kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Rehn, Pamuk ile görüştü

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, yazar Orhan Pamuk'u ziyaret etti.

Rehn, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Atatürk Havalimanı'nda yaptığı görüşme ve ortak basın açıklamasının ardından yazar Pamuk'un Cihangir'deki evine geldi.

Burada yaklaşık 1,5 saat görüşen Rehn ile Pamuk, birlikte binanın kapısına çıkarak basın mensuplarına açıklamada bulundular. Konuşmasına, ''Kitaplarını okuduğum dostum Orhan Pamuk ile görüştüm'' diye başlayan Rehn, Pamuk'tan okuduğu kitapların ''tarihi ve modern
Türkiye'nin real ve sürreal hayatlarına işaret eden kitaplar'' olduğunu söyledi.

Rehn, Türkiye'de Fenerbahçe'yi destekleyen 2 önemli isimle buluşmaktan mutlu olduğunu belirterek, Türk edebiyatı, Türk toplumu ve Türk tarihini konuştuklarını anlattı.

Olli Rehn, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Avrupa içerisinde Türkiye'nin rolünün daha nasıl ileriye götürüleceği konularını görüştük. AB'nin fikir ve ifade özgürlüğü ile ilgili ilkelerinden söz ettik. Orhan Pamuk ile bundan sonra da toplumu, tarihi konuşmak için bir araya gelmeye devam edeceğiz. Aynı zamanda sivil toplumla ilgili konuştuk. AB'ye yakın olmanın yollarından birinin de sivil toplum olduğunun farkındayız. Müzakere sürecinde bu da son derece önemli bir konu olacak.''

PAMUK'LA İLGİLİ DAVA

Bir gazetecinin, ''Orhan Pamuk'la ilgili Türkiye'de devam eden davayla ilgili algılamanız nedir?'' şeklindeki sorusu üzerine Rehn, şu karşılığı verdi:

''Fikir özgürlüğü konusundaki ilkeleri, tam da Avrupa'nın odaklandığı önemli değerler olan fikir ve ifade özgürlüğünü konuştuk. AB'ye girecek herhangi bir ülkenin, Avrupa'nın en önemli ilkelerinden biri olan fikir ve ifade özgürlüğüne mutlaka saygı duyması gerekir.

Herkesin her zaman Orhan Pamuk ve onun gibi düşünenlerin görüşlerine katılması gerekmiyor. Ama ötekilerin de medyada çalışanların da düşüncelerini özgürce ifade etmeleri gerekir. Avrupa değerlerine saygı duyan bir ülkede fikir özgürlüğüne saygı duyulması gerekir.''

Olli Rehn, ''Buradan Zagreb'e gidiyorsunuz. Türkiye ile ilgili son izlenimleriniz nedir?'' sorusu üzerine de bugün Zagreb'e geçeceğini, Hırvatistan'ın da Türkiye ile aynı zamanda AB'ye tam üyelik müzakerelerine başladığını anlatarak, onların müzakere sürecinin başlamasını kutlamak için orada bulunacağını bildirdi.

Rehn, ''Türkiye, şu anda gelişmesinin en dinamik dönemini yaşıyor. Ekonomi hızla büyüyor. İnsanların yaşam standartları yükseliyor. AB'ye girmek için söz konusu reformların mutlaka devam etmesi gerekiyor'' diye konuştu.

ORHAN PAMUK'UN KONUŞMASI

Yazar Orhan Pamuk da Olli Rehn ile edebiyattan, hayattan ve çocuklardan konuştuklarını söyledi. Pamuk, ''Rehn, kitaplarımı sevdiğini, belki Kars'a gitmek istediğini, her romanımı çok sevdiğini söyledi. Türkiye'nin AB yolunda yaptığı özel çabalar ve Türkiye'nin AB kapısının açılması için gösterdiği emekler için, bir yazar ve vatandaş olarak kendisine teşekkür ettim'' dedi.

Bir gazetecinin, ''Hakkınızda devam eden davayla ilgili görüştünüz mü?'' şeklindeki sorusu üzerine ise Pamuk, ''Benim davamdan söz etmedik. Genel olarak Türkiye'deki insan haklarından söz ettik. Benim davam, beni çok endişelendiren bir şey değil. Ama Türkiye'deki demokrasi, insan hakları, düşünceyi söyleme özgürlüğü, hepimiz için çok önemli bir ayrıntı'' diye konuştu.

AB'den çıkan son kararın Türkiye için çok olumlu olduğunu vurgulayan Pamuk, ''Türkiye'deki demokrasi, insan hakları, düşünceyi ifade etme özgürlüğü önündeki bazı pürüzler de kısa zamanda kalkacaktır'' dedi.

REHN, PAMUK'A KİTAP İMZALATTI


Bu arada AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, ziyarete Orhan Pamuk'un bazı kitaplarıyla geldi. Pamuk, Rehn'in getirdiği kitaplarını imzaladığını söyledi.

Öte yandan, Rehn ile Pamuk'un binadan çıktığı sırada yazar Pamuk'un komşusu olduğu öğrenilen bir kadın, Orhan Pamuk'a hitaben İngilizce olarak, ''Beni engellemeye çalışma. Ben de gazete temsilcisiyim'' dedi. Bu kadın, daha sonra korumaların eşliğinde bina içerisine girdi.

Rehn ile Pamuk'un binadan ayrılmasının ardından gazetecilerin görüştüğü kadın, konuşmak istediği konuyu ve ismini açıklamadı. Olli Rehn ve Orhan Pamuk ise daha sonra Beşiktaş'taki bir lokantaya giderek balık yedi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 "Yolumuz sıkıntılarla dolu"
 Ek protokol tartışması
 Nusaybin'de çatışma
 İstanbul sekizinci tepeye kavuşuyor
 Dink'e 6 ay hapis
 NATO'nun gözdeleri
 İşkenceyi 14 yıl sonra itiraf ettiler
 Sedat Bucak Zana'yı suçladı
 Nazım Hikmet'in vatandaşlık davası
 Karneler artık internette
 Dünyada 150 bin Rifai var
 Düzeltme
YILMAZ ÖZDİL
İstanbul için sevişme vakti...
"Ramazan...
ALİ KIRCA
Ramazan müzakereleri..
Türkiye, önce Avrupa'nın kapısını...
FATİH ALTAYLI
Olacağı öngörmek
Sizi biraz geçmişe götürmek istiyorum.
ERDAL ŞAFAK
YSK niyet okuyucusu mu?
Oyalanacak konu yokluğundan...
MEHMET ALTAN
Potpuri...
"....Benim OYAK'ın kurulmasına itirazım üç...
Tanrı Bush'tan çok şey istiyor!
ABD Başkanı'nın dini açıklamaları başına iş açıyor. Önce başkan...
Nobel'i Bush karşıtı aldı
Bu yılki Nobel Barış ödülü, ABD Başkanı'nın Irak ve İran...
Siz yolumuzu açın
Siz yolumuzu açın
Dünya Kupası elemelerinde Türkiye için 'hayati' önem taşıyan maçta...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu