kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ali Saydam @ SABAH
 
Ebru Gündeş'in danışmanı benim de danışmanımdı
Opet'in parası boşa gitmez
Tele-Taciz

Ebru Gündeş'in danışmanı benim de danışmanımdı

Dünkü Günaydın'da eğlence dünyamızı yakından ilgilendiren bir haber vardı. 'Ebru Gündeş artık danışmanının direktiflerini uyguluyor!' Şöhret olmakla marka olmak meselesi üzerine burada kimbilir kaç kez söz ettim. Bu işin yollarını anlatmaya çalıştım. Ebru Hanım belki yolun çok başında. Ama başlamak yarı bitirmek demektir. O kadar önemli bir adım atmış ki, eğer sebat ederse gelecek onun için çok parlak olacak.
Dışardan 'hafif' ve 'kolay' gibi gözüken "star iletişimi ve bireysel marka yönetimi" aslında son derece ciddi ve derinlikli bir iştir. Ebru Hanım da anlaşılan bu ciddiyete uygun bir karar almış. Röportajda sözü edilen İletişim Danışmanı, benim hayattaki en yakın dostlarımdan biridir: Üstün Barışta ... 60'ların sonunda tanışmıştık. Galatasaray Lisesi'nden mezun olduktan sonra İtalya'ya gitmiş, orada önce Roma Sosyal Bilimler Üniversitesi'ni sonra da dünyanın en önemli sinema okullarından biri olarak kabul edilen Centro Cinematografia di Roma'yı bitirmişti. Türkiye'ye döndükten sonra Genç Sinema, ardından Çağdaş Sinema yılları geldi ve Barışta nihayet reklam filmleri yönetmeliğinde karar kıldı. Pek çok başarılı reklam filmine ve kampanyaya imza attı.
Bu arada sadece benim hocam değildi. Aynı zamanda Ali Tara'nın yönetmenliğe ilk adım attığı yıllarda da formasyonuna büyük katma değer getirdi. Tara onun ısrarı ve desteği ile New York Üniversitesi'nde yüksek lisansını tamamlamıştı. İletişimin engin ufuklarına ilk yolculuğa çıktığımız yıllarda hepimiz, estetik, iletişim felsefesi ve yaşama sanatına ilişkin pek çok kavramı ilk kez ondan duymuştuk.
Üstün Barışta'nın Boğaziçi Üniversite'sinde verdiği Sinema Tarihi ve Film Estetiği derslerinde bizim dışımızda pek çok ünlü ve başarılı kişi rahle-i tedrisinden geçmiştir. Şu üç ismi saymakla yetinsem diğerleri mutlaka alınmayacaklardır: Derviş Zaim, Nuri Bilge Ceylan, Ezel Akay...
Üstün'ün bizlere verdiği emeğin çok daha fazlasını sunduğu ve ondan aldıklarını yüzde yüz hak ettiklerine inandığım bir iki ismi daha burada anmamak en azından onlara haksızlık olur. 1976 yılından bu yana dostluğumuz bazı inkıtalarla da olsa yılmadan süren Sezen Aksu'yu bana o tanıştırmıştı. Sezen Üstün'den "Benim üniversitem!" diye söz eder. Onun eşsiz ruhsal zenginliğinin dünyaya düşmesinde Üstün'ün yumuşak bir paraşüt görevi gören katma değerini en yakın gözlemleyenlerden biri de ben oldum. Çünkü daima arka planda kalmayı tercih etti. Bu konuya burada değinmemin nedeni de zaten onun değil Sezen'in bir iki söyleşisinde bu özel ilişkiye değinmiş olmasıdır.
Barışta, yine Sezen'in tavassutu ile Tarkan'ın en zor günlerinde yanında oldu ve o ünlü çıkışının planlanmasında usta bir 'mentor' gibi rol aldı. Tarkan'ın ABD serüveninin arkasındaki fikir babası da odur.
İletişimin her alanında, özellikle 'business communication' denen iş bağlamında iletilişim, konusunda hepimiz onun yanında çırak kalırız. Bugün bireysel düzeyde yürüttüğü 'koçluk' çalışmalarının yanında daha çok özel reklam kampanyalarında danışmanlık ve yönetmenlik yapan ve daha çok kurumsal tanıtım filmlerine imzasını atan Üstün Barışta hiç bir zaman ön planda görünmemeye çalıştı.
İşte Günyadın'da "Ebru Gündeş kendisine iletişim danışmanı tuttu" diye sözü edilen kişi böyle biridir. Ebru Hanımı üç nedenle kutluyorum. Birincisi, mesleki geleceği için böylesine önemli bir karar alabildiği için. İkincisi, Üstün'ü kendisiyle çalışmaya ikna edebildiği için. Nihayet üçüncüsü eğer sebat ederse eğlence dünyasında "bireysel şöhret ve marka yönetiminin" nasıl ele alınması gerektiğine mükemmel bir örnek teşkil edeceği için. Pekiyi adından söz edilmesine hiçbir zaman izin vermeyen Barışta'dan burada söz edebilmek nasıl izin aldım? Onu zayıf yerinden vurarak... Eşini aradım ve dedim ki: " Bak Pakize, bütün dostlarımın hep arkalarından yazacağım. Bırak bu kez bir değişiklik yapalım. Ne dersin?" Gördüğünüz gibi etkili oldu...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hangisi haklı; Roche mu, Bosch mu?   / 17-07-2005
 Şaka gibi ama, değil   / 10-07-2005
 Yakında kimse izlemeyecek   / 03-07-2005
 Bush'a da barış ödülü yakışır   / 26-06-2005
 Aygün yine numarasını yaptı   / 19-06-2005
 Kendimiz pişirip kendimiz yememeliyiz   / 12-06-2005
 Yazık ki, ne yazık...   / 05-06-2005
 İletişim kaosu nasıl yaratılır...   / 29-05-2005
 Maksat haber olsun, gönüller şen olsun...   / 22-05-2005
 Daha işin başındalarmış   / 15-05-2005
ALİ SAYDAM
Ebru Gündeş'in danışmanı benim de danışmanımdı
Dünkü...
Aslında ölmeyebilirlerdi
Üç yıl süren araştırma sonunda, bir yıl içinde hayatını kaybeden 430...
Polisin 'Olta'sına takıldılar
Bugüne kadar 20 bin kişiyi internet üzerinden trilyonlarca lira...
'Babamın gözü arkada kalmadı'
'Babamın gözü arkada kalmadı'
Çevre şehidi avukat Cihan Eren'in kızı Zeliha Eren, babasına yoğun...
Engelli çocuğa devlet güvencesi
Engelli çocuğa devlet güvencesi
Ümraniye'de hizmete giren özel bir merkez SSK, Bağ-Kur, Emekli...
IMKB
E: 29.188 D:% 0,68
DOLAR
S: 1,338 D:% 0,791
EURO
S: 1,623 D:% 0,902
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu