kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Siyasallaşma ve apartheid

Sezer'in 'vekil bürokrat uygulaması' ile ilgili eleştirilerini 'uzaylı tayin etmiyoruz' diye cevaplayan Erdoğan tartışmayı aslında yanlış yerden alarak kavram bağlamında vahim bir saçmalığa ortak olmuş, açıkçası bindiği dalı kesme durumuna düşmüştür.
Saçmalık gerçekten vahim:
Sezer 'siyasallaşmayın' diyor. Erdoğan da 'bizi siyasallaşmakla suçlayanlar dikkat etsin, kendileri siyasallaşmasın' diye tepki gösteriyor.
Hayret ki ne hayret! Zerrece siyaset ve hukuk terbiyesi almış kişiler böyle saçma bir tartışmaya taraf olabilir mi? Bir siyasi partiye 'siyasallaşmayın' demekle, bir otobüs firmasına 'kişileri araba sürsünler diye direksiyona oturtmayın' demek arasında hiç fark yok.
Peki ne yapalım?
Kişileri araba sürmek için direksiyona değil de, şafta mı oturtalım?
- Efendim devlet ayrı, hükümet ayrı.
Ne var bunda, ilkokul bebeleri bile bunu biliyor.
İki siyasi kurumun ve durumun farklı olduğunu vurgulamak için 'siyasallaşma' gibi bir kavramla eleştiri getirmek acıklı bir çaresizlikten kaynaklanıyor.
Devlet işi de, hükümet işi de nihayetinde 'siyasi' bir iş olduğuna göre böyle bir kavramla güya ayrıma dikkat çekmek ülke adına ne kahredici bir zihin darlığıdır.
Sezer 'ideolojik tayin yapma' dese bunun bir mantığı vardır. Her ne kadar 'ideolojik tayin' deyimi de yoruma ve tartışmaya açık olsa da en azından hukuku ve mantığı iğfal eden bir çarpıklık doğurmaz. Oysa 'siyasallaşma' demek, 'direksiyona oturabilirsin ama asla araba süremezsin' demek kadar akıllara ziyan bir çarpıklıktır.
Ne var ki Erdoğan da bilinen üslubu ile 'sen siyasallaşma be' derken kendini inkar etme durumuna düşmektedir. Başbakan 'ne demek siyasallaşmamak; benim işim siyaset' diyecek ve ekleyecekti:
- Asıl siz, bir zamanlar Güney Afrika Cumhuriyeti'nin beyaz yönetim eliyle yerli Siyahlar'a uyguladığı apartheid'ı Türkiye'deki dindar insanlara yönelik bir ırkçılık türüne dönüştürmekten vazgeçin!
Başbakan bu çağdışı ayrımcılıkla mücadele etmek durumundadır.
Sezer'in yaklaşımına göre mesela karısı başörtülü olan kişi, bir zamanların Güney Afrika'sındaki Zenci gibidir; devletin herhangi bir yerinde asla yer bulmamalıdır. Çok iyi biliyoruz ki Köşk'ten dönen pek çok tayinin onaylanmama gerekçesi bağnaz laikçi kafaların ideoloji çekmecesinde mahfuz, başörtülü eş sahibi olmak veya benzeri özelliklerden ibarettir.
Yalnız; hükümetin tayinler konusunda aşırı gittiği muhakkaktır. Sadece üst düzey kadrolar için değil, basit şeflik makamları için bile yüz kızartacak yoğunlukta partizan tayinler yapılmış ve yapılmaktadır.
Esasen bu, hükümetin kendi yüzünü dahi kızartacak bir genellemeciliktir. Zira aynaya bakan vicdanlı bir iktidar yetkilisi 'Yahu bu memlekette benden önce hükümet edenlerin tayin ettikleri bir tane dahi ehliyetli adam yok mu ki hepsini değiştiriyorum' demekten kendini alamaz.
Sanki önceki hükümetler zamanında tayin edilenler Saddam'ın tetikçileridir ve sanki şimdiki hükümet de Saddam'ı devrine ABD ordusudur. Hükümet aynen oradaki gibi davranmakta, Saddamcı ayıklar gibi bütün eski yönetim kadrolarını tek tek değiştirmeye şartlanmış bulunmaktadır.
Lakin Sezer ve benzeri zihniyette olanların apartheid uygulamaları, bu tür toptan tasfiyeci ve kökten işgalci iktidar yaklaşımlarını engellemeye değil, aksine mazur hale getirmeye yaramaktadır. Sözgelimi devlet işlerini uzun süre ve yaygın şekilde vekil bürokratlarla yönetmek asla tasvip edilecek bir yaklaşım değildir ama bunun böyle olmasında Sezer'in sorumluluğu Erdoğan'dan daha fazladır. Zira hemen her tayin edilen bürokratla ilgili olarak Sezer kendi ideolojik inançlarına uygunluk aramakta, bulamadığı için de onaylamamaktadır.
Kediyi duvardan yukarı tersine tersine tırmanmaya zorlarsan o da böylece yaygın biçimde 'vekille idare etme' yöntemiyle teamüllerin yüzünü tırmalar.
Meselenin özü Türkiye türü apartheid uygulamasıdır.
Laikçilerin bu amansız ayrımcılığı, önce belediyelerde şimdi de merkezi idarede yaygın bir kadro işgaline yol açan ana etkendir.
Devlette kilit makamları ellerinde tutan seçilmemişler oldum olası dindarlara 'Zenci' muamelesi yaptıkları için şimdi gün dönmüş, hesap dönmüş, iktidar keseri de aynı ağırlıkta bir misilleme ile sadece kendine doğru yontmaktan taviz vermez olmuştur. Bu zincirleme etkitepki süreci, farklı görüşteki bürokratları sadece 'çıkar ve yolsuzluk' alanında uyumlu çalışabilir hale getirmiştir.
Biri Köşk'ü ideolojisi adına 'fethedilmiş kale' gibi görmeye devam ederse, öteki de her fırsatta 'onay makamı'nı delme yollarını arar.
Men dakka dukka!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yalan Cumhuriyeti   / 03-06-2005
 Batı'da milliyetçi cilveler   / 02-06-2005
 Fransız gurur ve şuuru   / 31-05-2005
 Müzmin sevindirik ve lazımlık   / 30-05-2005
 Uyan padişahım uyan   / 27-05-2005
 Dayanılmaz ağırlığımız   / 26-05-2005
 Gerçeğin burcundan   / 24-05-2005
 Irak'ı bölmek için geri sayım   / 23-05-2005
 Ah bir işkence yapabilsem   / 20-05-2005
 Savunma Bakanı'na bakma (!)   / 19-05-2005
ERDAL ŞAFAK
AB ile satranç
Avrupa başkentlerinden gelen...
ÖMER LÜTFİ METE
Siyasallaşma ve apartheid
Sezer'in 'vekil...
UMUR TALU
Kayıt ve kayıtsızlık
Diyecektim ki...Bizim, bizlerin...
ERGUN BABAHAN
SABAH'tan haberler
SABAH'ta yeniden yapılanma yaşarken...
MEHMET ALTAN
Sol'un işlevini TÜSİAD mı görüyor?
Boğaziçi...
İsrail İstihbaratı Truva Atı'yla... Esma Esad'ın e-mailine girmiş
Askeri istihbaratçılar, geçen hafta patlak veren sanayi...
Chirac kendini alkole vurdu
Fransa'da referandumda "hayır" çıkmasıyla siyasi kariyerinin en büyük...
Yeniden Terim
Yeniden Terim
Yunanistan beraberliği ile 8 maçta kayıp puan 11'i bulunca federasyon...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu