kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Konuşmalar belirsiz diye konferans durduruldu
Muhalefet şerhi kondu
Kararda ne deniyor?
Erdoğan: Üzüntü duydum
Gül: Kendi kendimize zarar veriyoruz
Haklarımızı kullanacağız
Tepkiler.. Tepkiler..

Yargı tarihinde ilk

Türk hukuk tarihinde ilk kez bir mahkeme, üniversitedeki bilimsel konferansı "Kimin ne konuşacağı bilinmiyor" gerekçesiyle durdurdu.

ERMENİ KONFERANSI'NIN KADERİ
Önce mayıs ayında yapılacaktı... Tepkiler nedeniyle eylüle ertelendi. Karar alındı, "Osmanlı'nın Son Dönemindeki Ermeniler Konferansı" 23-25 Eylül'de yine Boğaziçi'nde düzenlenecekti... Ancak son anda devreye Hukukçular Birliği Derneği girdi. Derneğin altı yöneticisi, 4. Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

3 EKİM'E ÇEYREK KALA...
Ve 4'üncü İdare Mahkemesi de beş ilginç gerekçe gösterip, ikiye karşı bir oyla konferansı durdurma kararı aldı. Hem de Avrupa Parlamentosu'ndaki Ermeni Konferansı'nda, AB yetkililerinin "Tarihe yenik düşülmemeli. Türkiye AB yolunda çok büyük adımlar atıyor" dediği gün...

KARAR TARİHİ 19 EYLÜL!
Mahkeme Başkanı Yaman ve hâkim Kandil, durdurma için "Konferans kararı alınırken yetkililere bildirilmemesini, katılımcıların seçilme kriterlerinin ve sponsorun bilinmemesini" gerekçe gösterdi... Davacılar 15'inde başvurdu... Karar 19'unda çıktı... Açıklama son dakikada yapıldı.

İDARENİN YETKİSİ KALDIRILAMAZ
Mahkeme kararına katılmayan hâkim Sayın 'İdarenin takdir yetkisini ortadan kaldıracak nitelikte karar verilemez' yönünde muhalefet şerhi koydu... Görüşüne başvurduğumuz İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aslan da "Bu, akademik özerkliğe açık müdahaledir" dedi.


TEPKİLER

Başbakan Erdoğan: TASVİP EDİLEMEZ
Yargı kararıdır ama demokratik bir ülkede düşünce ve fikirlerin açıklanacağı bir organizasyona dair böyle bir kararı tasvip etmem mümkün değil.

Dışişleri Bakanı Gül: ZARAR VERİYORUZ
Bu kadar kendine zarar veren bir ülke olamaz. 3 Ekim'e giderken içeride ve dışarıda bu işi engellemek için çalışanlar son gayretlerini gösteriyor.

AB yetkilisi Lagendijk: 3 EKİM'İ ETKİLEMEZ
Bu karar Türkiye'de reformların sürmesi gerektiğini, yeni TCK'nın da yetersizliğini gösteriyor. Türkiye'de reformlar karşısında muhafazakâr muhalefet direniyor.

Prof. Ülkü Azrak: BÖYLE ŞEY OLMAZ
İdare Mahkemesi bu işe burnunu sokmaz. Yargının yanlış yapması durumunda sadece hukuki değil aynı zamanda siyasi yanlış da yapılmış olur.


Konuşmalar belirsiz diye konferans durduruldu

İstanbul 4. İdare Mahkemesi, Boğaziçi Üniversitesi'nde bugün yapılması planlanan Ermeni Konferansı'nı "Kimin ne konuşacağı bilinmiyor" gerekçesiyle durdurdu.

Boğaziçi Üniversitesi'nde mayıs ayında yapılması planlanan, ancak sert tepkiler nedeniyle eylül ayına ertelenen "Osmanlı'nın son dönemindeki Ermeniler Konferansı" İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nce ertelendi. Hukukçular Birliği'nce yapılan başvuruyu değerlendiren İstanbul 4. İdare Mahkemesi, Boğaziçi ve Sabancı Üniversitesi Rektörlüğü'nce 23-25 Eylül'de gerçekleştirilecek Ermeni Konferansı yapılması kararına ilişkin "yürütmeyi durdurma kararı" verdi. Oy çokluğuyla verilen kararda, konferans ile ilgili mercilere gerekli başvuru yapılıp yapılmadığı, konuşmacıların hangi kriterlere göre seçildiği, herkese açık olup olmadığı, konuşmacıların giderlerinin ne şekilde karşılandığı gibi evrakların mahkemeye sunulmasına kadar konferansın gerçekleştirilmesine ilişkin kararın durdurulması kararlaştırıldı. Böylece İstanbul 4. İdare Mahkemesi, bir konferansı "kimin ne konuşacağı bilinmiyor" gerekçesiyle durdurarak tarihe geçti. 2'ye 1 oy çokluğuyla alınan karar tam da Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen Ermeni Konferansı'nda AB yetkililerinin "Tarihe yenik düşülmemeli. Türkiye AB yolunda çok büyük adımlar atıyor" dediği güne denk düşünce 3 Ekim öncesi Brüksel'le yeni kriz kapıya dayanmış oldu. Kararla ilgili ilginç bir ayrıntı da, 15 Eylül'de yapılan başvuru sonrası kararın 19 Eylül'de çıkmasına karşılık, tebliğin toplantıdan bir gün önce ve saat 16.30'da yapılması oldu. Bu tutum ilgili çevrelerde "manidar" bulundu. Resmi tezin sorgulanacağı belirtilen üç günlük "Osmanlı'nın son dönemindeki Ermeniler" isimli konferansın katılımcıları ve ev sahibi Boğaziçi Üniversitesi, iktidar ve muhalefet sözcüleri tarafından 'hain' olarak ilan edilmiş, konferans belirsiz bir tarihe ertelenmiş, ardından da 23-25 Eylül'e ertelenmişti.

BERKTAY: OLACAK ŞEY DEĞİL
Kararı değerlendiren konferansın hazırlık komitesi üyelerinden Prof. Halil Berktay, "Kendi payıma bu mahkeme kararının son derece sakat olduğu düşünüyorum. İdari yargının böyle bir karar alması olacak şey değil. Bundan sonra her konferans için 'gelenlerin kimliği niteliği 'sorulacak. Bu felaket bir olay. Konferans yapmak yazı yazmak gibi konuşma yapmak gibi düşünceyi ifade ve toplantı özgürlüklerinin vazgeçilmez bir parçasıdır" dedi. Davayı açan Hukukçular Birliği Derneği üyeleri Akgün Otel'de bir basın toplantısı düzenledi. "Çıkar amaçlı çete kurduğu" iddiasıyla yargılanan Sedat Şahin'in avukatı, hem de aynı davanın tutuksuz sanığı avukat Atalay Cebesoy'un da bulunduğu basın toplantısında konuşan dernek üyesi avukat Kemal Kerinçsiz şu görüşleri dile getirdi: "Bu yargı kararı ile ihanet odaklarına büyük bir darbe vurulmuştur. Adalet Bakanı'nın deyimi ile milleti sırtından hançerleyenler, bu defa sırtından değil, kalbinden hançerlenmişlerdir." Kerinçsiz, Boğaziçi Üniversitesi'nin önünde basın açıklamasını yapacaklarını belirterek, "Konferansı yine yapmaya çalışırlarsa yine dava açarız" dedi.

CAN GÜVENLİĞİ İSTEDİLER
Bu arada konferansa yurtdışından katılan özellikle ABD'li bazı katılımcılar bir bildiri yayınlayarak konferans konusunda duyarlı olunması için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar ve İstanbul Valiliği ile üniversite rektörlüğüne koruma talebini içeren dilekçe verdi. Dilekçede son günlerde Türkiye'de meydana gelen olaylardan kaygı duyulduğu belirtilerek, "Sizlerden katılımcıların güvenliğinin temin edilmesi için destek ve önder olmanızı rica ediyoruz" denildi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Umut Davası' sanığı Dağdeviren öldürüldü
 Çiftçi toprağını bırakıp gövde gösterisi yaptı
 Emekli Oramiral Erdil'in cüzdanı mercek altında
 Aşkı için Hıristiyan oldu!..
 ABD'den 'Tarladan Okula' projesi için 6 milyon dolar
 Van'da operasyon gerginliği
 PKK'nın geliri 150 milyon Euro
 'Kurusıkı'ya sıkı denetim geliyor
 Minik öğrencilerden silaha karşı eylem
 Diyanet'e yeni model
 'Vurgun'da işkence iddiası
 Kuş gribi için önlem çağrısı
YILMAZ ÖZDİL
Hıristiyancı Hacı...
Bizim "ağır abi" köşe...
ÖMER LÜTFİ METE
Çetebaşına çevirmen başkan
Diyarbakır Belediye Başkanı...
UMUR TALU
Ne diyecektim, unuttum!
Burası "güncel...
FATİH ALTAYLI
Niye sadece Galataport'u eleştirdik!
İktidarda müthiş...
ERDAL ŞAFAK
1915'in üstünden tam 90 yıl geçti!
Ne zaman Ermeni...
Deklarasyon haksız, siyasi ve tek taraflı
Gül, karşı deklarasyona sert yanıt verdi: Türkiye, ek protokol...
İki liderin koltuk inadı sürüyor
Almanya'da seçimin "iki galibi" Merkel ve Schröder koalisyon için dün...
Bizler utandık sizde utanın
Bizler utandık sizde utanın
Sporda üst üste başarısızlıklar yaşanıyor. futbola şike-bahis...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu