kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'İslam dinine haksız tepki var'
Arınç: Dinler arası anlayış eksikliği var
'AB'ye üyeliğimiz medeniyetler çatışmasına panzehirdir'

'İslam dinine haksız tepki var'

TBMM Başkanı Bülent Arınç, yanlış anlamalar ve yönlendirmeler yüzünden İslam dinine ve Müslümanlara karşı yükselen bir haksız tepki bulunduğunu belirterek, ''Özellikle Batı ülkelerinde İslam dini ile terörizm kavramlarının yan yana kullanılmasını ve İslam dinine karşı düşmanca tutumların artmasını büyük bir tehlike olarak görüyorum'' dedi.

Arınç, 5. Avrupa-Akdeniz Parlamento Başkanları Konferansı'nın ''Toplum, Kültür ve Medeniyetler arası Diyalog'' konulu oturumunun açılışında yaptığı konuşmada, dünyanın içinden geçtiği bu zorlu dönemde ''Medeniyetler İttifakı'' adlı küresel projenin İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero tarafından 2004'te BM Genel Kurulu'nda gündeme getirildiğini bildirerek, Türkiye'nin uzun süreden beri savunduğu düşüncelerle birebir örtüşen bu projeyi desteklediklerini söyledi.

Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Zapatero'nun önerisini kabul
ettiğini ve Türkiye'nin girişime eş-sponsorluk yaptığını anlattı. Girişimin resmen başlatıldığı 2005 temmuzundan bu yana BM Genel Sekreteri'nin desteğiyle projenin hayata geçirilmesinde önemli aşamalar kaydedildiğini ifade eden Arınç, girişimin somut ve uygulamaya dönük adımlarla desteklenmesi için bir eylem planı hazırlandığını kaydetti.

Arınç, bu amaçla bir ''akil adamlar grubu'' kurulduğunu hatırlatarak, aynı zamanda gönüllü mali katkıların toplanacağı özel bir BM fonunun oluşturulduğunu söyledi. Projeye düşünsel veya mali destek sağlamak isteyen ülkelerden oluşan dostluk grubu kurulduğunu anlatan Arınç, kısa sürede gönül ve güç birliğiyle ortak hedefe ulaşılabilmesi için önemli yol alındığını belirtti. Konferansın Medeniyetler İttifakı ruhuna önemli katkıda
bulunacağına, destek olacağına güvendiğini kaydeden Arınç, ''Bildiğiniz gibi son yılların en önemli konularının başında medeniyetler arası ilişkiler geliyor. Aynı şekilde bazı entelektüellerin medeniyetler çatışması fikri de sıkça tartışılıyor'' dedi.

Arınç, medeniyetler arası çatışmadan bahseden bir anlayışın uyum ve diyalog yerine daha fazla gerginlik ve toplumlar arasında yeni ayrım çizgileri yaratabilecek bir anlayış olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
''Bu tez insanlığın binlerce yıl yarattığı ortak değerleri göz ardı eden, dünyamızın geleceğine karanlık gölgeler düşüren nitelikteki sakat ve çarpık bir zihniyetin ürünüdür. İçinde bulunduğumuz koşullarda ayrışmalara, bölünmelere değil, uzlaşmaya, dayanışmaya, ortak değerlere sarılmaya yaşamsal gereksinim duyulduğu konusunda aklıselim sahibi bizlerin görüş birliği içinde olduğumuza inanıyorum. Doğu ve Batı toplumları birbirinden kopuk, uzlaştırılması gereken iki ayrı kutup olarak yansıtılmamalıdır. Aynı şekilde doğu ve batı kültürleri arasında bir hiyerarşi bulunduğu neticesine yol açacak değerlendirmelerden de kaçınılmalıdır. Çünkü böylesine bir düşünce türü yanlış ve çağımızın ortak değerleriyle çelişir niteliktedir. Avrupa'nın ve Asya'nın toprakları birbirini etkilemiş farklı renklerdeki medeniyetler topluluğudur adeta. Şu anda içinde bulunduğumuz İspanya topraklarının bir bölümünde 500 yıl önce İslam medeniyetinin en parlak temsilcisi Endülüs devleti vardı. O devletin bilge düşünürü İbni Rüşd'ün en önemli iki öğrencisinden biri Hıristiyan biri de Museviydi.''

Her ülkede birbirinden etkilenmiş medeniyet renkleri bulunduğunu belirten Arınç, hareket noktalarının, dünyanın neresinde ve hangi dine, inanca ve kültüre mensup olursa olsun, bütün toplumların insanlığın ortak evrensel değerleriyle birbirine bağlı bulunduğu gerçeği olduğunu söyledi.

Tarih boyunca bütün bunların kendi kültürleri ve zenginlikleriyle insanlığa ve ortak medeniyete özgün katkılar yaptığını kaydeden Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Bunu sağlamak için birlikte çaba harcamak insanlığın geleceği için vazgeçilmezdir. Günümüzde öncelikle inanç sistemlerimizin karşılıklı olarak nasıl algılandığı üzerinde de ısrarla durmamız gerektiği kanısındayım. Zira dinler arası anlayış eksiklikleri bu dinlere mensup aşırı akımlarca kötüye kullanılmakta ve maalesef kimi zaman şiddete gerekçe olarak kullanılabilmektedir. Bu anlayış eksikliklerinin giderilmesinde toplumlara yeni vizyon ve ufuklar sunması gereken biz siyasetçilere de önemli görevler düşmektedir. Özellikle batı ülkelerinde İslam dini ile terörizm kavramlarının yan yana kullanılmasını ve İslam dinine karşı düşmanca tutumların artmasını büyük bir tehlike olarak görüyorum. Terörizm dini ve kimliği olmayacağı gibi hiçbir Semavi dinin de terörizmi desteklemediğini
özellikle vurgulamak istiyorum. Ancak üzülerek belirtmek isterim ki yanlış anlamalar ve yönlendirmeler yüzünden İslam dinine ve Müslümanlara karşı yükselen bir haksız tepki bulunuyor. Bunun ileride dinsel ırkçılık akımını doğuracağını düşünüyor ve çok tehlikeli olduğunu ifade etmek istiyorum.

Öte yandan, toplumların birbirlerini daha iyi anlamalarına katkıda bulunabileceğimiz takdirde bu tür ön yargıları ve yanıltıcı genellemeleri istismar ederek şiddete başvuran ve gerginliklerden çıkar sağlamayı uman radikal grupların karanlık planlarını da bozmuş olacağız.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Ağar: "Şemdinli kesmez, beraber Kandil Dağı'na gidelim"
 "Hepimiz kardeşiz"
 "Sorun Roj Tv'nin kendisi"
 AKP'lilerden Canan'a tepki
 Baykal: Keşke Özkök gibi biri cumhurbaşkanı olsa
 Şemdinli tek başına hükümet sorunu değil
 MİT cep telefonlarını dinlemiş
 AK Parti uyardı, 'Kürt oturumu' iptal
 DTP'liler Roj TV için AB'ye mektup yazdı
 'Para verin PKK'yı bitireyim' iddiası
 Milletvekillerinin web sitesi çöktü
 Emniyet'in bilançosu: Şemdinli'de 6 tutuklu
MAHMUT ÖVÜR
Korkut Özal ne yapmak istedi?
Korkut Özal'ın...
YAVUZ DONAT
Halk, devlet siyaset
Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun...
'Kadınlar istikrar için çok önemli'
İslam Kalkınma Bankası (İKB) Kadın ve Kalkınma Birimi 2. Uluslararası...
Oyuncak bebek yürekleri hoplattı
K.Maraş'ta bir bankın üzerine bırakılan oyuncak bebek bomba paniği...
Cinayet gibi kürtaj
Cinayet gibi kürtaj
Başkentte bir kürtaj sırasında 5 aylık bebeğin kolu koptu, bebeğin...
Etraf delilden geçilmiyor: Organize Minik Güçler
Etraf delilden geçilmiyor: Organize Minik Güçler
UMUT Kitabevi bombalamasının akabinde, halkın el koyduğu Jandarma'ya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu