kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
TV dışında hiçbir eğlenceleri yok. Kurtlar Vadisi ve Emret Komutanım dizilerini çok seviyorlar. Maçları ise kaçırmıyorlar
Terör oyunu

Şemdinli'nin kayıp kuşağı çocukların tehlikeli oyunu... İlçe girişinde "PKK" levhasıyla, gelen araçları kontrol ediyorlar.

En büyüklerinin yaşı 17... "PKK-Apo Kontrol noktası" yazılı levhanın arkasında kümelenmişler... Yandaki polis kulübesi yerle bir edilmiş durumda... Çevrede yanmış lastikler ve cam parçaları... İlçeye giriş yapan araçlara "Dur, kontrol" diyorlar...

Gece TV, Gündüz Nöbet
Tehlikeli bir oyun bu... Durup konuşuyoruz... TV dışında hiçbir eğlenceleri yok. Mafya ve askerlik dizilerini çok seviyorlar... Maçları kaçırmıyorlar. En büyüğü milli takımın İsviçre yenilgisine "kötü oldu" yorumu yapıyor...

Korkunç Söylentiler
Şemdinli'de terör, bomba, kan ve gözyaşı ortamında büyüyor çocuklar... Bir de fısıltı gazetesi var... "İnfaz listesinde her evden birinin adı varmış, namaz kılarken cami bombalanacakmış" söylentileri alıp yürümüş.


Çocukların terör oyunu

Şemdinli girişinde yaşları 9 ile 17 arasında değişen çocuklar, 'PKK-Apo-Kontrol' levhasında kimlik kontrolü yapıyor. Aslında ne PKK'lılar, ne de ellerinde silah var. Ama bir oyun tutturmuş, gidiyorlar.

Şemdinli'de herkes gibi çocukların da kafası karışık... İlçe girişinde, geçen haftaya kadar "Dur Polis!" yazan tabela, artık "PKK-Apo-Kontrol" levhası". Levhanın sağ tarafındaki polis kulübesi yerle bir edilmiş. Adeta Irak ya da Filistin'i anımsatan bir manzara. Yanmış lastik ve kırılmış cam parçacıklarının başında nöbet tutan silahlı adamlar değil, küçücük çocuklar.

EN KÜÇÜĞÜ 9 YAŞINDA
Yaşları 9 ile 17 arasında değişen çocuklar, "PKK-Apo-Kontrol" levhasının çevresinde kümelenmişler. Ellerinde silah yok. Ama yine de ilçeye giren araçları kontrol ediyor, gördükleri yabancılara kimlik soruyorlar. Ayaklarında siyah lastik ayakkabı, soğuk havaya karşın üzerlerinde solmuş, yırtık giysiler. Bu onlar için bir oyun. Ama televizyon dışında hiçbir eğlencenin olmadığı Şemdinli'de belki de bu aralar bir erkek çocuğun oynayabileceği en heyecanlı oyun. İçlerinde giyimi en düzgün olan 17 yaşındaki ıbrahim Çelik. Çocukların lideri gibi davranıyor. Üzerinde bluejean, ayağında spor ayakkabılar, saçlar jöleli. Ancak jöle kullanmadığında ısrarlı: "Jöle değil, suyla ıslattım" diyor. İbrahim lise öğrencisi. Yaşanan olaylara yorumu 'Berbat!' İbrahim'in Şemdinli'deki gürültü patırtı kadar bozulduğu bir diğer olay da Milli Takım'ınİsviçre mağlubiyeti. Futbolla yakında ilgili. Fenerbahçe taraftarlığı fanatikliğin ötesinde. Çocukların çoğu hayatlarında Şemdinli dışına çıkmamış. İbrahim'in Silopi dışında gördüğü tek yer Diyarbakır. "Hiç deniz gördün mü?" diye soruyoruz çouklara. "Evet gördüm" diye ısrarlı. Ama ne İstanbul ne İzmir. Meğerse deniz dediği Van Gölü'ymüş. İbrahim'in yanında 'sağ kolu' gibi görünen Erkan Erdem 15 yaşında. O da lise öğrencisi. Öğretmen olmak istiyor. Erkan, 9 Kasım'da yaşanan olaylarla ilgili şu yorumu yapıyor: "Tek sorun insan hakları. Hak verilse bunlar yaşanmaz." Erkan'a "Bölünmek istiyor musunuz?" diye soruyoruz. "Hayır" diyor. Yaşı 14, ancak daha küçük gösteriyor. Üzerinde eski bir kazak, ayağında kara lastikler. "Beslenme yetersizliği" diye haykıran çelimsiz bir vücudu var. Üşüyen ellerini pantolonunun cebine sokarak ısıtmaya çalışıyor. Türkçesi oldukça bozuk. Adının Codyar Temel olduğunu söylüyor. "Niye insanları öldürüyorlar?" diye soruyor. Şemdinli çocukların tek eğlenceleri televizyon. İlçedeki iki internet cafeden biri son patlama sırasında tahrip olmuş. Favori dizileri "Kurtlar Vadisi", sonra da "Emret Komutanım" ve Hayat Bilgisi. Ali Fuat Yılmaz (15) Kurtlar Vadisi hiçkaçırmadığını ama gülmek için de Emret Komutanım'ı izlediğini söylüyor. Ali Şen (13) söze karışıyor. O da Kemal Sunal'ın "Şaban" dizilerine meraklı. Diğer çocuklardan farklı olarak o öğretmen değil avukat olmak istiyor. Her ikisi de, tekrarlıyor: "Biz barış istiyoruz. Silahların, bombaların patlamadığı bir Şemdinli istiyoruz."

FISILTI GAZETESİ
Çocukların bu ruh halile dolaştığı, terör oyunu oynadığı Şemdinli'de büyükler ise öfkesini hala atamamış. Fısıltı gazetesi ise gerilimin düşmesine izin vermiyor. Örneğin dün sabah "105 kişilik infaz listesi" iddiasını araştırırken, aslında olayı anlatanların çoğunun bunu görmediğini, ancak hikayenin kulaktan kulağa iyice "dallanıp budaklandığını" gördük. Kimileri "Cemaat namaz kılarken camiyi bombalayıp PKK'nın üstüne atacaklarmış", kimileri "ınfaz listesinde her evden birinin adı varmış" diye iddia ediyor. Bir de 5 Ağustos'da Şemdinli jandarma tabur komutanlığında yapılan mayınlı saldırıda 5 asker ölümünden sonra dağıtılan bildiriler var. "Beş Şehidin Kanı Yerde Kalmayacak (BŞKYK)" yazan bildiriler, halk arasında korku saçıyor. 1 Eylül'de DEHAP'ın barış çadırına el bombası atılmasından sonra, herkesin ağzında "Kontrgerilla" lafları dolaşıyor.

KADİR ERCAN - ERGUN AKSOY / ŞEMDİNLİ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Fransa fazla korkunun kurbanı oldu
 Rektör Aşkın'ın sağ kolu cezaevinde kendini astı
 Katil zanlısı gözaltına alındı
 Barış mitinginde kavga
 Meclis'e gelecek
 Bagajdan çıkanlar istihbarat bilgisi
 İç Hatlar Terminali tamamen yandı
 Atatürk'süz yeni bröve dava konusu oldu
 CHP'lilerin aracının kurşunlandığı iddiası
 Şırnak'ta mayın patladı: 1 yaralı
ÖMER LÜTFİ METE
Tüfekle oynama şeytan doldurur
Nicedir 'rejim...
UMUR TALU
Kalleş kaleşler ile Veysel Ateş'ler
Kimimiz sanıyor ki,...
ERGUN BABAHAN
Hakem ve hâkim
Türkiye meşin yuvarlağa kilitlendiği için...
ERDAL ŞAFAK
Yaşasın demokrasi yaşasın şeffaflık
Bir önerimiz var:...
MEHMET ALTAN
Kapatmak istiyorlar...
Bundan dokuz yıl önce Susurluk...
ALİ KIRCA
Katar bize ne katar?
Maçı Katarlılar da dev ekrandan...
Yeni hedef Kraliçe mi?
El Kaide lideri Zevahiri'nin son video açıklamasında gizli tutulan...
Aliyev'e 4 gün süre
Azerbaycan'da seçimin iptalini isteyen muhalefet, iktidarı 18...
Hayal kırıklığına uğradım
Hayal kırıklığına uğradım
Fatih Terim, "Büyük hayal kırıklığı yaşadığım oyuncularım var. Yüreği...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu