kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye BM vurgusu bekliyor
Rum basını: ABD'den temsilcilerinizi gönderin önerisi

Türkiye BM vurgusu bekliyor

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın gelecek günlerde Kıbrıs konusunda muhtemel açıklamasından Türkiye'nin beklentisinin, Kıbrıs sorununun çözümü içintek adresin BM olduğunu vurgulaması olduğu bildirildi.

Kıbrıs Rum kesimi lideri Tasos Papadopulos'un BM Genel Kurulu'ndaki konuşması ve düzenlediği basın toplantısındaki sözlerini değerlendiren diplomatik kaynaklar, Rum liderin BM'ye şirin gözükmeye çalışarak, sinsi bir oyalama taktiği izlediğini kaydettiler. Papadopulos'un aslında ''BM Kıbrıs konusunda kapsamlı bir çözümü bulsun, ama bunun ne
zaman olacağı belli olmasın'' demek istediğini belirten diplomatik kaynaklar, Rum liderin ''O zamana kadar da AB vasıtasıyla ben kafamdaki çözümün unsurlarını empoze edeyim anlayışında'' olduğunu ifade ettiler.

Rumların bu yolla zaman kazanarak, bu süreçte kapıların, limanların açılmasını, Türkiye tarafından tanınmalarının sağlanmasını amaçladığını belirten aynı kaynaklar, Rumların bu sürede Kıbrıs Türkleri üzerindeki ambargolar ve izolasyonun devam etmesi için de çaba harcayacaklarını kaydetti. Kaynaklar, yavaş yavaş denetimini Türktoplumuna empoze edecek olan Rum kesiminin bir süre sonra da asker çekilsin diyeceğini, aşama aşama Türk toplumunu erittikten sonra ''gelin oturalım sorunu çözelim'' diyeceklerini vurguladılar.

Türkiye'nin de AB'deki muhataplarına her şeyden önce AB tarafındanyazılan Kıbrıs Rum tarafının AB'ye giriş belgesinde bunun ''Kıbrıs Türk tarafı için bir geçerlilik ifade etmez'' denildiğini hatırlattığını belirten diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin mevcut durumun devam etmesinden yana olmadığını, gerçek bir çözüm istediğini kaydettiler. Rum kesimindeyse böyle bir isteklilik bulunmadığını belirten kaynaklar, ''Çünkü Rum kesimi üzerinde bu konuda herhangi birbaskı bulunmuyor. Bütün baskılar ortadan kalkmış durumda'' şeklinde konuşuyor.

AB'nin de desteklediği çözüm planına ''hayır'' diyen Kıbrıs Rum kesiminin AB'ye girdikten sonra AB üyesi olmak isteyen Türkiye tarafından tanınmamasını AB üyeleri üzerinde baskı unsuru olarak kullandığını belirten kaynaklar, bu konuda AB ülkelerinin çözüm istemeyen taraf olarak Rum kesimini tespit etmeleri gerektiğini kaydediyor.

Soruna çözüm bulunmadan üye olunamayacağını Türkiye'nin de bildiğini belirten kaynaklar, daha önce farklı tavır almalarına rağmen, bu tavır aleyhlerine işleyince Rum kesiminin bugün güya sonu belli olmayan şekilde çözümün adresinin BM olduğunu söylemeye başladığını, ama bunu işletmeyi çok ileri bir tarihe ertelemeye çalıştıklarını ifade ettiler. Kaynaklar, ''Rumlar, bu süreçte de AB yoluyla kendi istediklerini elde etmeye çalışacak. Bu açıdan Rumların son girişim ve söylemi samimiyetten uzak taktiklerden ibaret'' değerlendirmesinde bulundu.

Diplomatik kaynaklar, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, gelecek günlerde Kıbrıs konusunda yapması beklenen açıklamasında, sorunun çözümünün tek adresinin BM olduğunu vurgulamasının Türkiye açısından önemli olacağını belirttiler.

Avrupa Birliği'nin Kıbrıs konusunda objektif davranmadığını kaydeden diplomatik kaynaklar, bir taraftan Rum kesiminin bütün yanlışlarına göz yuman AB'nin Rum baskılarına hiç göğüs germezken, Türkiye üzerinde tek taraflı bir baskı uygulamaya çalışmasının yadırgatıcı olduğunu kaydettiler. Kaynaklar, Irak, İran gibi pek çok stratejik konuda Türkiye'den yardım, görüş ve ortam tutum isteyen AB'nin, Türkiye'nin beklenti, hassasiyet ve isteklerine sıra gelince duyarsız davrandığını ifade ettiler.

Rum kesiminin her türlü uygunsuz talebine 'evet' diyen bir AB'nin bu tür taleplerine de Türkiye yerine Rumlardan karşılık bulmaya çalışması gerektiğini kaydeden diplomatik kaynaklar, Rum baskıları sonucu 3 ekimde üyelik müzakerelerine başlanamaması halinde, Türkiye'nin AB'den gelecek bu tür stratejik taleplere cevap vermede daha isteksiz davranabileceğine dikkati çektiler.

MOLİVYATİS VE İKÖ

Öte yandan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün Yunan dengi Petros Molivyatis ile görüşmesinde, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in kasım ayı içinde Türkiye'ye ziyarette bulunması konusunda bir tarih tespit ettikleri öğrenildi. Gül, ayrıca gün içindeki temasları kapsamında, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) troykası mensubu Yemen Dışişleri Bakanı Ebubekir AbdullahEl-Kirby ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memedyarov ile Türkevi'nde bir araya geldi.

Diplomatik kaynaklar, bu tür görüşmelerin Türkiye'nin desteğinde ve İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu liderliğinde İKÖ'nün adetakabuk değiştirerek, uluslararası alanda daha etkin bir örgüt haline getirilmesi yönünde yürütülen reform çalışmalarını değerlendirmek amacıyla yapıldığını kaydetti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 COREPER karşı deklarasyonda uzlaşma sağladı
 Koalisyon kaçınılmaz
 İzmir'de PKK operasyonu
 Kayıp parasına 'net' çözüm
 Avrupa'ya överken Türkler'i kızdırdılar
 Baro'dan Çetinkaya'nın avukatına kınama
 Bakanlık Pamuk davası için 'çok ivedi' bilgi istedi
 K. Irak'ta PKK kampı
 Zirvenin gündemi Terörle Mücadele Kanunu
 Asala eyleminde Türkmen iddiası
 Karakola taciz ateşi
 Yolcu otobüsünde patlama: İki ölü
ÖMER LÜTFİ METE
Baykal'la hasbıhalden
Sabah yazarları ve yönetimi ile...
UMUR TALU
İstanbul'u satıyorum, gözlerim kapalı!
Özür dilerim;...
ERGUN BABAHAN
Haber ve propaganda
Toplumun gerilimlere gebe olduğu...
ERDAL ŞAFAK
OECD sınıfının en tembeli kim?
YÖK, üniversitelerin...
MEHMET ALTAN
Kartepe...
Perşembe günü, İstanbul'un yanı başındaki...
3 sonuçlu seçim
İkisi de hükümet kurmak için çoğunluk sağlayamadı. İlk sonuçlara göre...
Face-Off'ta son nokta
ABD'li uzmanlar yüz naklinde son noktaya geldi. Hasta onay verirse,...
Yıldızın kadar konuş: 2-1
Yıldızın kadar konuş: 2-1
İnönü'deki 'Yıldızlar Savaşı'nı F.Bahçe kazandı. 'Süper Star' Anelka...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu