kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Güven'likçi bunalımı
'Özel bir odada yatırdılar'
Uzmanlar Ne Diyor?
Olayda Sorumlu Kim?

Dikkat güvenlik

Evde, işyerinde güvenliğimiz onlara emanet. Peki onlar ne kadar güvenli? Önüne gelen şirket kuruyor... Eğitimsiz elemanlara silah ve yetki veriliyor....

İstanbul'da, sekiz yaşındaki Vedat cinayete kurban gitti... Vahşetin ardındaki bir numaralı şüpheli, sitenin güvenlik görevlisi olunca, sektörün durumu yeniden tartışmaya açıldı... İşte, güvenilirliği tartışmalı tablo:

YASA ERTELENDİĞİ İÇİN DENETİM YOK
Özel Güvenlik Hizmetleri'ne Dair Yasa, güvenlik görevlisi olabilmek için sert koşullar getiriyor. Ancak, yasanın iki maddesi 2006 yılına ertelendi... Bu nedenle denetim dışı kalan şirketlerden bazıları bu koşullara uymuyor...

ŞARTLARI KÖTÜ, ÜCRETİ DÜŞÜK, YETKİSİ SÜPER
Büyük talep olduğu için mantar gibi güvenlik şirketi kuruluyor... İşsiz, eğitimsiz elemanlar kötü koşullarda düşük ücretle çalıştırılıyor... Buna karşılık güvenlikçilere, koruduğu özel alanda polisten daha fazla yetki tanınıyor...


'Güven'likçi bunalımı

5188 sayılı yasa, özel güvenlik görevlisi olmak isteyenler için, altı aydan fazla hapis cezası almamak ve lise mezunu olmak gibi katı şartlar getiriyor..... Ancak 19 ve 20'nci maddelerin ertelenmesi sonucunda yasada oluşan boşluk nedeniyle 'hemen herkes' özel güvenlikçi olarak iş bulabiliyor.

Beylikdüzü'nde oturduğu evde çıkan yangın sonrası cesedi bulunan 8 yaşındaki Vedat Karabudak'ın cinayet zanlısı olarak, sitenin güvenlik görevlisi Deniz Yağmur'dan şüphelenilmesi, dikkatleri bir anda güvenlik şirketlerine çevirdi. Eski hükümlü olduğu belirlenen ve sitedeki işinden ayrıldıktan sonra 4 kişiyi öldürdüğü ileri sürülen Yağmur'u Adakent Av-Kon'a yönlendirdikleri iddia edilen Kolej 155 adlı güvenlik şirketi, site yönetimini sorumlu tutarken, özel güvenlikteki aksaklıklarda olayla beraber gündeme geldi.

120 SAAT EĞİTİM
Özel Güvenlik Hizmetlerine dair 5188 Sayılı Yasa'nın 10'uncu ve 18'inci maddesine göre özel güvenlik görevlisi olmak için en az lise veya dengi okul mezunu olmak şart. Bunun yanı sıra ağır veya 6 aydan fazla hapis cezası almaması gerekiyor. Ayrıca aranan şartlar arasında psikiyatrik bir hastalık veya kişilik bozukluğu olmaması da var. Özel güvenlik görevlisi olacak kişi işe başlamadan önce silahsız güvenlik görevlisi olmak için 90 saatlik, silahlı güvenlik görevlisi olabilmek için 120 saat eğitime tabi tutuluyor. Eğitimlerin ardından ise mutlaka güvenlik soruşturmasından geçiriliyor. Güvenlik soruşturmasından geçen kişiler İçişleri Bakanlığı'nın açtığı sınava katılıyor. Sınavda 70 puan üzerini alarak başarılı olanlar, özel güvenlik görevlisi kimliği aldıktan sonra işe başlayabiliyor.

YASADA BOŞLUK
Ancak yasanın 19 ve 20'nci maddelerinin 1 Ocak 2006'ya kadar ertelenmesi nedeniyle bu şartlara uyulmadan da güvenlik görevlisi olarak çalışmak mümkün. 19'uncu ve 20'nci maddelerde güvenlik görevlisi kimlik kartı almadan eleman çalıştıran şirketlere, çalıştırdıkları her silahsız güvenlik elemanı için 3 milyar, silahlı güvenlik elemanı için ise 6 milyar ceza öngörülüyor. Ceza maddelerinin ertelenmesi nedeniyle denetimler yapılmadığı için, şirketler isterlerse bu şartlara uymayanları hemen işe alabiliyor.

İZİN GEREKİYOR
Güvenlik şirketlerinin kuruluşuda yine 5188 sayılı yasaya bağlı. Jandarma ve polis kökenlilere güvenlik şirketi kurmaları için öncelik tanınıyor. Güvenlik şirketi kuracak kişilerde yüksek okul mezunu olma şartı aranıyor. Ayrıca güvenlik soruşturmasından ve İçişleri Bakanlığı'nın düzenleyeceği sınavdan geçmeleri gerekiyor. İçişleri Bakanlığı izin vermediği sürece faaliyete geçilemiyor.

Ulaş YILDIZ-Umut TÜTÜNCÜ-Pervin METİN- MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Tekcelsede her şey bitti
 'Irak hükümeti ile diyalogu artırın'
 'Üniversiteli din adamları gerek'
 'Hasta'ya gereği yapılsın
 AB için 'Yuvarlak Masa' toplantısı
YILMAZ ÖZDİL
Günde 4 dolar...
Birleşmiş Milletler'in raporuna göre,...
ALİ KIRCA
Kuşlara dair -3
Kuşlara dair başlığıyla kaleme aldığımız...
FATİH ALTAYLI
Hürriyet'te yalan yazma dönemi mi başladı!
Hürriyet...
MEHMET ALTAN
Türkler, Kürtler ve yaşam kalitesi
Türkiye için büyük...
ERDAL ŞAFAK
82'nci yıldönümünde CHP'nin vizyonu
CHP dün kuruluşunun...
Türk'üz doğruyuz umutluyuz
İşsizlik, ekonomik sıkıntı ve Avrupa Birliği'nin "şüpheli"...
Yazarımız Özel'in makalesi Herald Tribune gazetesinde
Yazar Orhan Pamuk hakkında "Türklüğü alenen aşağılama" suçundan 6...
Son söz Türkkan'ın
Son söz Türkkan'ın
PFDK toplantısında 3 üye seyircisiz oynama ve 2 üye de para cezasında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu