ilişkilerinde 41 yıllık süreçte neler olmuş, ne gibi gelişmeler sağlanmış, ona bakılmalıdır. Sonra belki tekrar müzakerelere oturulması gerekebilir. İşler çok da yolunda değilse belki de geri çekilme şıkkı da düşünülebilir. Türkiye'nin tek problemi kuşkusuz Avrupa Birliği değildir.

'TAVİZCİ DURMAYALIM'
Bir de Ermeni konusu var gündemden düşmeyen. Örneğin Orhan Pamuk'un da açıklamaları oldu. Sonra kendisine yönelik negatif bir kampanya başladı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? -Orhan Pamuk bu temel sorunda ele alınması gereken bir isimdi. O sorunu canlı tutmak isteyenlerin kullandığı bir şahsiyet olarak görülmesi lazım diye düşünüyorum. Yani Ermeni olayını Pamuk ile ilişkilendirerek izah etmek çok da doğru bir yaklaşım değil. Öyle bir misyonu öyle bir şahsa yüklemek de doğru değil. O edebiyatıyla meşgul olsun.

Ya Ermeni sorunu? -Ermeni meselesinde de bir duruşun sergilenmesi gerekiyor. Sözde soykırım iddiaları karşısında hiçbir şekilde taviz verilmemesi lazımdır. Ayrıca AB ile bunu ilişkilendirmek de doğru değil. 6 Ekim İlerleme Raporu'nda bahsedilmiş olması da dikkat çekicidir. Bu bakımdan Ermeni meselesinde sınırın açılması ve Türkiye-Ermenistan arasındaki ilişkileri iyileştiriyoruz diyerek tavizci ve teslimiyetçi durmamak gerekir.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kudüs Patriği'ne İstanbul adaleti
 Ümitsiz âşıklar dehşet saçtı: 5 ölü
 Erkekler saldırgan kadınlar yumuşak
 16. Fenerbahçe zafer festivali!..
 İstediğini alacağız!
 Direnişçiler Türk işadamını kaçırdı
 Şehit asteğmen gözyaşlarıyla toprağa verildi
 'Doktor olacaktı'
 'Tek doz aşı kurbanı' Özge 4 yıl sonra öldü
 İki genç ölüme otostop yaptı
 Bisikletten düşüp öldü
ERDAL ŞAFAK
Hayırda hayır aramak
Sadece AB'nin 25...
ALİ KIRCA
Ölüm geni yok!
Kimilerine "iyi" bir haber olarak...
ÖMER LÜTFİ METE
Gerçeğin burcundan
Almanya'da Sosyal Demokratlar'ın...
UMUR TALU
Akıllı olun!
Şöyle bir şey içimize işledi:...
YILMAZ ÖZDİL
100'üklerin Efendisi...
Bağdat Caddesi'nde oturan bir...
ERGUN BABAHAN
Şampiyon haklıdır
Kavgasız yeni bir lig umuduyla...
"Müzakereleri yavaşlatırız"
Başta Ankara olmak üzere Avrupa başkentleri Almanya'daki erken seçimi...
Destek aradı ama eli boş döndü
Kulislere göre Türkiye-ABD arası açılınca boşluğu Yunanistan...
Fener forever
Fener forever
Fenerbahçe Başkanı Yıldırım, "2010'dan önce dördüncü yıldızı takmak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu