kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
5 yılda 20 milyon sentetik hap

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı bir rapora göre, son 5 yılda Türkiye genelinde düzenlenen operasyonlarda yaklaşık 20 milyon adet sentetik uyuşturucu hap ele geçirildi.

Polisin düzenlediği bin 189 operasyonda 3 bin 444 kişi gözaltına alındı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün raporuna göre, dünyadaki sentetik uyuşturucu kullanımına paralel olarak, Türkiye'de de Ecstasy ve Captagon türü sentetik uyuşturucu kaçakçılığı olaylarında artış oldu.

Türkiye genelinde polis sorumluluk bölgesinde 2000 yılında 791 bin 663, 2001'de 1 milyon
189 bin 177, 2002'de 6 milyon 807 bin 520, 2003'te 2 milyon 779 bin 172, 2004'te de 8 milyon 414 bin 986 adet olmak üzere son 5 yıl içerisinde toplam 19 milyon 982 bin 518 uyuşturucu nitelikli hap ele geçirildi. Sentetik uyuşturucuya yönelik bin 189 operasyonda 3 bin 444 kişi hakkında işlem yapıldı.

Türkiye genelinde geçen yıl düzenlenen operasyonlarda, sentetik uyuşturucunun yüzde 36,4'ü Kilis'te, yüzde 29,9'u İstanbul'da, yüzde 11,1'i Tokat'ta, yüzde 6,6'sı Gaziantep'te, yüzde 3,6'sı Aksaray'da, yüzde 3,4'ü Mersin'de, yüzde 2,7'si Adana'da, 2,4'ü Konya'da, yüzde 0,8'i Bursa'da, yüzde 0,6'sı Kayseri'de ve yüzde 11,7'i de diğer illerde ele geçirildi.

''ECSTASY TÜRKİYE'YE İSTANBUL'DAN GİRİYOR''

Türkiye'de sentetik uyuşturucu kullanım oranının ''belirgin'' artış gösterdiği ifade edilen raporda, Ecstasy yakalamalarının 2000-2004 yılları arasında 21 kat arttığı kaydedildi.

Polisin düzenlediği operasyonlarda 2000 yılında 33 bin 894 adet, 2004 yılında yapılan operasyonlarda 718 bin 734 adet Ecstasy tablet ele geçirildi. Geçen yıl düzenlenen Ecstasy operasyonlarında bin 443 kişi gözaltına alındı.

Türkiye genelinde Ecstasy tabletlerinin yüzde 71.3'ü İstanbul'da, yüzde 7'si Kayseri'de, yüzde 4.8'i Mersin'de, yüzde 2.5'i Ankara'da, yüzde 2.4'ü Antalya'da, yüzde 2.1'i Bursa'da, yüzde 1.9'u Samsun'da, yüzde 1.5'i Kocaeli'nde, yüzde 1.1'i İzmir'de, yüzde 0.8'i Muğla'da ve
yüzde 4.7'si ise diğer illerde ele geçirildi.

Rapora göre, İstanbul üzerinden Türkiye'ye sokulan sentetik uyuşturucular buradan tır ve otomobil içerisinde oluşturulan ve ''zula'' tabir edilen bölmelerde Hatay ve Kilis'e taşınıyor. İç Anadolu Bölgesi'nin geçiş noktası olarak kullanıldığı güzergahlara alternatif olarak bazen Antalya ve İzmir limanları da kullanılıyor.

''EN ÇOK EĞLENCE MERKEZLERİNDE TÜKETİLİYOR''

Polisin kayıtlarına göre, ''Ecstasy tabletlerinin büyük çoğunluğunun İstanbul ve sahil bölgelerinde bulunan turistik illerde ve özellikle yaz aylarında yakalandığı'' ifade ediliyor.

''Turizm ve eğlence sektörüne yönelik bir arzın olduğunu söylemek mümkündür'' denilen rapora göre, Türkiye'deki sentetik uyuşturucu olarak ağırlıklı Ecstasy kullanılıyor.

Türkiye'de Ecstasy kullanımının 2000 yılından sonra belirgin artış gösterdiği ifade edilirken, buna rağmen Avrupa ülkelerindeki Ecstasy tüketimi ile mukayese edildiğinde Türkiye'deki kullanımın oldukça düşük olduğu belirtiliyor.

Captagon kullanımları ve düzenlenen operasyonlar hakkında da bilgiverilen raporda, Captagonun Türkiye'de Ecstasy kadar yaygın kullanılmadığı ifade ediliyor.

Captagon kullanıcıları ve satıcılarına yönelik geçen yıl düzenlenen operasyonlarda, 33 olayda 7 milyon 696 bin 252 adet tablet ele geçirildiği belirtilen istatistik verilerine göre, toplam 107 şüphelinin yakalandığı olaylarda 2000-2004 yılları arasında Captagon yakalamalarının 10 kat arttığı kaydediliyor.

''BEYİN HÜCRELERİNİ TAHRİP EDİYOR''


Beyin hücrelerini etkileyerek vücudun aşırı ısınmasına yol açan ve enerji tüketimini sıfıra indiren, birkaç kez kullanımda bile beyin hücrelerinde ağır hasara, kullanıcıda uzun dönemde hafıza kaybına ve psikolojik sorunlara neden olan Ecstasy, dünyada 8 milyon kişi kullanıyor.

Belirli bir iklim ve coğrafya şartı gerekmeyen sentetik uyuşturucu imalatı için dünyanın her bölgesinde üretim yapılabiliyor. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin (UNODC) 2004 yılı raporuna göre, dünyada 410 ton Metamfetamin ve Amfetamin üretilirken, 113 ton Ecstasy üretimi yapılıyor.

Ecstasy laboratuarlarının sayısının 3 kat artış gösterdiği belirtilirken, küresel bazda Ecstasy, eroinden çok, kokainden az üretiliyor.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Soyguncu kaçarken öldürüldü
 Gamze Özçelik konuştu
 Ölüm nedeni uyuşturucu
 Mayın tuzağı:1 şehit, 2 yaralı
 Ölüyoruz bizi kurtarın
 İbo'dan AB'ye uyum!
 Bilgisayarına el konuldu
 Efeler gibi veda etti
 Kanala düşen oğlu için öldü
 Koçyiğit'in Mercedes'i çalındı
 Beylikdüzü'nde 12 dev proje
 Havalimanı pisti Ataköy'e uzayacak
 Fotoğrafçı Boyner!
 Şifre Antalya'da kırıldı
 Tango yap, kalbini koru
 Alo SABAH İstanbul
 Tekzip
 'İyi kalp'li Çetin
REHA MUHTAR
'Riyakârlık'
Nihayet Mehmet Ali erdi ...
EMRE AKÖZ
Bayrak Tüzüğü değiştirilmeli
Otel odasında ölü bulunan...
MEHMET BARLAS
CanWest'in Star TV'yi kimseye bırakmayacağı...
MAHMUT ÖVÜR
Fark ettiniz mi? İstanbul elden gidiyor!
Aylar önce...
SAVAŞ AY
Uyuşturucu kullanma yaşı düşüyor ama!..
O harika çocukla...
İLKER SARIER
Terazi-lastik jimnastik...
Yürüme macerama devam etmek...
Bizler utandık sizde utanın
Bizler utandık sizde utanın
Sporda üst üste başarısızlıklar yaşanıyor. futbola şike-bahis...
Filenin Sultanları tahttan indirildi
Filenin Sultanları tahttan indirildi
2003'te Avrupa ikincisi olan bayan voleybolcular, son şampiyonada ilk...
Baykal hükümetin politikalarını eleştirdi
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, dün Trabzon'da CHP il...
Baykal: CHP iktidar seçeneği
Başbakan Erdoğan'ın 3 gün önceki Rize gezisinde söylediği "CHP...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu