kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
 

Evet, vergi yatırım araçları arasında dengeleri değiştirecek

Araya bayram girdi, yatırım araçlarının enflasyondan arındırma ve aynı değerlendirme işi bugüne kaldı.
Ekim ayında 2005'in yüksek aylık enflasyonu gerçekleşti. Ramazan ve yeni sezon giyim eşyaları fiyatları bu ekim ayında da fırladı. Normalde enflasyonun düşüş trendinde bir kırılma yok. Geçen yılın ekim ayında da böyleydi. Ama yüksek enflasyon izlediğimiz tüm yatırım araçlarının getirilerini negatife çevirdi. Bitişikteki tablodan da izlenebileceği gibi zaten faiz ve faize dayalı enstrümanlar hariç diğer yatırım araçları zaten ekim ayında kaybettirmişti. Enflasyon bu kaybı katmerleştirdi.
Ana eğilimler 10 aylık dönemde farklı. Yatırım araçlarının 2001'in son çeyreğinden itibaren sürdürdüğü olumlu ana eğilim sürüyor.
* Başta Hazine kâğıtları olmak üzere bütün faizli enstrümanlar ve yerli paraya dayalı yatırım araçları reel anlamda yüksek getiriler sağlıyor. Bonoda bu getiri 10 ayda yüzde 10'a yaklaşmış. Mevduat faizlerinde yüzde 5'lik reel getiriler söz konusu. Yatırım fonlarının getirileri de yüzde 5 dolayında gerçekleşmiş.
* Borsada yüksek getiriler var ancak sektörüne ve endeksine göre önemli farklar da oluşmuş. Örneğin bankaların ağırlıkta olduğu Mali Endeks'in artısı Sanayi Endeksi'ni ikiye katlamış. Tabi bu eğilim de yeni değil. 2001 sonrasında ortaya çıkan bankaların ve finansal sistemin değerlenmesiyle yakından ilgili bir olay.
* Yine 10 aylık dönemde belirgin bir şekilde öne çıkan eğilim yabancı paraya bağlı yatırımların yüksek kaybının devam etmesi... Gerçi bu kayıplar ekim ayında duruldu ama 10 ayda AB para birimi Euro'daki kayıp yüzde 16'yı, dolardaki kayıp yüzde 5'i aştı. Sepet döviz kurunun kaybı ise yüzde 10.6 düzeyinde. Altın dış piyasalarda arttı ama dolarla ithal edilmesi bu değerliliğini yok etti. 2030 vadeli Eurobond'un değeri de yılbaşına göre yüzde 5 düştü.

ABD faiz etkisi
Rakamlar ortaya koyuyor ki, 2005 yılında da finansal piyasalarda para, faizden ve YTL'den kazanılıyor. Dövizde kalanlar yine yüksek kayıplarla karşı karşıya. YTL'deki yüzde 5-10 arasındaki reel kazançtan oldukları gibi kurdan dolayı da yüzde 5-11 arasında bir kayba uğramış durumdalar.
Ekim ayında 2006 yılına ilişkin açıklanan makro hedefler ve yapılan tahminler, ekonomi yönetimini beklentisinin de mevcut dengelerin devamından yana ortalama dolar kuru ancak hedeflenen enflasyon kadar artırılmış. Faizler reel, yani pozitif olmaya devam edecek. Türkiye'ye sermaye akışının da süreceği öngörülmüş. Bunlar tutar mı? Zaman gösterecek. Ama mevcut eğilimlerin bir süre daha devam etmesi beklenebilir. En azından yükselmekte olan ABD faizlerinin dünya likiditesinin yönünü Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerden Amerika'ya çevirene kadar... Önümüzdeki dönemde dengeleri değiştirebilecek gelişmelerden biri bu.

Vergi etkisi
Yatırım araçları arasında dengeyi değiştirecek başka bir gelişme ise yeni vergi düzeni. Finansal varlıklardan yüzde 15 stopaj keserek vergide eşitliği hedefleyen düzenleme için bayram sonrası Meclis'te bir düzeltme yer alıyor. Eğer bu kanun düzeltmesi gecikirse, uygulama hazırlıklarının gecikmemesi için tebliğ önceden yayınlanacak. Kanundan sonra gerekirse ikinci tebliğ çıkartılacak.
* Yeni düzenleme yatırım araçlarının üzerinde çok farklı oranlarda uygulanan vergiyi yüzde 15'te eşitliyor. Böylece vergi etkisiyle tasarruflar ve kaynaklar arasında dağılım sona eriyor.
* Yeni dönemde kısa vadeli YTL mevduatlar, döviz mevduatları ve reponun yüksek stopajları yüzde 15'e indiriliyor. Dolayısıyla bu araçlar daha cazip hale gelebilir.
* Kişisel yatırımcılar için Hazine kâğıtlarına yüzde 15 stopaj getiriliyor. Bu da kişilerin bonoya yatırımını caydırıcı etki yapabilir.
* Yatırım fonları da yüzde 15 vergiye tabi. Bu A tipi yatırım fonlarının (0) dan yüzde 15'e, B tipi yatırım fonlarının yüzde 10'dan, yüzde 15 vergiye çıkması demek. Katılımcıları ilgilendiren yönü ise fon getirilerinin vergi yükü kadar düşebilecek olması. Ya da fonları yönetenler, yüzde 3-4 gibi yüksek düzeyde olan yönetim giderlerini düşürmek zorunda kalabilirler.
* Hisse senetlerinde 3 aylık elde tutma süresi 1 yıla çıkarılıyor. Beyanname yerine de yüzde 15 stopaj getiriliyor. Genelde aleyhte bir durum var.
* Zararın mahsubu ancak benzer yatırım araçları arasında ve yılın ilk dokuz ay için geçerli olacak. İsteğe bağlı verilecek beyanname ile Hazine kâğıtları kendi içinde, hisse senetleri kendi arasında mahsup edilecek. Mevduat faizlerinin Hazine kâğıtlarıyla mı, yoksa tek başına mı mahsuplaşmaya konu olacağı henüz belirlenmedi.
* Hem mahsuplaşma hem de birden çok aracıyla çalışmanın getireceği zorluklar, yatırımları aynı tür yatırım aracına ve tek aracı kuruma doğru yöneltebilir.
* Çifte vergilendirme anlaşmasından yararlanacak yabancılar, bireysel emeklilik fonlarına yatırım yapanları yeni sistemin avantajlı aktörleri olmaya aday. Belirtilen yeni vergi düzeni de, tasarruf piyasasında yeni dengeler kurmaya aday.

Sonuç:
"Yükselen bir dalga bütün gemileri kaldırır"
John F. Kennedy

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kur konusunda kim ne yaptı, ne yapmadı?   / 03-11-2005
 Cari açık nedeniyle kriz olur mu olmaz mı?   / 02-11-2005
 Memur emeklisine 615 işçi emeklisine 107 dolar   / 01-11-2005
 Yeni vergilerle kişiler bonoyu bırakıp mevduata bakacak   / 28-10-2005
 İçerideki üç eşiği aştık ama asıl dışarıdaki eşiği ne yapacağız?   / 27-10-2005
 Telekom ve IMF eşiği aşıldı mı?   / 26-10-2005
 Yüzde 15 stopaj, mevduatta yürürlüğe girmiş bile   / 25-10-2005
 Dışarıdan para geldiği sürece sorun yok   / 24-10-2005
 Borsayı 9 milyar dolarla kaptırdık Ya da yabancı kazandı yerli kaybetti   / 21-10-2005
 Bu bütçeyle hem büyüme hem enflasyon hedefi zor tutar   / 20-10-2005
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Evet, vergi yatırım araçları arasında dengeleri...
GÜNTAY ŞİMŞEK
İDO'nun ideali yok mu?
İstanbul Deniz...
Erkekse 'Dikmen' kız olursa 'Buzbağ'
Avrupa'da çocuklara "şarap" ya da "şaraplık üzüm" isimleri verme çok...
Van-ABD arası zafer koşusu
Van'da toprak bir evde yaşayan, atletizm Gençler Avrupa Şampiyonu...
Yerli versiyon 'Baba'
Yerli versiyon 'Baba'
Saral ve Şahin aileleri arasında 2004'de başlayan hesaplaşma İstanbul...
40 yıllık dostluğu sandık bozdu
40 yıllık dostluğu sandık bozdu
Mardin Milletvekili Süleyman Bölünmez'in, yerel seçimlerde...
IMKB
E: 33.152 D:% 1,10
DOLAR
S: 1,350 D:% -0,037
EURO
S: 1,625 D:% -0,031
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu