kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Zirvede gergin bekleyiş
"İmtiyazlı ortaklık kabul edilemez"
Straw konuşmasını lehimize yumuşattı
"Müzakere saati biraz sarkabilir"

Viyana kini

8 milyonluk Avusturya, sabaha kadar süren zirvede Türkiye'nin üyeliğine direndi. AB'nin Hıristiyan kulübü kalması için bastırdı.

Avrupa Birliği'nin dün geceki Türkiye zirvesine Avusturya'nın tarihi kini damgasını vurdu. 24 ülkenin 'Türkiye'ye evet' dediği Dışişleri Bakanları zirvesinde Viyana, üyeliğin önünü kesmek için her yolu denedi. Görüşmeleri tıkadı...

SAAT BAŞI YENİ TEKLİF YAPTILAR
Avusturya önce Hırvat kozunu oynadı: Hırvatistan'la da müzakereler başlasın... İki saat sonra yeni teklif yapıldı: İmtiyazlı ortaklık... O da kabul görmeyince bu kez görüşmeleri kilitleyen son teklif gündeme geldi.

GÖRÜŞMELER BU SABAHA KALDI
Türkiye müzakereleri tamamlasa da AB'nin hazmetme kapasitesi o gün yetersizse alternatif bağlar ile bağlanalım... AB'yi çileden çıkartan inat sabaha kadar sürdü.

Lüksemburg: 01:30

TUHAF BİR ÖNERİ

Görüşmeleri gece yarısından sonrasına sarkıtan konu, Avusturya'nın son anda gündeme getirdiği 'hazmetme teklifi'ydi. Saatler süren pazarlıkların ardından Viyana'nın direnişi kırılamayınca, dönem başkanı İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Jack Straw toplantıya 45 dakika ara verip Bakan Gül'ü aradı.

Ankara: 02:30

ANKARA'DA TAVIR NET

Straw Avusturya'nın "hazmetme teklifi"ni Bakan Gül'e anlattı. Gül, Türkiye'nin tam üyelik dışında hiçbir teklife sıcak bakmadığını bir kez daha yineledi. Beklemeye geçen Ankara AB'ye son kararını, Çerçeve Belgesi'ni gördükten sonra iletecek.


Zirvede gergin bekleyiş

Avusturya çerçeve belgesinde "Müzakereleri bittiğinde AB hazır değilse Türkiye en güçlü bağlarla bağlanmalı" denmesinde ısrarlı. 02.00'de biten görüşmeler bu sabah 10.30'da yeniden başlıyor.

Önce "Hırvatistan'la müzakere ya da en azından tarama süreci" başlaması krizi aşılmaya çalışıldı. Sonra görüşmeler, Rum kesiminin Müzakere Çerçeve Belgesi'ni kullanarak NATO'ya girişleri önündeki Türkiye'nin veto engelini kaldırma girişiminde düğümlendi. Ancak asıl kriz, gece yarısına doğru Avusturya'nın "imtiyazlı ortaklık" baskılarını tırmandırmasıyla yaşandı... Türkiye'nin AB tam üyeliği yolundaki en önemli dönemecinde, müzakerelerin başlaması gereken 3 Ekim'e saatler kala Lüksemburg'daki AB Dışişleri Bakanları zirvesinde kriz, dün gece aralıksız 6 saat süren görüşmelere rağmen aşılamadı.

ANKARA'YLA TELEFON TRAFİĞİ
20.00: AB Dışişleri Bakanları gayri resmi yemekte toplandı. Dönem başkanı İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Jack Straw, Türkiye dosyası son bilgilerini verdi.
20.13: Straw, resmi toplantıya geçmeden önce Rum ve Avusturyalı meslektaşları Yorgo Yakovu ve Ursula Plassnik'le ikili görüştü. Plassnik'i "imtiyazlı ortaklık" ifadesi ısrarından vazgeçirmeye çalıştı. Plassnik, "bu konuda karar merciinin Başbakan Schüssel olduğunu" söyleyerek görüşmeye mola verdi.
20.25: Straw ve AB Komisyonu Genişleme Komiseri Olli Rehn, Bakan Gül'ü arayarak bilgi verdi.
20.30: Dışişleri Bakanları resmi toplantısı başladı. Ağırlıklı olarak Hırvatistan'ın durumu masaya yatırıldı. Avusturya, Türkiye'yi veto etmeme karşılığında Hırvatistan'la müzakerelerin başlamasını istiyordu.

BLAIR DEVREYE GİRDİ, GERİ ADIM YOK
22.00: İngiltere'nin çabalarına rağmen Avusturya ikna edilemedi. İngiltere Başbakanı Blair, Avusturya Başbakanı Schüssel'i arayıp "imtiyazlı ortaklık" ısrarında geri adım atmalarını istedi.
23.15: Avusturya 24'e karşı tek kaldı. Görüşmelere 30 dakika ara verildi. Avusturya, "hedef tam üyelik" ifadesine karşı çıkmaktan vazgeçti. Ancak belgeye "imtiyazlı ortaklığa" gidecek "Müzakereler tamamlansa bile, AB'nin hazmetme kapasitesi hazır değilse Türkiye alternatif bağlarla en güçlü şekilde birliğe bağlanmalıdır" ifadesi konmasını istedi. Türkiye'nin "kırmızı çizgisi" bu talep üzerine İngiltere, yeni bir formül arayışına girdi.
23.30: İngiltere ve Avusturya bakanları ikili görüşmeye geçti. Straw toplantı sürerken Bakan Gül'ü aradı ve "bir uzlaşma çıkmayacağını" söyledi.
23.45: Resmi toplantı yeniden başladı.
01.50: Toplantılara son verildi... Bugün saat 10.30'da Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi Başsavcısı Carla del Ponte, aranan bir generalin yakalanmasında Hırvatistan'ın işbirliği yapıp yapmadığına dair AB'ye rapor verecek. Rapor olumlu çıkarsa AB, askıya alınan müzakereler için bir takvim açıklayacak. Olumsuz çıkarsa birçok AB ülkesi "şart yerine getirilmediği için müzakerelerin prensip olarak başlamaması gerektiği" görüşünde. Buna karşılık Türkiye'ye söz verildiği ve müzakerelerin bugün başlaması gerektiğini söylüyorlar. Sabah 10.30'da öne alınan Türkiye toplantısı yapılacak. Ankara'nın AB ile müzakere başlama seremoni randevusu ise TSİ 18.00'de.

FİKRET AYDEMİR - LÜKSEMBURG


1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 'Rumlar'ın NATO üyeliğine karşıyız'
 Yunanistan: Tam üyelik dışında sonuç adil olmaz
 Fransa: Müzakere demek üye olmak demek değil
 Rum kesimi Gül'ün konuşmasından endişeli
 Avusturya'da iktidarı Türkiye karşıtlığı da kurtaramadı
 Kamerayı gördü bikiniyi çıkardı
 Herkes onu evlat edinmek istiyor
www. cimbom. gol. tr
www. cimbom. gol. tr
Tromsö'ye elenip Avrupa'ya veda eden G.Saray, lige süper döndü.
Başkan yok Cimbom var
Başkan yok Cimbom var
Anelka'nın elle attığı golü protesto eden Canaydın maça gelmedi. Art...
'Rotamız değişmez'
'Rotamız değişmez'
AK Parti'nin Kızılcahamam kampında konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan...
İçimizdeki şiddet duygusunu ancak adaletle bastırabiliriz
Adli psikiyatri uzmanı Doç. Dr. Cem İncesu uyarıyor: "Toplum...
AB'ye girelim ama kararlı davranalım
TNS tarafından SABAH için yapılan kamuoyu yoklamasına göre, Türk...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu