kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
TSK, ISAF'ı devrediyor

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik ve Yardım Kuvveti'nin (ISAF-UGYK) VII. dönem komutasını yarın İtalya'ya devredecek. ISAF'ın komutasını 13 Şubat'ta EUROCORPS'tan devralan Türkiye, bu görevi yaklaşık 6 ay yürüttü.

Türkiye'nin komutasında diğer dönemlerle karşılaştırıldığında terör olaylarında yüzde 40 oranında azalma görülürken, operasyonlarda binlerce ton patlayıcı madde ele geçirilerek imha edildi.

TSK, 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Ethem Erdağı'nın komutasında, Kabil Çok Uluslu Tugayı (KÇUT) ve Kabil Uluslararası Havaalanı'nın sorumluluğunu da üstlendi. ISAF-VII kapsamında Afganistan'da görev alan 36 ülkeden 8714 personelin yaklaşık 1600'ünü Türk personel oluşturdu. Bu personelin 344'ü ISAF-VII karargahında, 70'i Kabil Havaalanı'nda ve 198'i de
diğer birliklerde görev aldı.

Afganistan'da görevli Türk personelin dönmesinin ardından önceki dönemlerde olduğu gibi bir Türk birliği Kabil'de İtalya'nın komutası altında görev yapmaya devam edecek. Türk birliği, bundan önceki dönemlerde üstlendiği sorumlulukları yürütecek.

AFGAN MİLLİ ORDUSUNA KATKI

Afganistan milli ordusunun oluşumuna da katkı sağlayan TSK, ISAF'ın komutası süresince, 130 Afgan personele eğitim verdi. TSK, 1452 Afgan personeli de devriye, yakın koruma, idame ve bando konularında yerinde eğitti. Afganistan'da 14 Nisan 2003'te 20 kişilik Türkçe dershanesi ve laboratuvarı açan TSK, bugüne kadar 72 Afgan personeli yetiştirdi.

İkinci dil olarak Türkçe'nin okutulduğu Afganistan Kara Harp Okulu'nda halen 12 Türk personel eğitim verirken, 15 Mart 2005'te 120 takım öğrenci kıyafeti yine bu okula hibe edildi. Afganistan askeri yargı sisteminin Türk askeri yargı sistemi örnek alınarak yapılandırılması çalışmaları da Mayıs 2005'te başladı. Çalışma, ISAF Adli Müşavirliği tarafından hukuk sistemi reformu çerçevesinde İtalyanve Afgan yetkililerle koordineli olarak yürütülüyor.

Ulaştırma, tahliye, eğitim ve yardım amacıyla 1 Haziran 2004'te görevlendirilen üç adet UH-60 (Skorsky) genel maksat helikopteri de ISAF VII döneminde toplam 170 saat uçuş gerçekleştirdi. Helikopterlerin ISAF VII'nin tamamlanmasıyla Türkiye'ye dönmesi öngörülüyor.

TSK tarafından Afganistan Silahlı Kuvvetleri'ne 1993-2004 yılları arasında 3 milyon 600 bin ABD Doları tutarında giyim yardımı yapılırken, Afganistan Genelkurmay Başkanı'nın talepleri doğrultusunda, giyim, kuşam, silah, mühimmat, telsiz, dürbün ve tıbbi malzemeden oluşan yardımlar da Mayıs 2005'e Afganistan'a sevk edildi.

SİVİL ASKER İŞBİRLİĞİ PROJELERİ

ISAF VII döneminde sivil-asker işbirliği projelerine harcanan 2 milyon 735 bin ABD Doları tutarındaki yardımla da 16 derslikli AtatürkLisesi inşası, Atatürk Çocuk Hastanesi onarımı ve ek poliklinik inşası, şehir merkezindeki Türk mezarlığının onarımı, Kabil Özgürlük Parkı spor kompleksinin inşası, Atatürk'ün doktoru ve Afganistan'da ilk tıp fakültesinin kurucusu Prof. Kamil Rıfkı Urga Anıtı'nın onarımı, Kabil bölgesinde 10 adet su kuyusu açılması gibi bir çok hizmete öncülük edildi.

TSK'ya ait sağlık ünitelerinde de 1071 sivil Afganistanlıya ücretsiz sağlık hizmeti ve ilaç yardımında bulunulurken, poliklinik hizmetleri Kabil'de kalacak Türk birliği tarafından sürdürülecek. ''Radyo Türkiyem'' adıyla yayın yapan Mehmetçik, Türk-Afgan dostluğunu kuvvetlendirmek için 24 saat Türk ve Afgan müziği çalıyor, kültürel ve güncel programlar hazırlıyor. Askeri personelin ihtiyaçlarını karşılamak üzere haftada bir uçak seferi düzenleyen TSK,askerlerin aileleri ve yakınlarıyla kolayca haberleşebilmeleri için detelefon imkanı sağlıyor.

ISAF

Türkiye, Birleşmiş Milletler'in 1386 sayılı kararı ve Bonn Anlaşması doğrultusunda 19 Aralık 2001'de kurulan ISAF'a başından beridestek verdi. ISAF'ın ilk komutasını üstlenen İngiltere komutasına 276personelden oluşan bölük seviyesinde katkı sağlayan TSK, 2. dönemin komutasını 20 Haziran 2002-10 Şubat 2003 tarihleri arasında üstlendi. Bir tabur görev kuvvetiyle Kabil'de görev alan TSK, havaalanının da komutasını yürüttü. Almanya ve Hollanda'nın 10 Şubat-11 Ağustos 2003 tarihleri arasında yürüttüğü 3. dönem komutaya da TSK, bir bölük askerve karargah personeliyle destek verdi.

ISAF'ın komutasının Ağustos 2003'te NATO tarafından devralınmasından sonra 11 Ağustos 2003-11 Şubat 2004 arasında 4. dönemkomuta NATO Konseyi'nin siyasi sorumluluğunda, Avrupa Müttefik Yüksek Komutanlığı Karargahı (SHAPE) ve Müşterek Kuvvet Karargahı/Brussum'ın (CINCNORTH) harekatında yürütüldü. TSK, bu dönemde de benzer seviyede katkıda bulundu. ISAF'ın 5. dönem komutası da 11 Şubat-9 Ağustos 2004 tarihleri arasında NATO sorumluluğunda ve Kanada liderliğinde icra edildi. TSK, bu dönemde ise önceki dönemdeki katkısının yanı sıra 1 Haziran 2004'te 3 adet genel maksat helikopterini ISAF komutasına verdi.

NATO tarafından yapılan bir çalışma sonucunda, daha önceden NATO'ya tahsis edilmiş olan süratli reaksiyon karargahlarının bir rotasyon planına göre ISAF'a liderlik yapmaları kararlaştırıldı. Bununilk uygulaması olarak da 9 Ağustos 2004'te ISAF 6. dönem komutasını EUROCORPS devraldı. TSK, bu dönemde de Azeri ve Arnavut personel dahil1 piyade bölük timi, istihbarat timi ve Kabil Uluslararası Havaalanı'na katkı sağlayan personel dahil toplam 251 personelle görevaldı. 13 Şubat 2005'te ISAF'ın 7. dönem komutasını 6 aylığına ikinci defa Türkiye üstlendi. Türkiye'nin 3'üncü kolordusundan sonra bu görevi devralan İtalya'dan sonra İngiltere'nin komutayı alması öngörülüyor.

ISAF ilk kurulduğunda, görev alanı sadece Kabil ve çevresinde güvenliği sağlamakla sınırlıyken, NATO'nun komutayı devralmasından sonra Ekim 2003'te tüm Afganistan'a genişleme kararı alındı. BM Güvenlik Konseyi'nin 1510 sayılı kararı da buna hukuki çerçeve oluşturdu. Şu anda Afganistan'ın yüzde 50'sinden sorumlu olan ISAF, ABD'nin Sonsuz Özgürlük Operasyonu'na bağlı olarak ülkenin güney ve doğusundaki birlikleri de komutası altına alma süreci içinde bulunuyor.

Yakın gelecekte Afganistan'da dönüşümlü olarak görev alan NATO süratli reaksiyon kolorduları ile ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin ISAF bünyesinde toplanması öngörülürken, 5 bölge şeklinde yürütülecek harekatta Türkiye, Kabil ve çevresinin sorumluluğuna talipoldu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Dışişleri: Çözüm BM'de
 Talat'a Maraş sitemi
 Karamanlis Ankara gezisini ekime erteledi
 'Irak'taki PKK faaliyeti takipte'
 'Sataşma'da CHP'li Koç, devamsızlıkta bağımsız Küçükali
 Başbakan'ın Diyarbakır programı yine ertelendi
MUHARREM SARIKAYA
Teşvikte hatanın kabulü...
Yatırım teşviklerinden...
YAVUZ DONAT
Anket
Salı sabah saat 07.00... İktidara mensup iki...
Sağanak ölüm getirdi
Yoğun yağış Karadeniz'i savaş alanına çevirdi. Anne ve 2 oğlu heyelan...
İçlerindeki çocuk büyümüyor
Yeni Aktüel'in son sayısı, 'erkekler niye büyümez' sorusunu masaya...
Parmak izi'nde fırtına
Parmak izi'nde fırtına
Yeni CMK'ya göre 2 yıldan az ceza gerektiren suçlarda eski parmak izi...
Gökhan'ın hayatı bana göre değil
Gökhan'ın hayatı bana göre değil
Yıldız futbolcu Hakan Şükür "Kardeşimle hayat tarzlarımız farklıdır.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu