kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Babacan: "YTL'yi enflasyon karşısında eritmeyeceğiz"
Babacan: "YTL operasyonu başarılı"
Babacan: "YTL'yi enflasyon karşısında eritmeyeceğiz"
Serdengeçti: "YTL banknotların dönüşüm oranı % 91'e ulaştı"

Babacan: "YTL'yi enflasyon karşısında eritmeyeceğiz"

Devlet Bakanı Ali Babacan, ''YTL'yi enflasyon karşısında eritmeyecekleri'' sözü verirken, ''bu konuda taahhütte bulunuyoruz'' dedi.

Babacan bu arada, bu yıla ilişkin beklentilerinin ''enflasyonun yüzde 8'in üstüne pek çıkmayacağı'' yönünde olduğunu, altında kalma ihtimalinin çok çok yüksek göründüğünü bildirdi.

Babacan, Merkez Bankası'nda düzenlenen ''Yeni Türk Lirası'' konulu basın toplantısında konuşmada, YTL'nin kolay kolay değerini kaybedecek bir para olmadığını ifade ederken, ''Yeni Türk Lirası artık bir Avrupa parası,
artık bir dünya parası'' dedi.

Hükümeti kurdukları ilk dönemde açık açık politikalarını ilan ettiklerini, ayrıca serbest kur rejimi, enflasyonla mücadelenin temel ilkeleri olduğunu hatırlatan Babacan, bu kapsamda, Türk lirasına sahip çıktıklarını anlattı.

''Elin parasına'' artık karışmadıklarını, elin parasıyla ilgili taahhütleri olmadığını anlatan Babacan, ''dolar, birleşik para birimleri, euro, bunların ne olacağına biz karışmayacağız, bir taahhüt de vermeyeceğiz ama kendi paramıza sahip çıkacağız, yani kendi paramızı enflasyonun karşısında ezdirmeyeceğiz'' diye konuştu.

Kurda politikalarının açık olduğunu, hiç bir taahhüt olmadığını, ima edilen ya da söylenen bir hedef bulunmadığını belirten Babacan, ancak yeni Türk Lirası'nı enflasyon karşısında eritmeyeceklerine söz verdiklerini ve bu konuda taahhütte bulunduklarını söyledi.

ENFLASYON HEDEFİ

Babacan, yıllara göre enflasyon hedefleri ve gerçekleşmelerine ilişkin olarak da, şunları söyledi:''2003 yılında enflasyon hedefi yüzde 20 gerçekleşme yüzde 18.4, 2004 enflasyon hedefi 12 gerçekleşme yüzde 9.3, bu sene de hedef yüzde 8 beklenti yüzde 7 civarında dönüyor. Ki bizim de beklentimiz bunun yüzde 8'in üstüne pek çıkmayacağı yönünde, altında kalma ihtimali çok çok yüksek görünüyor. Şu ana kadar ne söz verdiysek tuttuk''

''TÜRK LİRASI ARTIK İTİBAR GÖRÜYOR''

Türk lirasına güvenin bir başka işaretinin de, artık Türk insanın birikimlerinde, tasarruflarında görüldüğünü anlatan Babacan, Türk ekonomisinin önceden ''dolarize'' olmuş bir ekonomi olduğunu, ancak bunun artık değiştiğini söyledi. Babacan, şöyle devam etti:

''Halkın tasarruflarını, birikimlerini ya da finansal araç olarak yatırımlarını hangi para birimine yönlendirdiğine bakacak olursak, bu 2002 yılının sonunda yaklaşık yüzde 50-50'ydi, yani yüzde 50'si Türk lirasına gidiyorsa 50'si yabancı para birimlerine gidiyordu. Şu anda bu oran yaklaşık olarak yüzde 70 yüzde 30 Türk lirası lehine değişmiş durumda. Artık Türk insanı tasarruflarını, yatırımlarını nereye yönlendiriyor diye baktığımızda, bunun artık yüzde 70'i YTL'ye gidiyor.''

DOLARİZE EKONOMİDEN NORMAL EKONOMİYE GEÇİŞ

Tasarrufların YTL'ye yönlenmesinin hem Türkiye içinde hem Türkiye dışında Türk Lirasının ''çok daha itibar gören, çok daha güvenilen'' bir para birimi olduğunu açıkça ifade ettiğini vurgulayan Babacan, Türkiye'nin artık dolarize olmuş bir ekonomiden normal bir ekonomiye doğru gittiğini söyledi.

Bunun gündelik hayatta da açıkça görüldüğünü, 1990'lı yıllarda memurların maaşını alır almaz döviz bürolarına gittiğini anlatan Babacan, ''Artık bu dönemler geride kaldı'' dedi.

SİYASİ İSTİKRARIN ÖNEMİ

Bu arada Türk Lirasına güvenin oluşmasının zaman aldığını, ancak kaybedilmesinin çok hızlı olduğunu belirten Bakan Babacan, şunları kaydetti:

''Zira bir bakarınız elinizden avucunuzdan kaymış, işte bunun çok iyi farkında olmanız lazım. Hem ekonomi politikalarımızla hem YTL ile oluşmuş olan bu güvenin kıymetini, çok iyi bilmemiz gerekiyor. Güveni yitirecek yaklaşımlardan uygulamalardan uzak durmak gerekiyor. Yakalanılan bu başarıda, ülkemizin siyasi istikrar ortamına kavuşmuş olmasının çok önemli payı var. Siyasi istikrar olmayınca bir ülkede ne bütçe disiplini kalır ne de o ülkede para politikaları amacına ulaşabilir. Bu konuda Merkez Bankası belki de en acı tecrübeleri yaşamış bir kurumdur.''

Ayrıca ülke genelinde istikrar ortamı, ekonomi politikaların tümünde bir bütünlük, ortak bir yaklaşım, uyum olmadığı sürece para politikalarını uygulamanın gerçekten çok zor olduğunu ya da uygulansa bile istenilen sonuçları elde etmenin mümkün olmadığına işaret eden Babacan, devamla şöyle dedi:

''Politikaların uygulamasında bütünlük, kurlar arası eşgüdüm, ortaya konulan hedeflerin gerçekten tutturuluyor olması, tüm politika uygulamalarının ortaya konulan hedefler doğrultusunda gerçekleştirilmesi, devletin tüm birimlerinin aynı hedefe yönelik çalışıyor olması ve bu eşgüdümü sağlıyor olabilme, hayati önem taşıyor. Doğru bir ekonomi programı ve kararlı bir uygulama da son derece önem arz ediyor.''

MODERN EKONOMİ YÖNETİMİ ANLAYIŞI


Doğru ekonomi programının yanı sıra modern ekonomi yönetiminin anlayışı olan bazı unsurların kararlıkla uygulanıyor olmasının önemine vurgu yapan Babacan, bu unsurların başında bazı bağımsız kurullar ve bağımsız kurumların geldiğini söyledi.

ABD'ye, Avrupa ülkelerine ya da başarılı olmuş Uzakdoğu ülkelerine bakıldığı zaman, bağımsızlık kavramının uygulamada sonuç verdiğini gördüklerini ifade eden Babacan, ''bu anlamda kararlı şekilde desteklediğimiz gibi, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı bu süreçte önem taşımıştır. Tüm ekonomide elde ettiğimiz başarıların bir unsuru da, bu temel ve modern ekonomi anlayışının özelliklerini alan temel ilkedir'' şeklinde konuştu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 "36 milyon cep telefonu abonesi var"
 Sanayi üretimi 2. çeyrekte % 3 arttı
 JCR'dan Türkiye'ye övgü
 Erdemir, taliplerine soruşturma açtırıyor
 Anadolu 50 otobüsle Bilişim'de
 Maliye faiz gelirlerini sıkı takip altına aldı!
 AB, Çin ile el sıkıştı, malların yarısı 2006 kotasından...
 Bu fabrikada çalışanın duş suyunda altın var
 POAŞ'ta hem iskontolu hem de vadeli satış
 Mesajla alışveriş dönemi
 IMF, 8 Eylül'de Türkiye'ye geliyor
 100 dolarla gitti Ukrayna'nın müteahhidi oldu
 İsrail'i inşa eden tek yabancı bir Türk çıktı
 KTHY, Ada Havacılık'a satıldı
 'Lalapaşa'yı Edirneliler alsın'
 CarrefourSA Gima hissesi toplayacak
 Moskova'daki Enka oteli açıldı
 Hükümetten çiftçiye destek
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Vakıfbank IMF'ye yanlış anlatılmış
Vakıfbank...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
3 Ekim suya düşerse piyasalar önce karışır sonra toparlar...
Kayıp avukatın sır fotoğrafları
Gönül meselesi yüzünden 30 Ağustos'tan beri kayıp olan avukat Yavuz...
"Kusura bakma oğul, yapamadım"
Nazire Dedeman, oğlunu öldüren kişinin para cezasıyla kurtulduğu...
Patriğin kardeşi hangisi
Patriğin kardeşi hangisi
Almanya Ermeni Cemaati lideri Başpiskopos Karekin Bekçiyan, 40 yıllık...
Dikkat tahrik var!
Dikkat tahrik var!
Bilecik Bozüyük'te başlayan gerginlik dün Mersin, Van ve Diyarbakır'a...
IMKB
E: 31.833 D:% -0,15
DOLAR
S: 1,332 D:% -0,262
EURO
S: 1,664 D:% -0,389
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu