kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Lagendijk: "Pamuk davası tesadüf değil"
Karşı deklarasyon için olağanüstü toplantı
Lagendijk: "Pamuk davası tesadüf değil"

Lagendijk: "Pamuk davası tesadüf değil"

Türkiye-AB Karma Parlamentosu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, yazar Orhan Pamuk'a açılan davanın 3 Ekim'den önceki günlere gelmesinin tesadüf olmadığını savunarak, olayı, ''Türkiye'nin üyelik müzakerelerine başlamasını engellemek amacıyla yapılmış bir provokasyon'' olarak niteledi.

Lagendijk, AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu'nun davetiyle Türk gazeteciler için düzenlenen Brüksel gezisi sırasında, AB Parlamentosu binasında, programa katılan muhabirleri kabul etti ve onların gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

''Orhan Pamuk davasının
AB'de büyük sorunlara yol açacağını'' kaydeden Lagendijk, ifade özgürlüğünün önemine vurgu yaparak, ''Türkiye'de müzakerelerin başlamasını istemeyenler var. Bunda Türkiye içindeki AB aleyhtarları etkili oluyor. (Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı) Abdullah Gül de bunun bir provokasyon olduğunu söyledi.

Ben de ona katılıyorum. Davanın gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinden bile emin değilim. Bu dava Türkiye karşıtlarının elini güçlendiriyor'' diye konuştu.

Eşbaşkan Lagendijk bir soru üzerine, hükümetin davaya müdahale edemeyeceğini, bunun güçler ayrılığı ilkesine ters düşeceğini belirtti.
''Hükümetin yapabileceğinin, yeni ceza yasasının ilgili maddelerini değiştirmek olabileceğini'' kaydeden Lagendijk, ''Maalesef yeni ceza yasasının, savcılara, maddeleri yazarlara karşı kullanma hakkı vermesi üzüntü verici. Hükümet meclise değişiklik teklifini sunar, meclis de değiştirir. Eğer savcılar tarafından yanlış kullanılan yasalar varsa bu yasalar hükümet ve meclis tarafından değiştirilmeli'' dedi.

''PKK'nın sonu olacak''

Lagendijk, ''terör örgütü PKK'nın Kürtlerin politik sisteme dahil olmasını istemediğini'' belirterek, ''Şiddet kullanmaya alışık olanlar barış istemezler. PKK'nın varlık sebebi şiddetin devamıdır. Umuyorum ki Kürtler içinde, kendilerini temsil edecek yeni liderler, yeni siyasi partiler çıkacaktır, umarım bu da şiddete son verecek ve PKK'nın sonu olacaktır'' dedi.

Terör örgütü PKK'nın AB içinde bazı çevrelerden destek gördüğüne ilişkin bir soru üzerine Lagendijk, ''Geçmişte Avrupa'da PKK'ya karşı büyük sempati vardı, çünkü Kürt hakları için çabaladıkları düşünülüyordu, ama hiçbir zaman bağımsız devlet için sempati gösterilmedi. Son birkaç yılda silahlı mücadeleye devam etmek isteyenler destek bulamıyor'' diye konuştu.

''Kürt sorununun 1-2 yılda çözülebilecek basit bir problem olduğunu düşünmüyorum'' diyen Lagendijk, ''aynı zamanda Kürtlerin de yeni duruma adapte olması gerektiğini'' kaydederek, ''Silahlı çatışmaya son noktayı koyun'' çağrısında bulundu.

''(Terör örgütü elebaşı Abdullah) Öcalan geçmişte kaldı. Umarım Türk demokrasisi çerçevesinde hareket edebilecek yeni Kürt siyasi liderleri çıkar'' diyen Lagendijk, ''Geçmişi geride bırakmak onlara bağlıdır, ancak şu an bunun gerçekleştiğini görmüyoruz. Öcalan'ın ne dediğine çok fazla bakıyorlar. Geçmişe bakmak yerine geleceğe bakmalılar'' şeklinde konuştu.

Lagendijk, ''hükümetin elinin, atılacak adımlar konusunda geçmişe göre çok daha güçlü olduğunu ve hükümetin güneydoğuda fazlasıyla destek bulduğunu'' da söyledi.

Lagendijk, AB parlamentosu, konseyi ve komisyonunun Kürtlerin ''ileriye bakmasını'' istediğine işaret ederek, şunları kaydetti: ''Kürtlerin çoğunluğu PKK'nın yeniden şiddete başlamasını istemiyor. İnsanlar siyasi çözüm istiyor, o yüzden siyasi liderlere ihtiyaç var. Kürtlere eleştirim de bu noktada, çünkü Kürtler yeni bir dönemin başladığını yüzde 100 idrak edemiyor. Müzakereler başladığında tamamen izole olacaklar, çünkü dağda sıkışıp kalacaklar. Benim tahminim, zamanla 5-10 yıl içerisinde geri dönecekler, ama bazıları
dağda kalacak, çünkü Türkiye'de yaşamaya uyum sağlayamayacaklar.''

GÜMRÜK BİRLİĞİ EK PROTOKOLÜ

Gümrük Birliği Ek Protokolü konusunda da Lagendijk, bu konunun AB ülkeleri içinde çıkmaza yol açtığını belirterek, bunun Türkiye'ye karşı olanlar tarafından kullanıldığını kaydetti. Türkiye'nin deklarasyonunun kendisi için sürpriz olmadığını ifade eden Lagendijk, AB ülkelerinin Türk limanları ve hava sahasının Rumlara açılması gerektiğini düşündüğünü, kendi düşüncesinin de bu yönde olduğunu belirtti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Ermeni tasarısına ABD onayı
 Sezer davet etti ama seneye
 Arınç çağrıyı yaptı Meclis toplanıyor
 Perinçek ifade vermeye gidiyor
 AK Partili başkana rant kurşunu
 TRT üyeliğine iki yeni aday
MUHARREM SARIKAYA
Fındık Tüpraş gibi...
Tüpraş satışından elde edilecek...
YAVUZ DONAT
40 yıl önce 40 yıl sonra...
Almanya'nın pek çok...
Orada neler oluyor?
Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı konumundaki İstanbul Atatürk...
Özçelik'in itirazına mahkemeden ret
Kadıköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Demirkol'un tutuksuz yargılanmak...
Poliste genelge krizi
Poliste genelge krizi
Emniyet Genel Müdürü Aydıner, "Biz yakalıyoruz sonra serbest...
1. sınıf talebesine 2. sınıf muamele
1. sınıf talebesine 2. sınıf muamele
'Fakir' aile çocuklarının kaydedildiği Gazi İlkokulu 1-D sınıfı,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu