kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hukuk Danışma Bürosu görüşü doğrultusunda uzlaşma arıyor
AB deklarasyonu taslak metninde henüz uzlaşma yok
Hukuk Danışma Bürosu görüşü doğrultusunda uzlaşma arıyor
Rum Kesimi: Deklarasyon bizi tatmin etmiyor

Hukuk Danışma Bürosu görüşü doğrultusunda uzlaşma arıyor

AB Daimi Temsilciler Komitesi'nin (COREPER), Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki deklarasyonuna karşı yayımlanacak AB deklarasyonu taslak metni üzerinde uzlaşma aranan haftalık olağan toplantısı devam ediyor.

Kıbrıs Rum kesiminin, COREPER toplantısında, taslak metnin ''yeteri kadar net olmadığını'' ve ''sertleştirilmesi gerektiğini'' savunarak onaya karşı çıktığı, bu girişiminde Fransa ve Yunanistan'danda destek aldığı belirtiliyor. Rumların, ''Kıbrıs Cumhuriyeti''nin (Rum kesimi) Türkiye tarafından hukuken tanınması ve Türk liman ve havaalanlarının
Rum araçlarına açılması konusunda daha katı ifadeler kullanılmasını istedikleri, diğer birçok üye ülkenin ise bu tür ifadelerin Türkiye tarafından kabul edilmeyeceği üzerinde durdukları belirtiliyor.

Kaynaklar, taslak metin üzerinde uzlaşma olmaması halinde görüşmelerin gelecek hafta 14 Eylül'de yapılacak toplantının gündemine aktarılabileceğini ifade ediyorlar.

COREPER'in gelecek haftaki toplantısında, 3 Ekim'de başlaması öngörülen Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerinin temelini oluşturacak olan Müzakere Çerçeve Belgesi de ele alınacak. AB'nin yürütme organı olan AB Komisyonu tarafından hazırlanarak onaya sunulanMüzakere Çerçeve Belgesi'nin, ay sonundan önce, AB karar organı olan AB Konseyi tarafından onaylanması gerekiyor. AB Dönem Başkanı İngiltere, üye ülke dışişleri bakanlarının, olağanüstü bir konsey toplantısı çerçevesinde bir araya gelerek, bu onayı vermesi için girişimlerini sürdürüyor.

HUKUK BÜROSU GÖRÜŞÜ
Öte yandan, AB Konseyi Hukuk Danışma Bürosu'nun, Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki deklarasyonunu inceleyerek, 31 Ağustos'ta COREPER'egörüş bildirdiği öğrenildi.

Basına yansıyan görüş belgesinde, Türkiye'nin yayınladığı deklarasyondan kaynaklanan çeşitli sorulara yanıt aranıyor. Hukuk Bürosu'nun görüşüne göre, deklarasyon, AB ile Türkiye arasında resmi belge olarak görülmüyor, ''AB ve üyeleri tarafından kabul edilmemiş olan tek taraflı bir açıklama'' niteliğiyle sınırlandırılıyor.

Görüşte, AB'nin bir karşı deklarasyon yayımlaması, imzalanan protokolün parçası olmayan deklarasyonun tek taraflı niteliği üzerindedurması, Rum kesimi konusunda AB tavrının teyit edilmesi öneriliyor. Hukuk Bürosu'nun değerlendirmesinde, Türkiye'nin deklarasyonunun Ankara Antlaşması Ek Protokolü'nü geçersiz kılmadığı, çünkü Türkiye'nin, protokol uygulama alanında kısıtlama veya çekince koymadığı belirtiliyor.

Büronun görüşünde, Türkiye'nin, Rum kesimini tanımamasının, Ek Protokol'ün uygulamasını olumsuz etkileyip etkilemeyeceğinin, uygulamaya engel oluşturup oluşturmayacağının pratikte gözlemlenmesi gereği üzerinde duruluyor.

Türkiye'nin, imzaladığı Ek Protokolü uygulamayacağına yönelik hiçbir işaret görülmediği belirtilen görüşte, Türk imzasının hukuki açıdan geçerli olduğu ifade ediliyor.

Türkiye'nin, Ek Protokol'den kaynaklanan yükümlülükleri üzerinde de duran Hukuk Bürosu, sadece Rum mallarına kısıtlama getiren bir tavrın ''ayrımcılık'' olacağını ifade ederken, Türk tavrının izlenmesigereğine değiniyor.

Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerinin başlamasından önce Rum kesimini hukuken ve resmen tanıması gerekip gerekmediğini de sorgulayan Hukuk Bürosu, bu konuda görüş bildirirken, müzakerelerin ABile Türkiye arasında değil, ''25 AB üyesi devlet ve Türkiye arasında''gerçekleşeceğini hatırlatarak, müzakerelerin başlamasının, ''Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye tarafından de facto (fiilen) tanınması anlamına geleceğini'' savunuyor.

Büronun görüşünde, müzakereler sonunda AB'ye katılımı kararlaştırılacak bir Türkiye'nin ise Rum kesimini hukuken tanımasınınkaçınılmazlığı üzerinde duruluyor.

Hukuk Bürosu, Rum kesiminin tanınması konusunda Türkiye'ye karşı izlenecek AB tavrının ''siyasi'' olduğunu, üye ülkelerin, hukuki tanımayı müzakerelerin başında isteyebileceklerini veya daha ileri birtarihi bekleyebileceklerini ifade ediyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 ABD'den Telafer açıklaması
 ABD'li generaller Ankara'ya geliyor
 "Operasyonlardan memnunuz"
 Yargının zirvesinde yüksek gerilim
 Tahrik Siirt'e sıçradı
 Provokasyona engel oldular
 Kayıt dışı çocuklar akrabalarını arıyor
 Yeni TMY taslağı 'OHAL gibi' itirazı ile çıkmaza girdi
 Olağan şüphelileri toplayın!
 6-7 Eylül sergisi saldırıya uğradı
 Türkler canlı canlı gömüldü
 Avukatın motoru da kayboldu
 Galericinin ailesinden 400 bin YTL'lik dava
 Kendini zincirledi
 PKK mayını patladı: İki asker şehit
 Ben Türk olsam, çok üzülürdüm
YILMAZ ÖZDİL
Hayırlı işler...
Sosyetik hanımlar, Umre'den sonra...
UMUR TALU
Saflığın tam bu kadarı!
Ne olabilir...
Ne...
FATİH ALTAYLI
Anayasa Mahkemesi yargıçlardan oluşmalı
Anayasa...
ERDAL ŞAFAK
Yüksek yargıda "başvuru" krizi
BİR bu eksikti!...
Şansölye kararsız kadınları 'avlayacak'
Seçimden önce yapılan televizyon tartışmasından Schröder, anketlerden...
Köpekler cesetleri yiyor
Katrina felaketinde öncelik hayatta kalanları kurtarmak olunca...
Yönümüzü belirleyin
Yönümüzü belirleyin
A Milli Takım Dünya Kupası yolunda Ukrayna kavşağında. Galibiyet...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu