kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Kandil'in ruhuna eziyet

Daha önce de ' sanal ibadet' deneylerinden yakınmış biri olarak geride bıraktığımız Miraç Kandili sırasında tekrar işgale ve hatta tacize uğradım. Az buçuk tanınmış olan her muhafazakâr gibi, bir gün boyunca telefonuma düşen ' sözde kutlama' ile uğraşmaktan yine işimi göremez oldum.
Gerçekte bu kutlama filan değil, katlama! GSM firmasının kazançlarını arttıran bir dini istismar yöntemi! Kendini dindar zanneden sayısız vatandaş otomatiğe bağlanarak güya ahbaplarını tebrik etmiş oluyor! Bir de, öteden beriden alıntılanmış veya ıkına sıkına uydurulmuş ' vecize deneyleri' ile sanat yapmaya da kalkışmıyorlar mı; ölme de tabuta uzan! Allah'a ve Peygamber'e övgü içeren bir takım cümlelerle edebi salgılar üretmeyi bu ucuz ve sahte dindarlığın süsü haline getiren milyonlarca insan arasında sevdiğim pek çok kişinin bulunması da eziyetin püskülü! Neresinden bakarsam bakayım, ' kıyamet alameti' niteliğindeki bu ' sanal ibadet' saçmalığından yana şahsi sorumluluğumun altında eziliyorum. Böylesine ağır bir samimiyetsizliğin dindarlık zannı altında sürdürülmesini önlemeye yönelik çabalarımın yararsızlığından utanç duyuyorum.
Oysa her fırsatta dil döküp durmaktayım: Otomatiğe bağlayarak tanıdıklarınızı yapay bir ifade ile kutladığınızı sanıyorsunuz. Bu neye benziyor biliyor musunuz? Bir maymunu eğiterek namazın hareketlerini yapmayı öğretin... Sonra da ona günde beş öğün muz ziyafeti çekerek sizin yerinize namaz kılmasını sağlayın... İşte size sanal ibadet... Ha bir hayvan kullanmışsınız, ha bir teknoloji ürünü! Cep telefonuyla yaptığınızı sandığınız bu ' iyi ' insanın insana sevgisini yansıtan her tür içten kutlama fikrimce ibadettiraslında İsl'ı tamamen tersyüz etmektir. Zira İslâm ihlâstlır, içtenliktir; bu sizin yaptığınız otomatik kandil ve bayram kutlaması ise samimiyetsizliktir, göstermeciliktir! Üstelik bu gösterinin yapanı da, tüketeni de sizsiniz! Dolayısıyla riya bile bunun kadar aptalca değildir.
Oldu olacak şöyle de yapalım: Bir Fatiha okuyup balona üfleyelim. Sonra da o balonla poz vererek fotoğraf çektirelim. Bunu da cep telefonumuzdan dostumuza yollayıp ' ruhunuza bir Fatiha hediye ettim' diyelim Nasıl, otomatik kandil veya bayram tebriklerinden daha mı gülünç? Hiç sanmıyorum!

Rumları
tanımanın boynuzları
Dün Financial Times'i kaynak göstererek Kıbrıs konusunda Ankara'nın tuzağa düşürüldüğünü söylemiştim. Oysa aynı demlerde AB'den Türkiye'ye estiği söylenen olumlu rüzgârlar borsamız uçuyordu.
Neydi bu rüzgârın olumlu tarafı? AB Türkiye'den Rum devletini tanımayı istememişti.
Medyamızda konuşlanmış yarı-fahri Avrupa konsolosları da böyle aleni bir talep gelmediği için bayramlık haber ve yorum bombardımanına girişmişlerdi.
Olumlu hava denen bu yalancı rüzgar tamamen ısmarlanmış bir esintiydi.
Şimdi, şu dakika itibariyle, ' uyuşturucu yorum' müptelası olmayanlar için gerçek belirginleşmiş; Ankara'nın gerçekten tuzağa düştüğü kesinleşmiştir. Türkiye'ye söylenecek olan şudur:
- Tamam sen tanımadığını söyleyip halkını kandırmaya devam et ama havaalanlarını ve limanlarını Rum uçak ve gemilerine aç...
Ne var bunda? Dünyanın 9'uncu büyük deniz taşımacılığı filosuna sahip Rumların beş milyar dolara yakın gelir beklentisi var...Çünkü limanlarımızı açınca BaküCeyhan boru hattından Avrupa'ya taşınacak petrolün kaymağını Rumlar yiyecek! Başka ne var? Türkiye'nin ürünleri Gümrük Birliği sayesinde Rumlara KKTC'den daha ucuza gidecek. Yani Ankara ' Kıbrıs Türklerine ayırımcılık yapmayın' diye ötede beride ricacı olurken bizzat kendisi dışlamanın patronlarından biri haline gelecek.
Daha ne var? Türkiye'nin Rum limanlarına uğrayan başka ülke gemilerine uyguladığı ambargo da kalkacak. Böylece Kıbrıs'ın Rum kesimindeki limanlar daha da canlanacak Ne oldu şimdi? Bunlar Rum yönetimini tanımanın mı, tanımamanın mı boynuzları?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 'Ankara Kıbrıs numaramızı yuttu'   / 01-09-2005
 Hatay'dan Kazan'a 'boşgörü'   / 30-08-2005
 Yoksulluğun stratejik istismarı   / 29-08-2005
 Kuzey Irak ve pembe çizgi   / 26-08-2005
 Milli Güvensizlik Kavşağı'nda bölücüye 'pozitif' ayrımcılık   / 25-08-2005
 Tabanı Erdoğan'a küsüyor mu?   / 23-08-2005
 Köln'de Mini Haçlı Seferi   / 22-08-2005
 Üstsüze bakmayan Bakan mı olur?   / 19-08-2005
 Telekom ihalesine dair   / 18-08-2005
 Öcalan da, sözde hasımları da affedilemez!   / 16-08-2005
YILMAZ ÖZDİL
30-31 Ağustos...
Hayatımız palavra...
İstiklal...
ÖMER LÜTFİ METE
Kandil'in ruhuna eziyet
Daha önce de ' sanal...
UMUR TALU
Belki yanlış idi...
Bomba bile patlamadan, sadece...
FATİH ALTAYLI
En büyük risk aşı olmamak
Büyük gazete olmanın zaman...
ERDAL ŞAFAK
İstanbul'dan Newport'a mesaj
Pakistan 1947'de kuruldu,...
'3 Ekim önünde engel yok'
Karşı deklarasyonun 7 Eylül'de açıklanması kararlaştırıldı. Tanıma...
Bayan Pirelli politikada
Telecom ve Pirelli'nin başkanı Tronchetti Provera'nın eşi Tunuslu...
Şov Almanya'da
Şov Almanya'da
Milli Takım'ın formda yıldızı Hasan Şaş iddialı: "Almanya'ya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu