kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Lagendijk: "Türkiye özel bir vaka"
Lagendijk: "Türkiye özel bir vaka"

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eş Başkanı Joost Lagendijk, Türkiye'nin AB için özel bir vaka olduğunu belirterek, ''Bunu siz de biliyorsunuz. AB'nin büyük ölçüde geleceğini değiştireceksiniz'' dedi.

Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi'nin Brüksel'de yapılan 20. toplantısında konuşan Lagendijk, son 3 yılda Türkiye'ye karşı ortamın daha kötüleştiğini belirterek, bunun nedenlerinden birinin 2004'den sonra AB vatandaşlarının Türkiye'nin AB üyeliğinin ciddi olduğunu anlamaları olarak tanımladı.

Ortam değişikliğinde ikinci
bir nedenin de Avrupa'daki referandumların medyadaki yansıması olduğunu belirten Lagendijk, kendi ülkesi Hollanda'da referandumun hayır çıkmasında Türkiye'nin önemli rol oynamadığını, ancak bunun medyaya farklı yansıdığını anlattı.

Türkiye'nin üyeliğinin AB'de büyük bir proje olarak algılandığını kaydeden Lagendijk, Aralık 2004'den sonra Türkiye'de meydana gelen birtakım olayların da (kadınların dövülmesi, Orhan Pamuk ve Ermeni Konferansı olayları) Türkiye'ye pek de yardımı olmadığını vurguladı.

Lagendijk, medyada daha önce satır aralarında yer alan bazı olayların da geniş yer almaya başladığını anlatarak, Türkiye içinde de reformcularla tutucular arasında bir çatışmanın bulunduğunu ifade etti.

KPK Eş Başkanı Lagendijk, AB'nin Türkiye konusunda önemli kararlar alacağı dönemlerde provokasyonlar gördüklerine dikkat çekerek, Türkiye'de tutucu kesimlerin de hükümetin dışında hareket edebileceklerini gösterdiklerini söyledi.

Kötü olanın da Orhan Pamuk olayında olduğu gibi hükümetin suçlanması olduğunu kaydeden Lagendijk, halbuki hükümetin sadece yasayı değiştirebileceğini ve ceza hukukunun değişmesi gerektiğini ifade etti.

''TÜRKİYE'NİN İLERLEMESİNİ İSTEMEYEN KESİMLER VAR''


Türkiye'nin ilerlemesini istemeyen kesimler olduğunu anlatan Lagendijk, 9 aydır birtakım oyunlar oynandığını söyledi. Lagendijk, KİK ve KPK gibi oluşumların bu provokasyonları akılcı şekilde engelleyebileceğini bildirdi.

Müzakerelerin teknik bir süreç olduğunu kaydeden Lagendijk, ifade özgürlüğü, insan hakları ve sendikal hareketlerin önemini vurguladı. Güney Doğu konusuna da değinen Lagendijk, Başbakan Erdoğan'ın ''Evet bir Kürt sorunu vardır. Bunu demokratik yollarla çözmek zorundayız'' sözlerinden çok büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Bunun kendisi için yeni bir açılım olduğunu belirten Lagendijk, bölge için sürdürülebilir bir kalkınma programı gerektiğini anlattı. Lagendijk, insan hakları ihlalleri, ifade özgürlüğü ve Güney Doğu konusunda uzun vadeli programların önemine dikkat çekerken, ''Görünür konularda ilerleme olursa, algılama değişecektir'' dedi.

KPK Eş Başkanı Lagendijk terörizmle nasıl mücadele edileceği tartışmasının AB içinde de sürdüğünü hatırlatarak, ''meseleyi güçlükleri görmediğimizi sanmayın. Nihai denge bir şekilde kurulacaktır'' diye konuştu.

Ekonomik gelişmelerinde önemli olduğunu ancak siyasi sorunların ekonomik olaylara da yansıyacağını ifade eden Lagendijk, toplantıdaki Türk katılımcılar tarafından dile getirilen çifte standart konusuna da değinerek, şöyle devam etti:

''Dürüst olalım, Türkiye, AB için özel bir vakadır. Bunu siz de biliyorsunuz. AB'nin büyük ölçüde geleceğini değiştireceksiniz. Komisyon'un kuralları aynıdır. Ama Türkiye, Malta ve Kıbrıs gibi olmayacaktır. Siz özel bir ülkesiniz. Çifte standart olduğunu öne sürmeyelim, belki daha katı uygulamalar yapılıyor.''

Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Oğuz Demiralp de AB gibi bir örgüte katılımda KİK'in öneminin büyük olduğunu vurgulayarak, AB'ye katılmanın bir toplumun diğer topluma katılması olduğunu, esas birleşmenin toplum düzeyinde gerçekleştiğini anlattı. Türkiye'nin adil ve objektif değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Demiralp, Türkiye'nin yapıcı eleştiriye ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Demiralp, kişisel deneyimlerine göre, komisyon veya parlamentonun eleştirede bulunması halinde, birtakım çevrelerin bu eleştiriyi kötü anlamda kullanmaya çalıştığını belirterek, ''Türkiye reform sürecinde, parlamento ve komisyonun işbirliğine ihtiyacı var. Türkiye'de reformlar devam edecektir'' diye konuştu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Rehn: Çalışma zamanı
 Çiçek:"CIA iddiaları yalan"
 Erdoğan: "İfade özgürlüğü terör sığınağı olmasın"
 Rumlar isteklerini açıkladı
 Yunanistan'da kardak tartışması
 'Kürdüm diyemezsin' dersen isyan çıkar!
 İslamifobiya insanlık suçu
 Yüksek yüksek ovalarda oyun kurmasınlar!
YAVUZ DONAT
İktidar güzelleştirir
Fenerbahçe İkinci Başkanı Nihat...
Savaş Abi okullu oldu
Savaş Ay'ın önderliğinde toplanan bağışlarla Ağrı'nın Doğubayazıt...
Nişanlısının önünde öldü
İşkembecide nişanlısıyla kavga ettiği için uyarılan Deniz Çakmak...
10 kişi assanız ancak yürekler soğurdu
10 kişi assanız ancak yürekler soğurdu
Eski İçişleri Bakanı Meral Akşener: "Susurluk için halk 'çete...
Ben öğretmenim bu da kimliğim...
Ben öğretmenim bu da kimliğim...
Öğretmenlerin üç günlük eylem mesaisi dün Ankara'da yapılan basın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu