kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çömez ve Koçak'ın sözleri incelemeye alındı
AKP'de Çömez gerginliği
Unakıtan: Hangi partiden teklif aldı açıklasın
Çömez ve Koçak'ın sözleri incelemeye alındı

Çömez ve Koçak'ın sözleri incelemeye alındı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, bugünkü Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında, Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez ve Afyonkarahisar Milletvekili Mahmut Koçak'ın sözlerinin incelemeye alındığını bildirdi.

Yazıcı, MYK toplantısının ardından açıklamalarda bulunarak, soruları yanıtladı.
Bir gazetecinin, ''Turhan Çömez ve Mahmut Koçak'ın Disiplin Kurulu'na sevk edilip edilmediği'' sorusu üzerine Yazıcı, Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez ve Afyonkarahisar Milletvekili Mahmut Koçak'ın sözlerinin incelemeye alındığını
belirtti.

''Partinizde sorun mu var?'' sorusuna Yazıcı, ''Yok, daha önce de bunun benzerleri oldu. Eleştirilere tahammül, büyük bir grup olduğumuzun göstergesi. Onun başka sebepleri var mı, elbette kendileriyle konuşulduğunda izah edeceklerdir. Şimdi olan bir şey yok. Grupta konuşuyor arkadaşlarımız. Bazen doğru yansıyor, bazen yanlış yansıyor. Başbakan da olsa arkadaşlarımızı sabırla dinliyor'' karşılığını verdi.

Bir gazetecinin, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın açıklamalarını hatırlatması üzerine Yazıcı, Unakıtan ile konuştuğunu belirterek, şunları söyledi: ''O da doğru değil. Doğru bulmadığımızı ifade ettik. Grup var, teşkilatımız var. Mahalle yönetimi, ilçe yönetimi, TBMM Grubu, Kadın Kolları, Gençlik Kolları bir bütün olarak teşkilatız. Bu teşkilat içinde milletvekillerimiz, il başkanlarımız, ilçe başkanlarımız, bakanlarımız, grup var. Birisi, birisi hakkında bir şey söylemişse, diğerinin de kalkıp kamunun önünde, beklenmeyen bir tarzda bir iddiayı
içerir tarzda cevap vermesinin de doğru olmadığını kendilerine ifade ettik'' dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, ''Bizim grup özgür. Arkadaşlarımız çok sert de incitici de olsa görüş ve kanaatlerini grupta ifade ediyor'' dedi. Yazıcı, MYK toplantısının ardından açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

MYK toplantısında, basında iddia edildiği gibi, AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez'in disipline sevkedilmesi yönünde bir karar alınmadığını bildiren Yazıcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yurt dışında, kendisinin ve diğer MYK üyelerinin de şehir dışında olması nedeniyle Pazartesi günleri rutin olarak yapılan toplantıyı bugün gerçekleştirdiklerini söyledi.

Gündemlerinde Meclis'teki bütçe müzakere sürecinin olduğunu ve grup başkanvekillerinin bu çalışmalara ilişkin izahat verdiklerini bildiren Yazıcı, bu ayın 14'ünde bütçenin Meclis'e geleceğini anımsattı.
Yazıcı, parti grubunda kimlerin konuşacağına ilişkin yetkiyi grup yönetimine bıraktıklarını, Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümet adına konuşacağını kaydederek, ''Bu hafta içinde grupta bir arkadaşımızın yaptığı konuşma ile bir başka arkadaşımızın konuşması değerlendirmeye alındı. Bunlarla ilgili değerlendirme süreci devam etmektedir'' dedi.

Bir gazetecinin ''Bir işlem yapılacak mı, yoksa Başbakan'ın gelmesi mi beklenecek?'' sorusunu Yazıcı, ''Hayır, kurullar görev alanına giren konuları gündemine alır. Müzakere süreci neyse onu işleme koyar. İfade ettiğim gibi gündeme alınmıştır ve inceleme süreci devam etmektedir'' diye yanıtladı.

TOSUN'UN AÇIKLAMALARI

Tokat Milletvekili Resul Tosun'un teklifi ve Genelkurmay Başkanlığı'nın buna yönelik açıklamasının hatırlatması üzerine, Yazıcı şunları söyledi:
''Elbette o da genel hatlarıyla konuşuldu. Ama Genelkurmay Başkanlığı'nın da açıklamasında yer verildiği gibi, tamamen bireysel bir tutumdur. İlgili makamda gerekli açıklamayı, cevabı vermiştir. Belki de milletvekili olan kişilerin gazetede böyle yazı yazmalarının doğru olup olmadığı konusu üzerinde de durmak gerekir.''''Sizce doğru mu?'' sorusu üzerine Yazıcı şöyle konuştu:

''Bu, nereden baktığınıza bağlı. Çok bireysel haklar açısından bakarsanız, görüşü sert de yanlış da incitici de olsa, 'bunu söyleyebilir' diye düşünebilirsiniz. Başka bir açıdan baktığınızda da 'yahu gerek var mı böyle şeyleri konuşmaya' diyebilirsiniz. Nereden baktığınıza bağlı. Ama bireysel olmasının vurgulanması bizce önemli.''

''Koçak ve Çömez ile ilgili disiplin işlemi başlatmaya gerek var mı? Siz konuşmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna ise Yazıcı, ''Hayır, şimdi incelemeye alındı. 'İnceleme sürüyor' dediğimize göre, bu iki arkadaşımızın konuşmasıyla ilgili, hüküm cümlesi anlamına gelecek bir sözcük kullanmak doğru olmaz. Nihayet inceleme süreci sonunda ifade edilebilecek sözcükler olmalı diye düşünüyorum. İnceleme bittiğinde gerekli olduğu zaman gerekli açıklama yapılır'' yanıtını verdi.

''ÇÖMEZ, AÇIKLAMA YAPACAĞINI BANA SÖYLEDİ''

Hayati Yazıcı, Turan Çömez'in açıklama yapacağına ilişkin kendisini bilgilendirdiğini de söyledi. Yazıcı, ''Partiden her iki milletvekiline yönelik sözlü uyarı olmadı değil mi?'' sorusu üzerine de ''Bu inceleme süreci sonucunda sözlü uyarı mı olur, başka bir şey mi olur, o süreç sonunda ortaya çıkabilecek bir durum'' diye konuştu. ''Tüzüğe göre durum ne olur?'' şeklindeki soru üzerine Yazıcı, şunları kaydetti:

''Partimizin disiplin kurallarını ihlal eden bir konuşma mıdır, iddia olarak kullanılan sözcüklerle iddia edilen konuların hedefi ne, kurgusu ne, inceleme sürecinde bunlar anlaşılacak. Dolayısıyla ben 'tüzüğümüzün, disiplin kurallarının, şu hükmü bu konuşmayla ihlal ediliyor' diyemiyorum. Şu aşamada diyemiyorum en azından. Bizim grubumuz son derece özgür bir gruptur. Bunu herkes bir şekilde takdir edecek, diğer hiçbir partinin grubunda grup üyelerinin bu denli özgürce konuşabildiklerine tanık olunmuyor. Yani o gruplarda böyle sorularla yapılmıyor da mı yansımıyor, yoksa yapılıyor da mı yansımıyor. Herhalde yapılamıyor. Bizim grup biraz özgür.

Arkadaşlarımız çok sert de incitici de olsa görüş ve kanaatlerini grupta ifade ediyor. Bunun tabi ki siteye taşınması çok doğru değil. Grupta arkadaşlarımız aykırı şeyler söyleyebilir, nitekim bilgilenmek istiyor. Yani 'orada iddia edilen konuların hepsi doğrudur' şeklinde kanıtlanmış bir durum da yok. 'Bak böyle böyle durumlar var, acaba doğru mu değil mi? İzah edin' şeklinde bir talep var. O çerçevede değerlendirmesi yapılacak.''

''BAŞBAKAN'A ULAŞAMADIK''

Yazıcı, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşüp görüşmediği''nin sorulması üzerine, görüşmek istediklerini, fakat saat farkından dolayı ulaşamadıklarını bildirdi. Yazıcı, ''Başbakan'a atfen disipline sevk edileceği yayınları nereden kaynaklanıyor, onu da bilemem'' dedi. Başka bir soru üzerine Yazıcı, ''Arkadaşlarımız görüşlerini belki biraz daha itinalı olarak ortaya koyabilirlerdi'' diye konuştu.

''SİTEDEN YAYIN YAPILMASI DOĞRU DEĞİL''

''Sizi rahatsız eden konu, olayın siteye taşınması mı, yoksa sert açıklama mı?'' sorusuna Yazıcı, şu yanıtı verdi:

''Biraz sertti. Biz bir aileyiz. Biz eleştirebilmeliyiz. Bizim en büyük zenginliğimiz doğruluğumuz, dürüstlüğümüz, açık oluşumuzdur. Bu bizim karizmamızdır. Arkadaşlarımız tabi ki bizim yönetim tarzımızla alakalı görüşlerini özgürce ifade edebilmeli. Ancak bunu ifade ederken bir başka arkadaşımızın kişilik haklarına saldırı teşkil boyutuna vardırmamalıdır.

O boyuta gelinmiş midir? Bunlar nesnel midir? Yoksa çok öznel yaklaşımlar mıdır? Öne sürülen iddialar incelenecek. Bir de siteden yayın yapılması şeklindeki yöntem de çok doğru değil. Onu da etik bulmuyorum. Diğer arkadaşımızın gruptaki konuşması hiç doğru değil'' ''Mahmut Koçak'ı mı kastediyorsunuz?'' sorusuna karşılık Yazıcı, şunları söyledi:

''Evet bu bir yönü ile teşkilat başkanı olarak beni de ilgilendiriyor. Teşkilatların görevlerinden alınmalarına karşı 'yargı yolu açılmalıdır' diyor. Arkadaşımız bilmiyor. Siyasi Partiler Kanunu'nu okumamış. Ne diyor Siyasi Partiler Kanunu'nda? Teşkilatlara el çektirmemiz halinde yargı yolu açıktır. İsteyen bu konuyu mahkemeye götürür. Örneğin Tarsus'ta yaptılar, mahkeme reddetti. Yargı yolu açık. Satır aralarındaki imalar yanlış. Arkadaşımızın o bakımdan yaptığı konuşmayı yadırgıyorum. Bu tür konuşma yapabilir mi? Yapmış. Ama parti kuralları açısından baktığınız zaman, 'çok şık bir konuşmadır' demem mümkün değil.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Baykal, Şemdinli'de
 Howard'dan Gelibolu isteği
 Yılmaz ve Taner yargılanıyor
 Din ve demokrasi araçtır
 AK Parti'de Çömez'den sonra Koçak da isyan etti
 'Muhafızları Meclis'ten dışarıya çıkarın' çağrısı
 Kürtçe davetiye davasında 'kimlik' dersi
 İmam şikâyetiyle öğretmen sürgünü
 Kaçak Kuran kursuna baskın
 Erkan Mumcu muhaliflere göz kırptı
 Baykal bugün Şemdinli'ye gidiyor
 Bu kamusal alanda içki içmek serbest
 Oğlunu geçen hafta kaybeden vekile özel gala
YAVUZ DONAT
Balıkesir raporu
Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Mahmut...
Psikopat Zeynep'ten yakında boşanacağım
Eski Türkiye Güzeli Zeynep Tokuş jinekolog eşi Alp Nuhoğlu'ndan dayak...
İstanbul Modern İKSV'den kopuyor
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'yla, İstanbul Modern Sanat Müzesi yol...
Hasta çok, tedavi yok
Hasta çok, tedavi yok
Tüp bebek skandalında ikinci perde... Zeynep Kamil'e başvuran bin 32...
İslam ülkeleri reform kararı aldı
İslam ülkeleri reform kararı aldı
İslam dünyasının önemli problemleri yoksulluk, yolsuzluk ve cehalet...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu