kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'AB'ye yeni darbe'
Berlusconi: AB Anayasası'nın geleceği belirsiz
'Politikacı-vatandaş uçurumu'
'Avrupa Anayasası'na veda'
İngiltere'nin referandumu askıya alması bekleniyor

'AB'ye yeni darbe'

Avrupa Birliği (AB) Anayasası konusunda yapılan referandumda Fransa'nın ardından Hollanda'da da hayır oylarının baskın çıkması, dünya basınında geniş yankı buldu.

Hollanda'daki referandum sonucu, İtalyanların bugün kutlamakta oldukları Cumhuriyet Bayramı'nın gazetelerin ilk sayfalarında ikinci plana itilmesini de beraberinde getirdi. İtalyan gazetelerinin manşetlerinde, Hollanda'daki referandum sonucu, Avrupa'ya ''tokat'', ''darbe'' ve ''tekme'' olarak nitelendi.

Corriere della Sera gazetesi, ''Hollanda'dan Avrupa'ya yeni bir darbe'' manşetiyle çıktı. Spot cümlelerinde ise AB Anayasası konusundaki gelişmeler şu ifadelerle betimlendi: ''Fransa'nın ardından bir referandum daha Anayasa'yı sınıfta bıraktı. Gelecek konusunda kaygılı olan Jacque Chirac 'düşünelim' diyor. Hollanda'da AB Anayasası'na hayır diyenlerin oranı yüzde 60'ın üzerinde. Londra'dan Paris'e varana dek, kötümserlik artıyor''.

La Repubblica gazetesi ise Hollanda'daki hayır oylarının çokluğuna da işaret eden bir manşet kullanarak, ''Hollanda'da AB Anayasası'na karşı oybirliği'' ifadesini kullandı. Üst başlıkta ise ''Fransa'nın ardından Hollanda'dan da Anayasa'ya zayıf not. Yüzde 63 oranında hayır'' denildi.

Alt başlıkta Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'ın Avrupalı liderlere bir mektup yazarak, ''Anayasa'yı onama işlemlerini durdurmayın'' dediği belirtildi. Il Messaggero gazetesi ''AB Anayasası'na Hollanda'dan hayır'' manşetini kullanırken, sol görüşlü gazetelerden Il Manifesto ''Avrupa'ya ikinci nakavt da Hollanda'dan'' başlığını kullandı.

''Hollanda'dan da hayır, Avrupa darmadağın'' manşetiyle çıkan Il Giornale gazetesinin spotunda ise şu cümlelere yer verildi: ''Oyların yüzde 63'ünü, AB Ananayası'na karşı çıkanlar oluşturuyor. Brüksel'e göre kriz son derece ciddi''.

Libero gazetesi ''Avrupa'ya bir tekme daha'' demekle yetinirken, İtalyan Katolik Piskoposlar Kurulu'nun resmi yayın organı Avvenire gazetesi ise ''Avrupa'ya yeni bir darbe: Hollanda'dan da hayır'' diye manşet attı.

İtalya'da ayrılıkçı söylemleriyle dikkati çeken Kuzey Birliği Partisi'nin (KBP) resmi yayın organı Padania gazetesinin manşetinde ise ''Brüksel'e bir tokat da Hollanda'dan'' ifadesi yer aldı. Bu gazetenin ikinci manşette de İtalya'nın Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle yine AB temasını işlemesi dikkati çekti.

''2 Haziran: Satılık bir cumhuriyetin bayramı'' manşetiyle sunulan haberin spotunda, KBP'nin de koalisyon ortağı olduğu merkezi hükümet kastedilerek, ''Avrupa Anayasası ve Euro ile halka ihanet ettiler'' ifadeleri kullanıldı.

İNGİLİZ BASINI

İngiliz basını, Hollanda'da AB Anayasası için dün yapılan referandumdan yüksek oranda ''hayır'' sonucu çıkmasını, ''Avrupa anayasası fikrinin çöküşü'' olarak niteledi.

The Guardian gazetesi, bu sonucun ''ortak Avrupa görüşünü parça parça ettiğini'' yazdı. Gazete, İngiltere'nin dönem başkanlığı sırasında AB'de, Türkiye'nin tam üyeliğinden genişlemeye, bütçe konularından ekonomi politikalarına kadar her konuda son derece sert tartışmalar olacağını öne sürdü.

Gazetenin başyazısında da Hollanda'daki referandumun ardından, ''Avrupa anayasası fikrinin öldüğünün, hatta gömüldüğünün söylenebileceği'' ifade edildi.
AB Anayasası konusunda çok sayıda ülkede itiraz edilen ortak noktalara dikkat çekilen yazıda, Hollanda'nın, AB'nin göçmen politikalarından duyduğu rahatsızlık gibi özel sebepleri de bulunduğu belirtildi. Yazıda, ''Derinlerdeki İslam karşıtlığının Hollanda'da Türkiye'nin birlik üyeliğine karşıtlık olarak ortaya çıktığı'' da iddia edildi.

The Daily Telegraph gazetesinin başyazarı da Hollanda'da alınan sonucun İngiliz iç politikasını etkileyeceğini, bunun ardından da Avrupa'nın İngiliz iç politikasında önemli gündem maddesi olmaktan çıkacağını savundu.

Başbakan Tony Blair'in İngiltere'de referandumu iptal edebileceği belirtilen yazıda, ''Ancak yine de temmuz ayından itibaren 6 ay süreyle AB dönem başkanlığını yaparak bu konuyla yoğun şekilde ilgilenmek zorunda kalacak ve ileride, elde üzerinde anlaşılmış bir metnin olmaması süreci güçleştirecek ve tartışmalı hale getirecek'' ifadelerine yer verildi.

Times'ın başyazarı da Hollanda'da AB Anayasası'na ''indirilen darbenin'' Fransa'dakinden çok daha güçlü olduğunu yazdı. Yazıda, Hollanda'daki ''hayır'' sonucunun ardında 4 önemli sebep bulunduğu, bunlardan birinin de ''göç endişesi'' olduğu belirtildi. Yazıda, AB Anayasası konusuyla Türkiye'nin üyeliğinin doğrudan ilişkisi bulunmamasına rağmen Hollanda'da, aralarında etkili Hıristiyan Demokratların da bulunduğu bir kesimin, ''Avrupa'nın Hıristiyan
mirasına zarar verebilecek bir genişlemeyi reddettikleri'' ifade edildi.
''Avrupa için şimdi ne olacak?'' sorusunu manşetine AB üyesi bütün ülkelerin dillerinden taşıyan Independent gazetesi ise başyazısında gelecekteki en büyük sorumluluğun İngiltere Başbakanı Tony Blair'in omzunda olacağı ifade edildi. Yazıda, Blair'in dönem başkanlığı sırasında yeni bir anlaşma zemini yaratma şansı bulunduğu, halen üzerinde oylamalar yapılan ve iki ülkede reddedilen metnin ise ''öldüğü ve ortadan kalktığı'' savunuldu.

LİDERLERİN PROBLEMİ

Yazıda, ''Fransa'daki referandumdan sonra az bir ümit kaldıysa bile, şimdi o da ortadan kalktı'' ifadesi kullanılırken, gazetede yer alan bir başka makalede, ''Bu gelişmeler Avrupa'da bir krizin göstergesi değil, siyasi liderlerinin problemidir'' görüşü savunuldu.

Financial Times yazarı Quentin Peel de ''Avrupa'nın kredibilitesini artırmak konusundaki en önemli umudunun, büyümek ve genişlemekte yattığını'' vurguladı. Peel, ''Avrupa'nın kapılarını kapatıp, kendi içine çekilme yaklaşımının, Fransa ve Hollanda'daki referandum sonuçlarıyla bir kez daha ortaya çıktığını'' belirtirken, bunun yanlış bir yaklaşım olduğunu anlattı.

Genişleme sürecinin, birliğin en başarılı dış politikalarından birini oluşturduğuna işaret eden yazar, ''Ne yazık ki bu politika son derece hüzün verici şekilde ucuzlatıldı'' ifadesini kullandı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Çin: Tiananmen'de haklıyız
 Irak'ta şiddet durmuyor
 Irak'ta Türk kamyon şoförü öldürüldü
 İsrail 400 tutukluyu serbest bıraktı
 Suriye karşıtı gazeteciye bomba
 'Uzayın silahlandırılmasına karşıyız'
 Terör korkusu 'ja' demeye yetmedi
 Polonyalı muslukçu!
 "Evet, Watergate kaynağı Felt'ti"
 Küçük denizkızı umut verdi
 Barzani'ye suikast girişimi iddiası
 Minik ayakları korumak gerek
 Aldatan eşin 24 özelliği
 Moss üstsüz yakalandı!..
 Karısına kızdı 600 bin $ yaktı
 Kuzgun nesli tükeniyor
Türk gibi oyna!
Türk gibi oyna!
Mustafa Denizli, Yunanistan sınavını değerlendirdi: "Bu grupta...
Benim değil,bizim kader maçımız bu!
Benim değil,bizim kader maçımız bu!
Ben 4 yıl için göreve geldim. Yunanistan maçı benim kader maçım...
Sizinle özel siyasi ortaklık istiyoruz
Sizinle özel siyasi ortaklık istiyoruz
Ukrayna Cumhurbaşkanı, Türkiye gezisi öncesinde verdiği mesajda...
Tapınak gibi özel köşe!
Başbakan Erdoğan'ın fanatiği olan işadamı Akar, kermesten açık...
Yeni TCK'lı hayat: Herkes beklemede
İtalya'dan alınan ünlü Ceza Kanunu Avrupa Birliği ile uyum yasaları...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu