kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hincal Uluc @ SABAH
Tel:
0212 3544813
Fax:
0212 3544891
 
Şampiyon olmaya gittik... Utanır olduk!.
Abbas!..
Golfü iyi komşu yapmak..
Söz sırası Serdar Bilgili'de..
İnsanların maç izleme hakları..

Golfü iyi komşu yapmak..

(INTERNATIONAL Herald Tribune'dan Brian Lavery imzalı bir makaleyi sizler için fazla ayrıntıları ayıklayarak sunuyorum.) Dünyanın en ünlü golf parkı yapımcılarından Charles P. "Buddy" Darby III, İrlanda'daki iki yıl önce açtığı sahadaki oyununu bitirdikten sonra, helikopterini beklerken, o alanı ilk defa gördüğü 1999 kasımını hatırladı..
"Felaket bir yağmur vardı. Hava soğuk ve karanlıktı. Buna rağmen yöre beni çekti. 'Bu arazide bir şeyler yapılmalı' dedim kendi kendime.." Ama o arazi için fikirleri olanlar da vardı ve bunlar golften pek haz etmiyorlardı. İrlanda'da son 10 yıl içinde golf sahalarının sayısı 248'den 450'ye çıkarken, her defasında itiraz eden, engellemeye çalışanlar olmuştu. Burada da oluyordu işte..
Karşı çıkanlar, çiftçilerdi, muhafazakârlardı, çevrecilerdi, sörfçülerdi.. Bunlar, İrlanda'nın en güzel manzaralı, en dokunulmaması gereken çevrelerini golfa teslim etmek istemeyenlerdi.
1997'de Güney İrlanda'da Old Head of Kinsale açıldığında yöre halkı şiddetle tepki göstermişti. Kulüp çevre halkının yüz yıllardır piknik yaptığı, köpek dolaştırdığı yamaçları işgal etmiş ve bu sahil yollarında halkın yürümesi tel örgülerle kesmişti. Öfkeli protestolar, yürüyüşler, tel örgüleri kesmeler, 2003'te Yüksek Mahkeme Golf Kulübü lehine karar verene kadar, altı yıl sürdü.
Buddy bu defa farklı bir yöntem uyguladı. Önce yöre halkını yanına çekmeyi başardı. Bunda yaptığı toplantılar kadar, üyeliği yıllık 40 bin dolar olan kulübünün, yöreye yaklaşık 2 bin dolardan, 150 üyelik ayırması da önemli rol oynadı tabii. Sahile gidenler, özellikle sörfçüler için yol ayrıldı. Gene sahile inmek isteyen çiftçilerin traktörleri için de özel bir yol inşa edildi.
Çevreciler yörenin bir cins sümüklüböceği barındırdığını, türün 10 milyonunun burada yaşadığını ileri sürünce Buddy "Bunlar gözle zor görünecek kadar küçük, 10 milyonu nerden saydınız" diyerek güldü.
İrlanda'da tüm golf alanları keskin çevre kurallarına tabiydi. Buddy güldü ama, bu minik sümüklüböceğin yaşam hakkına saygı duyması gerektiğini de kabul etti.. Çukurlar öyle yerleştirildi ki, yörede 20 hektar arazi insan ayağının ve golf topunun asla değmeyeceği şekilde düzenlendi. Bugün uzmanlar yöredeki böcek türü sayısının iki misline çıktığını açıkladılar.
Yöre halkına göre arazi şimdi eskisine göre çok daha bakımlı.. Bar sahibi Tommy Comerford "Golf alanı, yöredeki kumsal ve kumulların, inşaatçı kum tüccarları tarafından talan edilmesini önledi" dedi. "Çevre mahvoluyordu. Tam bir çöplüğe dönmüştü. Biz o zamanlar golf kulübünün ne demek olduğunun farkında değildik." Golf kulüpleri toprağı koruyor, erozyonun önüne geçiyordu. Golf kulübü civarındaki evlerin değeri roket hızı ile artıyor, gayri menkul değer kazanıyordu.
Sporun kendisi, İrlanda'nın turist ticaretini çok yüksek düzeye ulaştırıyor, zengin turizmini teşvik ediyordu. Geçen yıl 140 bin zengin golf oynamak için adaya gelmiş ve kişi başına ortalama 1000 Euro bırakmışlardı. En pahalı kulüplerde oynayanların bıraktığı bu ortalamanın çok üzerindeydi. En ucuz kulüpte oyun başına 185, en pahalısında ise 250 Euro ödeniyordu.
Düne kadar golfe isyan eden yöre halkı şimdi ellerinde "Golf = İş" pankartları ile yürüyüşler yapıyordu.
Kasabadaki pubların, taksilerin, otel ve pansiyonların sayısı artmıştı. Pub sahibi Hugh McNally "Gelişmeler bana 1 milyon Euro harcayıp, dükkânımı yenileme cesaretini verdi" dedi. Üst katı da butik otele çevirmişti. "Benim gibi bir muhalifin bugün bu kadar golf dostu olacağını söyleseler gülerdim" diye devam etti.. "Golf kasabayı geliştirdi, canlandırdı. Bu muhteşem bir şey.." Karısı ile birlikte işlettikleri minik pansiyonu 15 yıl sonra kapatmak zorunda kalan Michael McLaughlin, golf kulübü sayesinde işine yeniden kavuştu.
Golf kulübünün gelişi sadece ekonomik değil, kültürel etkiler de yaptı. Yörenin baş sporu, Doonbeg, rugby benzeri bir oyun iken şimdi insanlar golf oynuyorlar. Dede, anne, torun bir arada oynadıkları için daha mutlu oluyorlar. Hayatlarında bir tek kez U.S. Masters izlememiş insanlar şimdi Tiger Woods üzerine oynamak için bahis dükkânlarına koşuyorlar.


Hıncal'ın Notu: Türkiye dünyanın cazip (Henüz keşfedilmemiş) golf merkezlerinden biri haline geliyor. Antalya Belek'te 6, İstanbul'da 3 uluslararası golf alanı var. Diğer bölgelerde de golf yatırımları hızlanıyor. Başta Ankara ve Ege, 10 yeni golf sahası yakında turizme açılacak. Golf turizm sezonunu yaz sınırından kurtarıp tüm yıla yayıyor.
2004'te golf turizmine katılanların sayısının 150 bine ulaştığı açıklandı.
Golf turisti bizde günde 320 dolar bırakıyor. Bu rakamlar, golf turizminden milyarlarca dolar kazanan Portekiz ve İspanya'nın henüz çok çok altında..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Galata rıhtımında güzellikler..   / 21-09-2005
 Harika bir haftasonu..   / 20-09-2005
 İnkar etmenin dayanılmaz cazibesi..   / 18-09-2005
 Adaletin bu mu, Türkiye?..   / 17-09-2005
 Kaldırım mühendisleri gene iş başında..   / 16-09-2005
 Federasyon "Şike"yi örtbas etme çabasında..   / 15-09-2005
 Saldım çayıra diye trafik yönetimi..   / 14-09-2005
 Devlet bitmiş.. Otorite sıfır..   / 13-09-2005
 Şimdi de VQ çıktı.. Vajina zekası!..   / 11-09-2005
 Hülya, Kaya'yı hem de nasıl sevmişti!..   / 10-09-2005
REHA MUHTAR
33 milyon dolarlık teşekkür..
33 milyon dolara...
EMRE AKÖZ
Bayrağımız ne kadar 'bizim'?
Doğrusunu isterseniz...
MEHMET BARLAS
Kabaklamayı kim yediyse gerdeğe de o...
MAHMUT ÖVÜR
'Tıbbın gereği yapıldı'
Daha önce bu köşede yer alan...
SAVAŞ AY
Ecstasy'den eroine ve seks kölesi kızlar
Ata'nın kanında...
HINCAL ULUÇ
Şampiyon olmaya gittik... Utanır olduk!.
BasketAltı /...
Şampiyon Beşiktaş olur
Şampiyon Beşiktaş olur
Kartal'ın 'Dünya Şampiyonu' etiketli Sambacısı Kleberson, "Bu...
Halt ettiniz
Halt ettiniz
Taciz, doping, şike derken sonunda olan oldu. Uluslararası Halter...
Celal Doğan yeni partiyi kasım ayına kadar kuruyor
Celal Doğan, kurmayı tasarladığı partiyi tanıtmak için SABAH'ı...
Soykırım soruşturması düştü
İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, "Ermeni soykırımı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu