kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tarikata girmenin 10 şartı
Geylani'nin kuralları

Tarikata girmenin 10 şartı

Kadiri tarikatına girmek isteyen bir kişinin öncelikle Geylani'nin 10 şartını yerine getirmesi gerekiyor. Ardından şeyh özel bir merasimle yeni müride hırkasını ve tacı giydirir. Kaynaklara göre, Kadiriyye tarikatının 45 kolu var.

Her tarikatta olduğu gibi Kadiri tarikatının da kendine has zikir, adap ve usûlleri bulunuyor. Kadiri tarikatına girmek isteyen kişinin öncelikle 10 şartı yerine getirmesi gerekiyor. "Tövbe" eden kişi ardından sırayla, "Zühd, tevekkül, kanaat, uzlet, zikir, teveccüh, sabır, murakabe ve rıza" şartlarını yerine getirmesi gerekiyor. Diğer tarikatlarda olduğu gibi Kadirilik'te de ritüeller vardır. Bunlardan birisi de 'Murakabe'dir.

MURAKABE
Kadirilik'te murakabe denilen bir uygulama vardır. "Allah'a mahviyetini ifade etmek" anlamına gelen Murakabe'yi yapacak kişi önce iki dizleri üzerine oturup karnını uyluklarına yapıştırır. Dünya ile alakasını keser. Ayetler okuyarak mahviyetini ifade eder. Nefsini ölmüşRÜTBE VAR....  Tarikattaki rütbelerden ilki müritlik. Mürit daha sonra Çavuş olur. Çavuş, şeyhlere hizmet eder. Nakiplikten sonra ise şeyh yardımcılığı anlamına gelen Halifelik gelir.ve vücudunu işe yaramaz hale gelmiş olarak tasavur edip bir süre bu şekilde kalır. Kişinin nefsini insanlardan uzaklaştırıp kendi kötü huylarını terbiye etmesi olarak tanımlanan Halvet ise, Kadiriler'de Ramazan ayının son 10 günü ve ayrıca 40 gün yapılır. Halvet'te olan kişi, günlerini oruçlu olarak geçirir. Ayrıca halvete giren kişi mümkün olduğunca az uyumalı, her geçen gün yemeği azaltmalı, sonunda su ile idare edecek seviyeye indirmeli ve kesinlikle lüzumsuz kelâm el etmemelidir.

KIYAFETLERİ
Kadiri tacı on iki veya altı terk olur. Eşrefi tacı ise 7 terktir. İsmail-i Rumi'nin tacı ise çukadan,ZİKİR FATİHA SURESİ İLE BAŞLAR Kadirilerde zikir Fatiha Suresinin okunmasıyla başlar. Ardından Kuranı-ı Kerimden başka sureler okunur ve son olarak yine Fatiha okunur.sekiz terk olur ve ortasında Kadiri mührü bulunur. Eskiden halk arasında 'Kadiri gülü' diye bilinen mühür, beyaz üzerine yeşil veya yeşil üzerine beyaz, birbiri içinde üç halkadan oluşur. Bu halkalardan biri Pir'in kutupluğuna, biri gavslığına ve biri de fert oluşuna işaret eder. Eşref-zade'nin mühürü ise 18 bin aleme işaret eden 19 köşe üzerinedir. Kadiri kemerleri ise, halkalarla süslenmiştir. Kadiri dervişlerinin saç uzatmaları ise adettendir. Ama Eşreffiye kolunda saç uzatmak yoktur.

45 KOLU VAR
Kaynaklara göre, Kadiriyye tarikatının 45 kolu olduğu biliniyor. Bunların önemlileri şunlar: Hikemiyye: Kurucusu, Ebu Abdillah Muhammed Ebi Bekr166 KERE KELİME-İ TEVHİD OKUNUR Bunlar bitince ayağa kalkılır ve zikre başlanır. En az 166 kere Kelime-i Tevhid dillendirilir. Ardından yine en az 166 kere Lafza-i Celal ve diğer esmalar okunur.el- Hikemi'dir. El- Hikemi, tarikat hırkasını Abdülkadir Geylani'nin halifelerinden Ali el-Haddad'dan giymiştir. Yemen'de kurulmuş, büyük bir tarikat olarak biliniyor. Esdiyye: Yemeniyye olarak da bilinen ekolün kurucusu Abdullâh Ali el-EsdKadiriye'- nin bilinen en eski kolu. Becelliye: Muhammed B. Hüseyin el-Becel'ye'nin kurduğu ekol Hikemmiye'nin bir kolu olarak kabul edilir. İseviyye: Hıristiyan bir Papaz Abdülkadir Geylani'nin halifesi olarak kendini tanıtıp birçok mürit toplar. Daha sonra Abdülkadir Geylani'nin karşısına çıkıp kelime-i şahadet getirip Müslüman olur. Kendi müritlerine gerçekleri anlatıp başka bir şeyhe gitmelerini ister. Ancak müritleri ondan ayrılmak istemez ve O'na İsa ismini vererekZAKİR KUVVETLİ SESLE SÖYLER Zakir, zikri güzel yapmak için esmayı kuvvetli bir ses ile söyler. Cehri zikrinin bitmesinin ardından üç defa Fatiha okunur. Duaların okunmasıyla zikir biter.yanında kalırlar. Farızzıyye: Tescil edilmiş sufi kolu Farızzıyye Ebu Hafs Ömer el-Fârız tarafından kurmuş. Ehdelliye: Kendi içinde de birçok kola ayrılan Ehdeliyye Ebu'l-Hasan Ömer el-Ehdel tarafından kurulmuş. Tarikat Kadiriye'nin büyük şubelerinden biri olma özelliğini hâlâ koruyor. Cebertiyye: İsmail İbrahim el- Ceberttarafından 14'üncü yüzyılın ortalarında açılan şube bir çok tarikattan icazet alarak hizmet vermiş. Tarikat kurucusunun sahibi olduğu medrese yıllarca ilim alemine hizmet vermiş. Davudiyye: Şam'da yaşayan Ebu Bekr Dâvud kurmuş. Eşrefiyye: Kadiriyye tarihinde "Pir-i Sani" olarak anılan Eşrefzade Abdullah-ı Rumi tarafından kurulan tarikat Anadolu'da yaygın bir şube.

Özlem Yılmaz - Ulaş Yıldız


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Ersun Yanal, Milli Takım'a erken geldi'
 Bilgisayar fantezi dolu
 Bankamatik sanatçıları emeklilik kuyruğunda
 Yardımınızı gıda paketi yerine nakit yapın
 Konya'da el konulan gıdalar aşevine gidiyor
 Urfa'da 7 bin kişiye iftar yemeği çıkıyor
 Davulculardan korsan davulculara karşı afiş
 Yaşargil'den açıklama
YILMAZ ÖZDİL
Nobel...
"Yoğurt" en sevdiğim kelimedir. Biz icat...
ALİ KIRCA
Unutmak!
Büyük Hint yarımadası levhasıyla, Avrasya...
ÖMER LÜTFİ METE
Nal toplama medeniyeti
Son zamanlarda İstanbul'un önemli...
UMUR TALU
Yaralı subaylar...
26 yıl sonra bunların...
FATİH ALTAYLI
SPK, YKB'yi takipte
Yapı Kredi'nin satışıyla...
ERDAL ŞAFAK
Kulenin sığacağı torba aranıyor
İstanbul Büyükşehir...
Bize Türkler yardım etti
7.6'lık depremin vurduğu Pakistan'a ilk ulaşan Türk yardım ekipleri,...
...ve Almanya'nın ilk kadın başbakanı...
Almanya'da 18 Eylül'de yapılan genel seçimden sonra kilitlenen...
Terim damgası
Terim damgası
Grupta birincilik şansını yitirmiş, tek hedefi ikincilik olan bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu