kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
BAYKAL, MUMCU VE AĞAR AYNI SAFTA CHP lideri Baykal, ANAVATAN lideri Mumcu ve DYP lideri Ağar milletvekillerini getirip, Meclis’in açılmasını sağladılar.
187'nin hikâyesi
Merkez sağda aranan resim

187'nin hikâyesi

Muhalefet partileri sağ-sol demeden ilk kez iktidara karşı blok oluşturup Meclis'in olağanüstü toplanmasını sağladı. Ama bu 'geçici' barışı sağlamak kolay olmadı Yaz nedeniyle yurda dağılan milletvekillerini toplamak için 4 partinin yöneticisi olağanüstü çaba harcadı. Uçak saatleri ayarlandı, her vekil bir diğerine emanet edildi.

CHP'nin terör olaylarıyla ilgili 'genel görüşme' için TBMM'yi olağanüstü toplantıya çağırma girişimi, sağcı/ solcu demeden iktidara karşı blok oluşturan muhalefetin 'güç' gösterisi ile sonuçlandı. Genel Kurul'un toplanabilmesi için 184 milletvekilinin Genel Kurul salonunda bulunması gerekiyordu. ANAP ve DYP yöneticileri, CHP'nin çağrısına destek vereceklerini açıklamışlardı, ama bağımsızlarla SHP'nin de desteği gerekiyordu. Toplantı saatinden önce TBMM'ye gelen AK Parti yöneticileri ve bakanlar arasında, "toplanamazlar" görüşü hakimdi. Ama sürpriz oldu, muhalefet, hem 3 oy fazla ile Genel Kurul'u açmayı başardı. Sonucu kuliste bekleyen AK Parti milletvekilleri, parti yöneticileri ve bakanlar, toplantı yeter sayısı bulununca içeri girdiler ve 'genel görüşme' önergesinin ön görüşmelerinin ardından, reddedilmesini sağladılar. Ama, muhalefet bloğu, onları da çok şaşırttı.

OLAĞANÜSTÜ ÇABA
Yaz tatili nedeniyle yurda dağılan 187 milletvekilini saat 15.00'te Meclis'te bir araya getirmek, aslında hiç kolay olmadı. Parti yöneticileri, her milletvekilini tek tek aradılar, tüm programlarını iptal etmelerini ve 'kritik' oylamaya yetişmelerini istediler. Uçak saatleri buna göre ayarlandı, her milletvekiline, bir başka milletvekilini de getirme sorumluluğu verildi. Sonuçta, pek çok konuda görüş ayrılığı taşıyan 4 muhalefet partisi ve bağımsız milletvekili grubu, bu kez iktidara karşı blok oluşturdu.

* CHP Grup Başkanvekilleri Ali Topuz, Haluk Koç ve Kemal Anadol görev paylaşımı yaptılar. Milletvekillerini tek tek arayıp, her birine bir başka milletvekili emanet ettiler, "Sen geleceksin, onu da getireceksin" dediler.

LİVANELİ'Yİ KİM ARADI?
*
Parti yöneticileri genellikle kendi milletvekillerini aradılar, ama 'hassas' olduğunu düşündükleri 'muhalif' milletvekillerini aramaktan da çekinmediler. CHP'den ayrılan ve bağımsız olan Zülfü Livaneli de 'hassas' sayıldı. Livaneli'yi hem CHP'liler, hem ANAVATAN yöneticileri aradı. Livaneli de, programı olmasına rağmen iptal edip Meclis'e geldi.

* Seçim bölgesinde olan CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Gürsoy, "acil" çağrıyı alınca harekete geçti. Adıyaman'dan Ankara'ya uçak 14.30'daydı ve 15.00'teki oylamaya yetişmesi imkansızdı. Urfa'dan saat 12.00'de Ankara'ya uçak olduğunu öğrendi. Adıyaman'dan karayoluyla Urfa'ya, oradan uçakla Ankara'ya gelmeye karar verdi. Ancak Urfa uçağı rötar yapınca, beklenen saatte Ankara'da olamadı. Gürsoy'dan sorumlu olan CHP'liler panik halde telefonlara sarıldılar. Ankara'ya indiğinde, havaalanında Gürsoy'u arabası bekliyordu. Kestirme yoldan TBMM'ye gitmeye çalışırken, yolu şaşırdılar, bu arada TBMM'den telefonla sürekli "Neredesin? Çabuk ol" uyarıları geliyordu. Gürsoy kan ter içinde oylamaya yetişti.

LİDERLER TABLOYU ÇİZDİ
*
Anavatan, DYP ve SHP cephesinde ise, milletvekili sayısı olduğu için, parti yöneticileri adam adama markaj yaptılar. Ve tüm parti yöneticileri, kilit durumda olan bağımsız milletvekillerini arayıp göreve çağırdılar. Sonunda, 7 bağımsız milletvekilinden 4'ünün Genel Kurul'a gelip oy vermesini sağladılar.

* Muhalefetteki barış havasına, CHP'deki partiiçi muhalifler de katıldı. Baykal muhalifi CHP milletvekilleri, muhalefeti bir yana bırakıp toplantıda yeterli çoğunluğu oluşturmaya çalıştılar.

* Baykal, ANAVATAN lideri Erkan Mumcu ile, toplantı öncesinde kuliste bir araya gelip, son durumu değerlendirdiler. Genel Kurul salonunda ise Erkan Mumcu ile DYP lideri Mehmet Ağar'ın yan yana oturması dikkat çekti. Bu görüntüler, muhalefet liderlerinin işbirliğini ortaya koydu.

* Kritik günde olan AK Parti'nin muhalif sesi Ertuğrul Yalçınbayır'a oldu. Muhalefetle birlikte Genel Kurul'a katılarak toplantının açılması için oy veren tek AK Partili olan Yalçınbayır, 25 yıl önce bıraktığı sigaraya yeniden başladı. Sık sık kulise çıkarak sigara üstüne sigara içen Yalçınbayır, "Bu gergin ortamda en yakın dost sigara oluyor" dedi.

* Ve CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı da stresten payını aldı. Toplantı sırasında fenalaşan ve hastaneye kaldırılan Araslı, geceyi Güven Hastanesi'nde geçirdi. Araslı'nın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

ŞENOL ATEŞ - OSMAN AYDOĞAN


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'CHP zihniyeti çöp üretir'
 'Ben sanatçının çalışkanını severim'
 Perinçek rövanşı İsviçre'den aldı
 Terörle mücadelede sorumluluk Gül'de
 Taslaktaki terör tanımı çıkarıldı
 AK Parti binasına molotoflu saldırı
MUHARREM SARIKAYA
Baykal: Dayanışma sürecek...
Meclis'in önceki gün...
YAVUZ DONAT
Fiyakayı işsizlik bozuyor
ADANA - Almanya yazılarına...
Ölüme götüren renkli haplar
Ata Türk'ün ölümüyle gündeme gelen ecstasy haplarının Türkiye'de...
Domuz derisine onay
Din İşleri Yüksek Kurulu, "Ham deri tabaklanınca temiz olur" hadisine...
Evlatlarınıza sahip çıkın!
Evlatlarınıza sahip çıkın!
'Gelinim Olur musun' programının Ata'sı dün İstanbul'da toprağa...
Hocaların hocasına son veda
Hocaların hocasına son veda
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi'ne 40 yıl hizmet eden ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu