kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Diyarbakır’ın İçkale semtinde bulunan Hz. Süleyman Türbesi, yöre halkının sık sık ziyaret ederek, umut ve şifa dilediği bir yer.
'Dil çözülür, kısmet açılır'
Sedyede geliyorlar

'Dil çözülür, kısmet açılır'

Hz. Süleyman Türbesi'ni ziyaret eden kadınlar ya konuşamayan çocuklarının dilini, ya da kızının kısmetini açmak için adak adıyor.

Yıl 639... İslamiyet'in yayılma dönemi. İslam orduları Diyarbakır'ı kuşatıyor. İşte bu kuşatma sırasında Halid bin Velid'in oğlu Hz. Süleyman ve onunla birlikte bazı sahabeler şehit oluyor. Hz. Süleyman ve şehit olan silah arkadaşları için Diyarbakır İçkale'de yaptırılan türbe, bugün yöre halkının en bildik umut kapısı. Rivayete göre; Hz. Ömer'den fetih emrini alan 8 bin kişilik İslam ordusu, yoldaki kaleleri fethederek Diyarbakır surlarının önüne kadar gelir. Ancak surlar bir türlü aşılamaz. Kuşatma 5 ay sürer. Orduda bulunan bin kadar sahabeden biri olan Halid Bin Velid, bu kuşatma sırasında çadırını Su Kapısı (yeni kapı) tarafına kurarak burada gözcülük yapar. Halid Bin Velid, bir gün, bir köpeğin çaldığı ekmeği alıp sur dibinde gizli olan bir su yolundan içeri girdiğini görür. Velid, bu durumu komutan İyaz'a anlatır. Yüz sahabeyle bir gece vakti bu yoldan içeri girilerek surların kapıları açılır ve böylece Diyarbakır fethedilir. Bu fetihte Halid bin Velid'in oğlu Hz. Süleyman ile birlikte 25 sahabe şehit olur. Hz.Süleyman ve silah arkadaşları defnedildiği yere daha sonra bir de camii yapılır. İşte bu cami içindeki türbe bugün için insanların umut kapısı.

ADAK ADANIYOR
Özellikle perşembe günleri Hz. Süleyman türbesine akın eden insanlar iyi bir kısmet bulup evlenebilmek, iş bulabilmek ya da hastalıklarına şifa bulmak için dua ederek, adakta bulunuyorlar. Türbeyi ziyaret edenler arasında hastalıklarına şifa arayanlar da bulunuyor. Kimi kadınlar, konuşamayan çocuğunun dilini, kimi de kendisinin veya kızının kısmetini açmakHER FIRSATTA GELİRİM.... Hz. Süleyman Türbesine gelen Aliye Üzülmez, Bu tür kutsal mekanların insanlara büyük yararı var. Her fırsatta gelip, namaz kılıyorum diyor.için camiden çıkanlara türbenin de bulunduğu avluda anahtar açtırmaya çalışıyorlar. Duaları kabul olanlar, türbeye getirdikleri şekeri ve lokumu dağıtıyor.

NE BEKLİYORLAR
Türbe, duaların kabul olduğu söylentilerinin de etkisi ile özellikle Diyarbakırlıların neredeyse "kurtarıcı" gibi gördükleri bir yer. Diyarbakır'ın yanı sıra çevre il veya ilçelerden gelen insanlar da Hz Süleyman Türbe'sini ziyaret etmeden dönmüyorlar. Seyfi Çelik bu ziyaretçilerden birisi. Çelik, türbeye gelen insanların büyük bir çoğunluğunun iş, sağlık ve evlilik için geldiğini belirterek "Bu bölgede çok sayıda türbe bulunuyor. Hz. Süleyman Türbesi'ne ilk kez geliyorum. Gelen tüm insanlar gibi ben de namaz kıldıktan sonra huzurlu ve sağlıklı bir yaşam için dua ettim" dedi. Türbeye gelen Aliye Üzülmez ise çocukluğundan beri annesiyle birlikte Hz. Süleyman Türbesi'ni ziyaret ettiklerini ifade ederek, "Bu tür kutsal mekanların insanlara çok faydası var. Ben her fırsatta türbeye gelerek namaz kılıyorum ve dua ediyorum" diyor. Gününün büyük bölümünü Hz. Süleyman türbesinde geçirdiğini belirten Bahri Atalay ise "Geçmişten bu güne her dönem insanlar böyle evliyaların dertlerine çare bulduğuna inana gelmişler. Ben de buna inananlardanım. Yıllardan beri türbeye gelen insanlar için yasin okuyorum. Kendim için de okuyorum. Hz. Süleyman türbesi bir çok insanın dileklerini ve dualarını kabul etmiştir. Türbeye gelen genç kızlar evlilik, kadınlar eşlerine iş ve sağlık dileklerinde bulunuyor. Çoğu da bu dileklerine kavuşuyor. Sonradan dilekleri kabul olduğu için gelip burada şeker, yada lokum dağıtanlardan bunu biliyorum" şeklinde konuşuyor.

Erhan DOĞAN


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Yoksula özel okul parası devletten
 Porno değil aile filmi!
 Gamze olayında polis ana bilgisayarı buldu
 Ömrün altı haftası seksle geçiyor
 Ölüm havadan geldi
 Cumhurbaşkanı'na yüzde 7.6 zam
 Global şeyh Nazım Kıbrısi
 'Canavar' emniyet şeridinde yakaladı
 Dedektif gibi üniversite hocası
REHA MUHTAR
Milyarderler gecesi...
"On-oniki yıl sonra Türkiye,...
EMRE AKÖZ
İmam âşık olursa!
Dün, hurafelere takılıp kalmamış,...
MEHMET BARLAS
Farklı olmadan değişebilecek miyiz
Frankfurter...
SAVAŞ AY
Televizyon Tamircisi bu kez "çuvaldızıyla"...
MAHMUT ÖVÜR
'Evrensel barış'ın 'gerçek mimarları'
Son dönemde...
HINCAL ULUÇ
Adalet Bakanı yasaların farkında mı?..
"AB'ye Uyum" adı...
BAYRAKTAR BAYRAKLI
Bilen ve düşünen akıl sahiplerinin götüreceği yer...
Fenerasyon değiliz
Fenerasyon değiliz
Onlar Türk futbolunu yönetenler. Haklarında hem tek tek hem de ekip...
Rıza Çalımbay bay
Rıza Çalımbay bay
Zirveye havlu atan Beşiktaş'ta Rıza Çalımbay istifa etti.. Adaylar:...
Karıma söyleyin gelmesin, beni böyle görmesin
Rektör prof. Aşkın cezaevinden haber gönderdi
CHP Van Milletvekili...
Rektör'ü soruşturan esrarengiz 'bilirkişi'
Yök yarın acil toplantı yapacak
CHP Ankara Milletvekili Yakup...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu