kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Roj TV'yi kapatın!

Bush'tan Danimarka'ya uyarı mektubu: Kanalın tüm mal varlığına el konulmalı.

Danimarka resmi haber ajansına göre, Amerikan yönetimi kısa bir süre önce Danimarka Dışişleri Bakanlığı'na "Çok gizli" bir mektup gönderdi. Mektupta, Roj TV'nin eli kanlı terör örgütü PKK'nın resmi yayın organı olduğuna dikkat çekildi ve üç önemli ricada bulunuldu:

MUHALEFET ORTAYA ÇIKARDI
Roj TV'yi kapatın... Kanalın tüm mal varlığına el koyun... Yayıncı kuruluşun elinde iki frekans daha var, bunların da yayın hakkını iptal edin... Danimarka hükümetinin saklamaya çalıştığı mektubun varlığı, muhalefet sayesinde ortaya çıktı.


Bush'un Roj TV mektubu

Amerikan yönetimi, Danimarka Dışişleri'ne bir mektup gönderip Roj TV'nin kapatılması ve kanalın mal varlığına el konulmasını istedi.

Beyaz Saray, Ankara ile Kopenhag arasında bir süredir soğuk yeller esmesine neden olan Roj TV krizi için devreye girdi. Danimarka basınına göre, George W. Bush yönetimi kısa bir süre önce Danimarka Dışişleri Bakanlığı'na "Top Secret (Çok gizli)" bir mektup yazdı ve mektupta üç ciddi uyarıda bulundu:
* Roj TV'nin yayınını durdurun...
* Televizyon istasyonunun tüm mal varlığına el koyun...
* Yayıncı kuruluşun elinde iki frekans daha var. Bunların da yayın hakkını iptal edin...
Danimarka resmi haber ajansı Ritzau'nun dün sabah 09.38'te geçtiği haberde "çok gizli" ibareli mektubun Başbakan Anders Fogh Rasmussen ve hükümeti tarafından bir süredir kamuoyundan gizlendiğine dikkat çekildi. Ancak muhalefetteki Sosyalist Halk Partüisi Başkanı Villy Sovndal kısa bir süre önce mektubun varlığını öğrendi.

'MEKTUBU GÖSTERİN'
Ve Sovndal dün hükümete "Mektubu bana da gösterin" çağrısında bulundu: Bu gizli diplomatik başvurunun net içeriğini parlamentomuz bilmelidir. Mektupla ilgili gizlilik şerhi acilen kaldırılmalı... Bush yönetiminin Roj TV'nin kapatılması ve mal varlığına el konulmasını detaylı olarak içerdiği öğrenilen mektup, "Danimarka'da basın özgürlüğü var" diyerek PKK'nın yayın organına göz yuman Rasmussen'i zora sokarken; Kopenhag basını da başbakanının yanında durdu ve Bush'a yüklendi. Sovndal'ın "Amerika, dünyada her şeyi, medyayı bile yönetmek istiyor. Bu kadarı da olmaz. Hükümet Amerika'ya 'Siz karışmayın' çağrısı yapmalı" yorumu bulvar gazetesi Ekstra Bladet'te geniş yer aldı... Ülkenin en ciddi gazetesi Politiken de yorum yapmaktan kaçınırken, özellikle "yayıncı kuruluşun tüm faaliyetlerinin durdurulmasının istendiğine" dikkat çekti. Basının yanısıra hükümete yakın kesimler de bu mektubun varlığının ortaya çıkmasının ardından Roj TV yüzünden ikiye bölündü. Bir kesim, Danimarka'nın İngiltere ile birlikte Amerika'nın Avrupa'daki en önemli müttefiki olduğunu hatırlatıyor ve Rasmussen'in acilen mektuptaki ricalara cevap vermesi gerektiğini savunuyor.

BUSH İSTEDİ DİYE OLMAZ
Ancak diğer kesim ise ortaya attığı iki düşünce ile Amerikan hükümetine karşı çıkıyor. İlk düşünce; özgürlüklerle ilgili... Bu kesim, konu ne olursa olsun Danimarka'nın Bush yönetiminin isteği üzerine bir şey yapmasını istemiyor. Karşı çıkanların diğer düşüncesi ise Danimarka RTÜK'ünün geçtiğimiz Nisan ayında Roj TV'yi inceleyip verdiği "Yayın yasaldır" kararı ile ilgili... Onlar da kararın arkasında durulması gerektiğini savunuyor. Ülkedeki yerel Türk gazeteleri ise özellikle bir başka noktaya dikkat çekiyor: Danimarka yönetiminin Roj TV'ye bakış açısı... Gazetelere göre Kopenhag hükümeti, TV istasyonunu PKK'nın uluslararası propagandasını yapan bir kurum olarak değil, ülkede yaşayan Kürtler'e yönelik yayınlar yapan yerel bir TV kanalı olarak görüyor. Yani Danimarka yasalarına göre, "içe yönelik terör mesajı vermediği sürece" kanalın yayınında bir problem yok!

ESKİ BAŞBAKAN AÇMIŞTI!
Başbakan Erdoğan'ın kısa bir süre önce Kopenhag'daki ortak basın toplantısına çıkmamasına neden olan Roj TV krizi, aslında 1999 yılına dayanıyor. Danimarka TV ve Radyo Yayınları İzleme Kurumu'nun internet sitesine göre, Roj TV'nin yayın hakkını Mezapotamya Yayıncılık elinde bulunduruyor. Şirket, Danimarka medyasına ilk olarak 26 Haziran 1999'da akredite oldu. İlk kanalın 2000 yılındaki açılış törenine Danimarka'nın eski başbakanlarından Anker Jörgensen'in katılması o dönem büyük olay yaratmıştı. Adresini Kopenhag Şehir Meydanı yakınındaki HC Andersens Bulvarı'ndaki 39 numara olarak gösteren yayıncı kuruluş, 4 Eylül 2001'de bir radyo kanalı, 11 Ağustos 2004'te MMC ve NUCE adlı iki TV kanalının da yayın hakkını aldı. 1 Ocak 2005'te ise Roj TV'ninkini...

EMRE ERGÜL


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Çalıştığı şirketten kovuldu
 Mühendisin eşi: Aşkım beni bırakıp nereye gittin?
 PKK'dan AB Komiseri Rehn'e 'talepler' dosyası
 "Kürt birası" sendromu
 Yüksekova'nın 'Laila'sı
 Bakü'de muhalefet mitingde birleşti
 El-Kaide operasyonu: Baba-oğul tutuklandı
 Milli Eğitim Müdürü vaizliğe soyunmuş
 Parasız sağlık ve eğitim için yürüdüler
 Dağdeviren'in katil zanlısı yakalandı
YILMAZ ÖZDİL
Tut şunun ucunu döşiyelim abi...
İsviçre hadisesi ile...
ERDAL ŞAFAK
Salon coşkulu meydan suskun
Baykal dün hayatının en...
UMUR TALU
Cek mi, cak mı, cuk mu?
Ne oldu şimdi?
Kendimize...
MEHMET ALTAN
Baykal Şemdinli'yi unuttu
CHP Kongresi'nden Notlar...
FATİH ALTAYLI
Seçim ne zaman olacak
Başbakan Erdoğan'la her bir araya...
İtalyan siyasilere pembe kota şartı
"Pozitif ayrımcılığın" iyi bir örneği... İtalya'da artık partilerin...
Bosna yaralarını sardı
Bosna'da bombaları susturan Dayton Anlaşması yarın 10 yaşında... Ülke...
Şanlı.. Şen.. Türk!
Şanlı.. Şen.. Türk!
F.Bahçe, Tuncay Şanlı ile öne geçti. Vestel, Johanna ile eşitledi.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu