kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bütçe Kasım'da fazla verdi

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bütçenin Kasım ayında da 3 milyar 934 milyon YTL fazla verdiğini belirterek, ''Türkiye artık bütçe fazlalarını duymaya başladı'' dedi.

Ekonomik gelişmeler ve bütçe uygulamaları konusunda basın toplantısı düzenleyen Unakıtan, Kasım ayında bütçe giderlerinin 10 milyar 752 milyon YTL, faiz dışı harcamaların 8 milyar 100 milyon YTL, bütçe gelirlerinin ise 14 milyar 687 milyon YTL olduğunu bildirdi.

Bu şekilde bütçenin Kasım ayında 3.9 milyar YTL fazla verdiğini kaydeden Maliye Bakanı, faiz dışı fazlanın
da 6 milyar 578 milyon YTL ile rekor bir rakama ulaştığını ifade etti.

Unakıtan, Kasım ayında, bütçe giderlerinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.4'lük bir azalma meydana gelirken, bütçe gelirlerinin ise yüzde 28.4 oranında arttığını belirtti.

11 AYLIK UYGULAMA SONUÇLARI

Daha sonra Ocak-Kasım dönemine ait bütçe uygulamaları hakkında da bilgi veren Maliye Bakanı, bu dönemde bütçe giderlerinin 126 milyar 705 milyon YTL, faiz dışı harcamaların da 85 milyar 274 milyon YTL olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Kasım sonu itibariyle bütçe gelirlerinin 121 milyar 259 milyon YTL'ye ulaştığını anlatan Unakıtan, bütçe açığının da 5 milyar 446 milyon YTL olarak hesaplandığını bildirdi.

Bütçe giderlerinin yüzde 2.9, bütçe gelirlerinin ise yüzde 22.8 oranında artış gösterdiği 11 aylık dönemde, bütçe açığının düşürülmesindeki olumlu performansın devam ettiğine dikkat çeken Unakıtan, şöyle konuştu:

''2003 yılının Ocak-Kasım döneminde 33 milyar, 2004 yılının aynı döneminde de 24 milyar 394 milyon YTL olan bütçe açığı, 2005'te 5 milyar 446 milyon YTL'ye geriledi. Asıl hedef tabii ki yılsonu rakamıdır. Biz 2005'in sonunda 29 milyar YTL'lik bir açık hedeflemiştik. Daha sonra rakamı revize ederken (herhalde 14 milyar YTL'ye iner) demiştik. 11 aylık açık 5 milyar YTL. 12'inci ayda masraflarda artış oluyor ama yine de revizenin bile altında bir açık
rakamında kalacağımızı ümit ediyorum.Türkiye, bütçe açıklarında Maastricht kriterlerini bile fazlasıyla tutturuyor. Bu yıl yüzde 3'ün bile altında bir açıkla karşılaşacağız. Bu, Türk ekonomisi için bir dönüm noktasıdır.''

ALMANYA İLE KIYASLAMA


Maliye Bakanı Unakıtan, Kasım sonu itibariyle, 2003 yılında 20 milyar, 2004 yılında da 27 milyar 906 milyon YTL olan faiz dışı fazlanın da bu yıl 35 milyar 985 milyon YTL'ye çıktığına işaret ederek, bu rakamın bütçe disiplininin bir sonucu olduğunu vurguladı.

Türk milleti bunu yaptığı için faizlerin ve enflasyonun düştüğünü,sürekli büyüme sağlandığını, yabancı sermayenin geldiğini ve Türk ekonomisinin daha iyiye gittiğini anlatan Unakıtan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bunu yapamayan devletler var mı? Var. Biri Almanya. İşte bu disiplin sağlanamadığı için yeni hükümet Almanya'da vergileri artırma kararı alıyor ama Türkiye'de vergiler düşüyor. Orada emeklilik yaşı artıyor, karar alıyorlar. İşsizlik yardımları da azalmaya başlıyor.

Bir gerçek ortaya çıkıyor; biz mali disipline her zaman uymak mecburiyetindeyiz. Mali disipline uymak vergi artışı değil. Uymuyorsan vergileri artırıyorsun. Biz, popülizm uğruna paraları sarf etmiyoruz. Hortumlatmıyoruz da kimseye. Mali disiplin demek, hesabını bilmek demek (kardeşim sen ne topladın?) şu kadar. (Ne harcayacaksın?) bakacaksın kesene (borç alıp harcayacağım) olmaz.''

İSTİHDAM ÜZERİNDEKİ VERGİLER

Vergi oranlarını indirmek suretiyle Türkiye'de üretim ve ihracatın artacağına da değinen Unakıtan, ihracat artışının da cari açığın azalmasına kalıcı etki yapacağını belirtti.

Unakıtan, yatırım indiriminin kaldırılmasına ilişkin eleştirileri değerlendirirken de, yatırım indiriminin Türkiye'de yanlış uygulanmaya başlandığını söyledi. Bakan Unakıtan, ''Sırf vergi ödememek için çok lüzumsuz yatırımlara yönelme başladı. Bu ithalatı da tetikledi'' dedi.

Kemal Unakıtan, bundan sonraki işlerinin, istihdam üzerindeki vergi yükünün azaltılması olacağını da ifade ederek, bunun üzerinde çalıştıklarını ve söz konusu çalışmaların semerelerinin 2006 yılında görüleceğini bildirdi.

Bunun tamamen dengelere bağlı olduğunu da dile getiren Unakıtan, ''Dengeyi bozamayız. Bozarsak Türkiye'nin dengesini de bozarız. Yaş tahtaya ayak basmamamız lazım. 10 kere dokunacağız bir kere sağlam basacağız. Bir şeyin kararını alırken 10 kere hesabımızı yapacağız'' şeklinde konuştu.

Unakıtan, döviz kurlarıyla ilgili olarak da ''Şimdi diyorlar ki (kurlar yükselirse fazla ihracat yapacağız) kurları piyasa belirliyor.Kimse emir komutayla kurları oynatamaz'' açıklamasında bulundu.Kemal Unakıtan, bu konularda başka mikro tedbirler alınması gerektiğini de ifade etti.

İSTİHDAM KONUSU

Maliye Bakanı basın toplantısında işsizliği ''Türkiye'nin en önemli dertlerinden biri'' olarak da niteledi ve hükümetin işsizliğin daha da azaltılması yönünde çaba gösterdiğini söyledi.

Türkiye'de her yıl 500 bin kişinin nüfus artışından dolayı işgücüne katıldığını kaydeden Unakıtan, tarımdan da diğer sektörlere işgücü kayışı olduğunu vurguladı. Bu nedenle Türkiye'nin normalin üzerinde işyeri açıp, istihdam meydana getirmesi gerektiğini ifade eden Unakıtan, bunun için de yabancı sermayeye ihtiyaç olduğunu anlattı.

''Türkiye'ye yabancı sermaye gelmesin'' diyenlerin mantığını anlamanın mümkün olmadığını dile getiren Maliye Bakanı, ''(Yabancı sermaye hazırı alıyor) deniyor. Bırakın yabancı sermaye gelsin. Onlar hazırı da alsalar, yeni de yapsalar, yatırıma çare bulacaklar. Türkiye'de başka fabrika da kuracaklar. O vergileri indirdiysek bu sebepten indirdik'' diye konuştu.

Unakıtan, Türkiye'de ilk defa bu yıl kamu kesimi borç gereğinin yüzde 1'in altına indiğini de bildirdi. Bu rakamın 2006'da eksiye düşeceğini kaydeden Maliye Bakanı, bu şekilde Türkiye'nin önümüzdeki yıldan itibaren borçlarını nominal olarak da azaltmaya başlayacağını sözlerine ekledi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Nema ödemeleri başladı
 Sanayi üretimde % 7 artış
 SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam beklentisi
 Türk lokumuna Narnia desteği
 Meğer AK Partili dayısı varmış!
 'Fatih ortaklık teklif etti, kabul etmedim, bundan sonra da...
 Vergi iadesinde en çok artış asgari ücretliye
 Konut faizinde hâlâ marj var ama birbirimizi yiyoruz,...
 Danıştay 'bonozedelere de ödeyin' dedi
 Önce Halk, sonra Ziraat Bankası halka açılacak
 Gelir vergisinde orta gelirliye yük binecek
 Cari açıkta rekor: 22 milyar $
 Konut kredisi faizinde % 1'in altına 'sanal'iniş
 Sahte fişe üç yıl hapis
 Nemaya yüzde 5.5 zam
 İTO: İndirimin kalkması yatırımı olumsuz etkiler
 12 milyon nüfusu var 5 milyonu açlık tehdidinde
 Balkaner'in konaklarının hepsi satıldı
 Koç Grubu Tüpraş için 4.3 milyar $ kredi alıyor
 Kamu ve özel sektörden kaçak sigara için işbirliği
 İnşaat metrekare maliyeti %12 yükseldi
 Oyak'a Moody's'den B1 notu geldi
 Hırvatistan'la çifte vergilendirme anlaşması yapıldı
 İpek Kâğıt'a ABD'li dev ortak
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
İtalyan Büyükelçi Carlo Marsili'den cevap var
Hafta...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Tüketim malı ithalinde tehlikeli artış
Uygulanan kur...
Psikopat Zeynep'ten yakında boşanacağım
Eski Türkiye Güzeli Zeynep Tokuş jinekolog eşi Alp Nuhoğlu'ndan dayak...
İstanbul Modern İKSV'den kopuyor
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'yla, İstanbul Modern Sanat Müzesi yol...
Hasta çok, tedavi yok
Hasta çok, tedavi yok
Tüp bebek skandalında ikinci perde... Zeynep Kamil'e başvuran bin 32...
İslam ülkeleri reform kararı aldı
İslam ülkeleri reform kararı aldı
İslam dünyasının önemli problemleri yoksulluk, yolsuzluk ve cehalet...
IMKB
E: 38.588 D:% 0,38
DOLAR
S: 1,357 D:% -0,037
EURO
S: 1,596 D:% 0,283
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu