kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yeseviliğin izleri: Laçiler ve Bektaşiler
Hoca Ahmet Yesevi Türbesi
Yeseviliğin yedi ilkesi
Şiddete karşı vaaz önerisi
Oruç stresi çözümü: Meditasyon

Yeseviliğin izleri: Laçiler ve Bektaşiler

Yesevilik tarih içinde zamanla etkisini yitirdi ve kayboldu. Günümüzde Orta Asya'da Kırgızistan'ın dağlık bölgelerinde yaşayan Laçiler ile Anadolu'da ve Balkanlar'da yaşayan Bektaşiler, Yeseviler'in devamı olarak kabul ediliyor.

Araştırmacı-yazar Ali Yaman günümüz Yeseviliği ile ilgili olarak yaptığı araştırmalarda, Kırgızistan daki Fergana Vadisi'nde yaşayan Laçiler'in tarikatın Orta Asya'daki izleri olduğunu ortaya koyuyor. Yesevilik ritüellerinin günümüzde halen Aleviler, Bektaşiler ve Laçiler'de sürdüğünün anlatıldığı araştırmada, Laçilerin isminin zikir sırasında çıkartılan seslerden geldiği belirtiliyor.

ANADOLU'DA BEKTAŞİLİK
Yeseviliği Anadolu'ya getirenlerin Hacı Bektaş-ı Veli, Abdal Musa, Geyikli Baba ve Sarı Saltuk olduğu sanılıyor. XV. yüzyılın sonlarında Firdevsi tarafından yazılmış olan Menakıb-ı Hacı Bektaş-ı Veli veya Hacı Bektaş-ı Veli Vilayetnamesi adlarıyla bilinen eser Yesevilikle ilgili bilgi veren önemli eserler. Vilayethamede Hacı Bektaş-ı Veli'- nin, Ahmet Yesevi'nin halifelerinden Lokman Perende'nin halifesi olduğu kaydediliyor.

BEKTAŞİ-LAÇİN BENZERLİĞİ
Bektaşilik'te ve Laçilik'te Ahmet Yesevi'nin "Hikmetler"inde belirtilen kadınlı erkekli, sesli zikiri esas alan, raks ve sema ve müziğe yer veren bir zikir anlayışı var. Ayrıca hem Laçiler, hem de Alevi-Bektaşiler arasındaki zikir esnasında kullanılan dil sade Türkçe olup, halk dilidir. Laçiler günümüze kadar kadın ve erkek birlikte zikir yaptıkları için sapkınlıkla suçlanıp baskı gördükleri için kendilerini saklamış. Günümüzde sema gösterilerini bile nadir olarak yapan Laçilerde pir, "Ata", "İşan" veya "İşan-halife" gibi adlarla adlandırılıyor.

TESTERE ZİKRİ
Orta Asya'da Hoca Ahmed Yesevi'nin dervişlerinin yüzyıllarca uyguladıkları toplu zikir pratiğine "zikr-i erre" yani "testere zikri" deniyor. Dervişlerin yaptığı zikrin ilerleyen safhalarında ağızdan çıkan kelimelerin yerini gırtlaktan çıkan ve testere sesini andıran hırıltılar aldığından zikre bu isim veriliyor. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr.Necdet Tosun, günümüzde Yeseviliğin büyük oranda tarihe karıştığını belirterek, "Yeseviler'in zikir usullerini bilen kişileri bulmak neredeyse imkansız" diyor. 16. yüzyılda Semerkand civarında yaşayan Nakşibendi şeyhi Ahmed Kasani'ye göre, Hoca Ahmed Yesevi önceleri sessiz zikirle meşgulken Türkistan'a gidince, o bölge insanlarını bu zikirle yola getiremeyeceğini anlayarak sesli zikire yönelmiş. Testere zikrinin Hz. Zekeriyya döneminden kalma bir gelenek olduğu da öne sürülüyor. Hz.Zekeriyya muhalifleri tarafından testere ile kesilip idam edilirken zikir yaptığı için bu uygulama gelenek olmuş.

SAPKINLIK SUÇLAMASI
Dr. Tosun, Ahmed Yesevi'- nin kurduğu zikir meclislerinde kadın ve erkeğin birlikte zikrettiklerine dair bilgiler olmasına rağmen, Yesevi kaynaklarında sonraki dönemlerde bu uygulamanın olmadığının belirtildiğini söylüyor. Dr. Tosun, Yesevi, zikirlerin kadın ve erkek birlikte yapılması nedeniyle zaman zaman sapıklık suçlamalarıyla karşı karşıya kaldığını belirtiyor. Kaynaklarda testere zikrinin yapılışıyla ilgili farklı anlatımlar olduğunun altını çizen Dr. Tosun, söylenen kelimelerin farklı olmasına karşılık nefes alıp verme şeklinin aynı olduğunu anlatıyor. Dr. Tosun, Yesevi zikri'nin çeşitli dönem ve bölgelerde altı farklı çeşitte yapıldığını belirtiyor.

19. YÜZYILDA ZİKİR
1873'te Orta Asya'da seyahat ederek o bölgenin kültürel hayatı hakkında önemli bilgiler derleyen Eugene Schuyler, Taşkent'te İşan Sahib Hoca Mescidi'nde izlediği bir Yesevi zikrini özetle şöyle anlatıyor: "Perşembe akşamı bu mescide gittik. Genç yaşlı otuz kadar erkek diz üstü ve kıbleye doğru oturmuş, yüksek sesle ve vücutlarını hızlıca hareket ettirerek dua okuyorlardı. Onların etrafında bir halka vardı. Gece sıcak ve ayin şiddetli olduğu için zikre katılanların çoğu cübbe ve sarıklarını çıkarmışlardı. Dua okuyor ve bu esnada baş sol omuza ve kalbe doğru hızla hareket ettiriliyor, ardından sağ omuza ve oradan da tekrar kalbe doğru hareket ettiriliyordu. Bu hareketler yüzlerce defa tekrarlanıyor ve zikir, başkan olan şeyhin isteğine göre genellikle bir ya da iki saat sürüyordu. Başlangıçta hareketler yavaş idi, zamanla hızlandı. Birisi yavaşlarsa, zikrin temposunu ayarlamakla görevli şeyh onun başına vuruyor ya da onu halkanın dışına itip başkasını çağırıyordu. Zikre katılanlar o kadar ısındı ve terledi ki, zaman zaman birkaç dakika dinlenmek zorunda kaldılar. Onlar dinlenirken yerleri hemen başkaları tarafından dolduruldu. Sesleri kısılıncaya kadar farklı zikirleri okudular, sonra 'Hay, Allah Hay' zikrine başladılar. Önceleri vücutlarını yere doğru yavaşça eğiyorlardı, sonra ritim hızlandı, hepsi ayağa kalktı. Tempo artıyordu. Her biri elini yanındaki arkadaşının omzuna koymuştu. Merkezi bir olan birkaç halka oluşmuştu. Mescidin bir köşesinden diğerine topluca hareket ediyorlar ve 'Allah Hay' diye zikrediyorlardı. Bazen zikir Allah' şekline dönüşüyor, zakirler bedenlerini öne ve arkaya eğiyorlardı."

Özlem Yılmaz Ulaş Yıldız


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 İzmir'de 5.9 şiddetinde deprem
 370 km hız yapan elektrikli oto
 2.7 milyon $'a pul
 Şehit polise son görev
 Zengin olmak kaç para eder?
 Üçüncü köprü isyanı
 Amerikan rüyası kâbusla son buldu
 Kaseti satılsın diye türbeye gidenler var
 Ölüm haberini kabul edemedi
 İki kişiden biri Aliye'yi izledi
 Acı biber cezası
 10 bin cami Diyanet'in kontrolü dışında
 Bu kış daha soğuk geçecek
 İzmirliler artık evlerine dönmeye başladı
 Korkunç intikam
 Liseliler kolay rapor alamayacak
 Obeziteyi yenmek için aşı formülü
 Dünyanın bilgisi artık cebinizde
 Wilma keydedilen en güçlü kasırga
 Manken artık özgür!
 Aşkın kanıtı saat satıldı
 Duruşmadan dönen avukat kaza kurbanı
 İsrafa karşı 'İlacını Atma İlaç Olsun'
 Şans Topu
REHA MUHTAR
Saddam ve Hitler'in mareşali..
Koyu renk bir...
EMRE AKÖZ
'Ağzına biber sürerim'
Son haberler şu soruyu gündeme...
MEHMET BARLAS
Merak edilen Saddam'ın değil ABD'nin ve Irak'ın...
SAVAŞ AY
"Tabancalı ötenazi", iki adet boş kovan ve dolu...
HINCAL ULUÇ
Sporun güzelliklerini yaşamak..
Sporun güzelliklerini...
BAYRAKTAR BAYRAKLI
Bilen ve düşünen akıl sahiplerinin götüreceği yer...
Kaydı ama düşmedi
Kaydı ama düşmedi
Şampiyonlar Ligi 3.maçında Schalke'yi ağırlayan F.Bahçe, Luciano'nun...
Zoru başardı
Zoru başardı
İlk yarının sonunda kaleciyle karşı karşıya kaldığı pozisyonu bozuk...
Beğenmeyen gitsin kendine parti kursun
Baykal Sabah'a konuştu: AB ve kürt düşmanı değilim. Aptesimden şüphem...
Muhalefetin dayanılmaz hafifliği bizde olmayacak
Anavatan, TBMM'deki ilk grup toplantısını, 81 ilden gelen yaklaşık 4...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu