kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Rektörün kasasında fişleme dosyası çıktı
Listedeki Prof: Mağdur edildik
Yeni yasaya göre suç...

Rektörün fişleri

SABAH, Van Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın şifreli kasasından çıkan fişleme dosyalarını açıklıyor... Hangi öğretim üyesinin fişinde ne var?.

Van 100. Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın şifresini vermediği için savcılık talimatıyla açtırılan çelik kasada üniversite personeli hakkında istihbari bilgiler bulundu. Fişlenen personel sayısının 300'ü bulduğu ortaya çıktı.

1- NAKŞİBENDİ... NURCU
Fişlerde akademik personel hakkında "Türban eylemine katıldı... Nakşibendi... Milli Görüşçü... Nurcu... Dergâhla irtibatlı" gibi ifadeler var.

2- ESKİ REKTÖR DE VAR

Üniversitenin eski rektörlerinden biri için "El Ezher'den sahte diplomalı 40 öğrenciyi kayıt ettirdi. Radikal kadrolaşma sağladı" deniyor.

3- HİZBULLAHÇI DOÇENT
Bir tıp profesörü için "Nakşibendi faaliyetlerinin yöneticisi", bir doçent için "Hizbullahi fikirlere sahip, sakıncalı faaliyetleri var" bilgisi veriliyor.

'Buna tazminat davası açarım'
Savcılık, fişlenen personelin tanık olarak ifadesini alıp soruşturma izni talebiyle YÖK'e yolladı. Dosyada adı geçen Profesör Ş.İ. "Sicilimiz bozuldu. Tazminat davası açacağım" dedi.


Rektörün kasasında fişleme dosyası çıktı

Hakkında dava açılan Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın makamındaki şifreli kasada fişleme dosyaları bulundu. Dosyalarda, 300 akademik personelin siyasi ve tarikat bağlantıları hakkında bilgiler bulunuyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'la ilgili soruşturma gizlilik içinde devam ederken, SABAH, şifreli kasada ele geçirilen şok belgeleri açıklıyor. Rektör Yücel Aşkın'ın makamındaki şifreli kasa açıldığında, yaklaşık 300 akademik personeli kapsayan ve öğretim üyelerinin siyasi görüşleri ya da dini akımlara olan bağlılığının not edildiği bilgisayar dosyaları ortaya çıktı. Bir bölümü "Excel" programı, bir bölümü ise kişilerin detaylı "istihbarat bilgi notu" şeklinde hazırlanan dosyalar, şu ana kadar akademik dünyada yapılıp
gün ışığına çıkan en detaylı "fişleme" çabası sayılıyor. Fişleme dosyalarında, "Tandans" adlı sütunlarda, "Nakşibendi", Radikal Milli Görüşçü", "Nurcu" gibi ifadelerle akademik personel ve öğretim üyelerinin siyasi yakınlıkları sıralanıyor.

GÖNDERİLDİ Mİ?
Yeni TCK'nın 135. maddesine göre, kişisel verilerin kaydedilmesi suç sayılıyor. Ancak SABAH'ın ele geçirdiği dosya, Van'daki akademik personelin önemli bir bölümünün de siyasi akım ve dini tarikatlara sempati duyduğunu ortaya koyuyor. 1999 yılından itibaren tutulduğu ve çeşitli aralıklarla güncelleştirildiği sanılan kayıtların Rektör Yücel Aşkın tarafından mı tutulduğu, yoksa istihbarat birimleri tarafından Rektör Aşkın'ın bilgisi için mi hazırlandığı bilinmiyor.

KASA TALİMATLA AÇTIRILDI
Van Cumhuriyet Başsavcılığı, bu dosyaları, "akademik personelin fişlenmesi" olarak değerlendirip ayrı bir soruşturma izni için YÖK'den izin istedi. Ancak bu dosya ve fişleme iddiaları, Van rektörüyle ilgili mevcut çete soruşturmasına sokulmadı. Van 100. Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, 14 Temmuz 2005'te Azerbaycan'da gezideyken, hakkında yürütülen soruşturma nedeniyle, üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi'ndeki çalışma ofisine yapılan baskında, kullandığı çelik kasaya el kondu. Cumhuriyet Savcısı, yurt dışındaki rektöre telefonla ulaşarak kasanın şifresini istedi. Rektör şifreyi söylemeyince, Cumhuriyet Savcısının talimatıyla, Rektör Yardımcısı Hasan Ceylan ve avukat huzurunda kasa açtırıldı.

300 ÖĞRETİM ÜYESİ...
Kasadan çıkan çok sayıda dosya arasında, üniversitedeki akademik personel başta olmak üzere, yaklaşık 300 üniversite personeli hakkında bilgi fişleri tutulduğu anlaşıldı. Üniversitede görevli akademik personelin siyasi düşünceleri ve tarikat sempatisiyle ilgili notların yer aldığı dosyaların 1999 yılından beri tutulduğu anlaşıldı. Personel hakkındaki bilgilerde, "Türban eylemine katıldı", "FP'den belediye başkan adayı oldu", "Dekan olduğu dönemde radikal görüşlülere kadro açtı" gibi çok ayrıntılı ve süreklilik arzeden istihbari bilgiler yer alması, "Bu bilgileri Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın tek başına mı tuttu yoksa profesyonel istihbarat desteği alarak mı hazırlandı" sorusunu akla getirdi. Rektör hakkındaki soruşturmayı sürdüren Van Cumhuriyet Savcısı, fişlendikleri iddia edilen akademik personeli tanık sıfatıyla tek tek ifade vermeye çağırdı. Yaklaşık 100 öğretim üyesi, savcıya giderek, "tanık" olarak ifade verdi. Soruşturmayı yürüten savcı, kasadan çıkan gizli fişleme dosyalarını, "hukuka aykırı kişisel bilgiler elde etmek" tanımlamasıyla soruşturma izni için YÖK'e gönderdi. YÖK, yargılama izni verirse, Prof. Dr. Yücel Aşkın hakkında dava açılacak, vermezse, dosyalarda adı geçen öğretim üyeleri kişisel olarak teker teker tazminat davası açabilecek.

ESKİ REKTÖR BİLE FİŞLENMİŞ
Kasadan çıkan dosyalarda, yer alan bilgilerde üniversitenin eski rektörlerinden biri hakkında, "Mısır El-Ezher Üniversitesi'nden alınan sahte diplomalı 40 kadar öğrenciyi İlahiyat Fakültesi'ne geçiş yaptırdı. Radikal akımların üniversitede kadrolaşması bunun zamanında oldu. Adıyaman Nakşibendi Menzil Dergahı ile irtibatlıdır" denildi.

Kadir ERCAN - ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Türkiye yollara düştü
 Belediye'nin izni kıymete bindirdi
 Kendine özel rasathane kurdu...
 Dayak ve taciz iddiaları için "ALO 183" devrede
 İşte örnek alınacak anne
 Suçlanan müdür: İftira attılar
 Şırnak'ta 3 şehit Şemdinli'de bombalı saldırı
 Maslak bombacısı disiplin cezası almış
 Kaçarak evlenen kızını biber gazıyla geri aldı
 PTT'de 500 YTL'lik silahlı soygun
 Türbede yangın: Bir görevli öldü
 İftara çağırılan rahip oruç tuttu
 'Genelkurmay'dan talebimiz olmadı'
 Komutan'dan anneye son görev
 Köprüye çarpan TIR devrildi
 Karton tabutlarda bomba araması
YILMAZ ÖZDİL
Çorbada bizim de tuzumuz olsun...
Kız Kulesi...
UMUR TALU
İçten sesler
İçten sesler, "içeriden sesler"....
FATİH ALTAYLI
Yapsın ama ne yapacak!
Okurlarımın bazılarında bir...
ERDAL ŞAFAK
Güllük gülistanlık
Dışişleri Bakanı Gül'ü kutlarız.
Alman koalisyonu daha kurulamadan 'çatladı'
Dördüncü turda görüşmeler kilitlendi. Alman basını liderlere...
Rum vekil Türk bayrağını indirdi
AP üyesi Matsakis, Yeşil Hat'taki Türk nöbet bölgesinden aldığı...
İki gözü iki çeşme: 0-2
İki gözü iki çeşme: 0-2
F.Bahçe, Schalke deplasmanında iddialıydı. Kuranyi 32'de evsahibini...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu