'Helal gıda' tartışması sürüyor
Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER) Genel Başkanı Fikri Karagöz, gıda ürünlerinin dinen yasak olan maddeler içerip içermediğinin ambalaj ve etiketlerinde belli olduğunu ifade ederek, ayrıca ''helal'' ya da ''haram'' diye nitelendirmenin hiçbir anlamı olmadığını savundu.
Karagöz, Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) 2006 yılı sonunda yürürlüğe girmek üzere çalışmalarını sürdürdüğü bildirilen ''Helal Gıda'' adı altındaki yeni standart ve belgelemenin, Anayasa'nın ''Laiklik'' ilkesi ve 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Yasa'ya
aykırı olduğunu öne sürdü.
Gıda ürünlerinde en önemli unsurun, güvenli ve sağlıklı üretim olduğuna dikkati çeken Karagöz, şunları kaydetti:
''Bir kamu kurumunun, serbest rekabetin esas olduğu piyasa ortamında, bir ürün için (helal), başka bir ürün için dolaylı olarak (haram) nitelemesi yapması, tüketiciyi yönlendiren, rekabet ortamını sınırlayan bir tutum olmaktan başka bir şey değildir. Ayrıca, tüketicilerin, tükettikleri gıdadan ötürü, kendi aralarında inançları açısından ayrımcılık yapmaya sebebiyet verebilir.
Kaldı ki gıdada önemli olan güvenli ve sağlıklı üretimdir. Bunun için de gıda maddelerinin ambalajında, etiketinde gıda maddelerinin nitelikleri, özellikleri, çeşidi, etkileri, bileşimi, miktarı, dayanıklılığı, menşei veya kökeni, üretim ve imalat metodunu anlatan yazıların bulunması zorunluluğu vardır. Bu nedenle, hangi gıda ürünlerinin dinen yasak olan maddeler içerip içermediği ambalaj ve etiketlerinde zaten bellidir. Ayrıca (helal) ya da (haram) diye nitelendirmenin hiçbir anlamı yoktur.''
(AA)
|