kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gül, kürsüden inip belgeyi hızla Baykal’a götürdü.
Bakan Gül çileden çıktı
'Kral Çıplak' dedi muhalifleri bile kızdı

Çerçeve krizi

Meclis'te ilk AB tartışması. Baykal, "Çerçeve Belgesi bize gelmedi" dedi. Gül, kürsüden inip belgeyi önüne bıraktı.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül dün Meclis'te AB müzakereleri hakkında bilgi verdi... Gül, Çerçeve Belgesi'ni anlatırken bu belgenin muhalefete gönderildiğini söyledi. CHP lideri Baykal yerinden müdahale etti: "Bize belge gönderilmedi."

BAYKAL: BU BELGE BİZE ULAŞMADI
Gül "Bakarsınız elinizdedir... Memurlarınızı bir kontrol edin" diye yanıt verdi. On dakika sonra Baykal yeniden kürsüye seslendi: "Çalışanlarımızı itham ettiniz... Sekreterimle konuştum... Böyle bir belge bize ulaşmamış."

BELGEYİ ÖNÜNE KOYDU CHP LİDERİ İSTEMEDİ
Bunun üzerine Gül, kürsüden Baykal'a doğru yürüdü ve metni uzattı. Baykal istemediğini söyleyince Gül yeniden belgeyi aldı ve kürsüye geri döndü. CHP adına konuşan Öymen, "Bize değil Rice'a bilgi verdiniz" dedi.


Bakan Gül çileden çıktı

TBMM'ye 3 Ekim'le ilgili bilgi verirken Baykal'ın tepkisi ile çileden çıkan Gül, elindeki belgeleri Baykal'ın önüne attı. Baykal da elinin tersiyle itti.

3 Ekim ve Çerçeve Belgesi, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve CHP lideri Deniz Baykal'ı karşı karşıya getirdi. TBMM Genel Kurulu'na 3 Ekim öncesi ve varılan anlaşma konusunda bilgi vermek üzere kürsüye çıkan Bakan Gül, AB Müzakere Çerçeve Belgesi'nin "Türkiye'nin sonunda mutabakata varıp altına imza attığı bir kağıt olmadığını" belirterek, "Kendilerinin mutabakatıdır, kendi pozisyonlarıdır, kendilerinin yol haritalarıdır" dedi. Çerçeve belgesinden örnekler vererek konuşmasını sürdüren Gül, Baykal'ın itirazlarıyla karşılaştı. Hükümeti 3 Ekim anlaşması için "Lüksemburg'a anlaşmaya giderken, bize telefonla söylediler" diyerek tepki gösteren Baykal, Müzakere Çerçeve Belgesi'nden haberdar olmadıklarını söyledi. Gül ve Baykal arasında karşılıkla atışma şeklinde başlayan tartışma, sakinliğiyle tanınan Gül'ü çileden çıkardı. Atışma şöyle gelişti:

SERT ATIŞMA
Gül: Siyasi parti genel merkezlerine bu belgeyi gönderdik. Baykal: Bize hiçbir resmi belge gelmemiştir. Ne partiye, ne bana, ne de arkadaşlarıma. Gül: Bu belgeler partilere teslim edilmiştir. Baykal: Sekreterime sordum, belgenin gelmediğini söyledi. Gül: Anlaşılıyor ki partiniz belge iletimi konusunda yeterli değil. Baykal: Belge elimizde değil, inat etmeyin. Sinirlenen Bakan Gül, kürsüden hızla inerek Baykal'ın yanına yürüdü ve elindeki belgeleri hızla Baykal'a uzattı. Gül, Baykal almayınca belgeleri masanın üzerine fırlattı. Baykal da, "Şimdi vermenizin bir anlamı yok" diyerek belgeleri elinin tersiyle itti. Gül bunun üzerine geri dönüp belgeleri aldı ve tekrar kürsüye çıktı. CHP'lilerin sıra kapaklarına vurarak protesto etmesine rağmen, konuşmasına devam eden Gül, Dışişleri Bakanlığı görevlileri tarafından kendisine iletilen notu okuyarak, belgelerin tüm partilerin genel merkezlerine saat 12.00 ile 12.45 arasında teslim edildiğini belirtti.

"ORTAK DEĞİLİZ Kİ"
Gül, Baykal'ın, son anda telefonla bilgi vermesi nedeniyle eleştirilerine karşılık da, şöyle dedi: "Zaman bitmiş, adamlar bizim için saati durdurmuşlar, şaka değil. Koşarak Lüksemburg'a gidiyorum. Başbakan Cumhurbaşkanı'na bilgi verdi, ben de telefonla Sayın Baykal'a. Baykal haklı olarak 'kifayet etmez' dedi. Ben de siyasi nezaket gereği bilgi verdiğimi söyledim. Biz koalisyon hükümeti değiliz ki mutabakat arayalım. Sabaha kadar çalışmış, her şeyi bağlamışız. Sorumluluk AK Parti'de. Tabii ki Başbakan bu gruba soracaktır. Buna alışacaksınız. Bunları hazmedeceksiniz." "Özümseme kapasitesi'' kavramının da 1993'te Kopenhag Siyasi Kriterleri'nin ilan edilmesiyle belgelere girdiğini kaydeden Gül, CHP'lilerin bu kelimeye "hazmetme'' diyerek itiraz etmeleri üzerine, "Siz, öz Türkçeyi seversiniz'' dedi. Gül, 73 milyonluk bir ülkeyi kimsenin kolay kolay sindiremeyeceğini de kaydetti. CHP adına konuşan Onur Öymen de, "Size bilgi vermek zorunda değiliz, derseniz parlamenter sisteme inancınıza şüphe ile bakarız" dedi.
ANKARA

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'Bana kalsa Ruhban Okulu hemen açılır'
 'İzolasyonu kaldırın limanları açalım'
 İlk müzakere sınavı YÖK
 AK Partili vekile AB'de önemli görev
YAVUZ DONAT
Asgari ücretle AB'ye girmek
Tarsus...
"Tabela...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Alınacak dersler
3 Ekim tantanası, travması, heyecanıyla...
Kampa 'el' damgası...
AKP'nin kampında AB'den sonra en çok Anelka'nın elle attığı gol...
'Tedbir'li kebap!
14 şubesi bulunan Tike Kebap'ın sahibi Musa Tekin'in boşanma davası...
Boğaz'ın Kardelen'i
Boğaz'ın Kardelen'i
Kardelen bursuyla liseyi bitiren Batmanlı Demet Boğaziçi...
12 Eylül komutanına veda
12 Eylül komutanına veda
12 Eylül'ün hayatta kalan son üç komutanı darbenin Kara Kuvvetleri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu