kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ne varsa simitte var
Diyet listesinde öğle mönüsü
Son derece doyurucu

Simitin de şifresi var

Beslenme uzmanı Yasemin Beyhan, simitin diğer fast-foodlardan daha masum olduğunu açıkladı. Yağ ve kömürde pişmediği için kanserojen değil. Sadece çayla değil, peynir, meyve gibi gıdalarla tüketilirse besleyici de...

Ne varsa simitte var

Beslenme uzmanlarına göre dışarıda satılan hazır yiyecekler arasında en zararsızı geleneksel yiyeceğimiz simit Yanında bir parça peynir ve ayranla tüketilen simit, öğüne ve miktarına göre faydalı bir yiyecek bile olabiliyor.

Uzmanlara göre gittikçe yaygınlaşan fast-food yani hızlı-hazır yiyecekler arasında en zararsızı hepimizin yakından tanıdığı, özellikle ekonomik krizden sonra daha fazla rağbet görmeye başlayan, geleneksel yiyeceğimiz simit. Ayaküstü beslenme olarak da tarif edilen fastfood'un insanları tek yönlü beslenmeye ittiğini, bu tür beslenmenin de kişilerde sağlıklı yaşam için gerekli olan protein, vitamin ve mineral eksikliğine neden olabileceğini belirten uzmanlar yanında bir parça peynir ya da ayranla tüketilen simidin faydalı bir yiyecek olduğu görüşünde. "Simit, ayran, peynir, sebze veya meyveyle tüketilirse, tüketildiği öğüne ve tüketim miktarlarına bağlı olarak bireyin besin gereksinimlerini karşılama açısından iyi bir besin" diyen Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Toplu Beslenme Sistemleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yasemin Beyhan, simidin fast food yiyecekler arasında en masumu olduğunu belirtiyor.

SAĞLIKLI PİŞİYOR
Fast-food tarzı yiyeceklerin tek yönlü beslenmenin yanı sıra, pişirme yöntemleri yönünden de olumsuzlukları bulunabileceğine işaret eden Beyhan, özellikle proteinli ürünlerde pişirme ilkelerinin sağlık açısından daha ön plana çıktığını belirtiyor. Beyhan, kanserojen risk açısından, kömür ateşine yakın yapılan döner ve köfte ile yanmış yağda kızartılan yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiğini söylüyor. Bayhan buna karşın, simitte, pişirme yöntemi açısından, bir olumsuzluk bulunmadığını dile getirdi. Ancak simidin tek başına tüketilmesi durumunda diğerleri gibi tek yönlü beslenmeye neden olabileceğine işaret eden Beyhan, sadece çayla tüketilmesi halinde protein, vitamin ve mineral açısından eksikliğe neden olduğuna da sözlerine ekledi.

TOST DA ZARARSIZ
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Diyet Uzmanı Seyhan İnce de, fast-food yiyecekler içinde en zararsızının simit olduğunu belirtti. İnce, Türkiye'deki fast-food beslenmenin, batıdan kopya edildiğini belirtirken, Türk kültüründeki fast-food türü yiyeceklerin, batıdakilere oranla daha masum olduğunu vurguladı. İnce, "Bizde kızartmadan daha çok ızgara, fırında pişirme usulü yaygın. Batıda ise daha çok yağda kızartma yapılır. Örneğin Avrupa'da tavuğa öyle işlemler yapılıyor ki sağlıklı bir yiyecek diye nitelendirdiğimiz tavuk, zararlı hale gelebiliyor. Türk kültüründe fast-food olarak döner, lahmacun, balık ekmek, simit, tost sayılabilir. Döner, ateşe çok yaklaştırılmadan yapıldığında, sağlığa çok zararlı değildir. Hatta yağı akıtılarak yapıldığı için donmuş yağ miktarı da azalmış oluyor. Tostun da kötü yağ kullanılmaması halinde zararlı olmayacağını düşünüyorum" diye konuştu.

FAST-FOOD KALBE DÜŞMAN
Simidin yanında yenilecek biraz peynirle birlikte günlük protein ve enerji ihtiyacının bir kısmının karşılandığını belirten İnce, sürekli fastfood beslenmenin birçok rahatsızlığı beraberinde getirdiğine işaret ediyor. İnce, "Bu tür yiyeceklerde yağ kullanımı fazla olduğu için kanser, hipertansiyon, kardivasküler hastalıklara yakalanma riski yükseliyor. Yağda kızartma yöntemi çok fazla kullanıldığı için sindirim sistemi de olumsuz yönde etkileniyor'' diyor. İnce, yapılan araştırmalarda, önceleri 40 yaş üzeri olan kalp krizi riskinin de çok sık tüketilen fast-food yiyecekler yüzünden 20'li yaşlara kadar indiğini de sözlerine ekliyor.

AA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Bırakıp kaçmasaydı belki yaşıyor olacaktı
 Bomba gibi haber!
 Oğlunun anısına rolünü üstlendi
 Otobüste dayak taciz iddiası
 İkizinin ardından parmak kız da öldü
 Düğün konvoyunu taradı
 Anneler çocuklarını anlamıyor
 Uyuşturucuya darbe
 Şofben yine can aldı
 Kızını kaydettiremeyen baba okul yaptırıyor...
 Grip salgını kapıda
REHA MUHTAR
O geceyi hatırlıyor musun?..
4 gazeteciydik...
EMRE AKÖZ
Suçlardaki artış çaresizliğin sonucu
Dünyadaki diğer...
MEHMET BARLAS
Zamanı ve aklı dondurmak mümkün müdür?
Diyelim ki bir...
SAVAŞ AY
Yoğun bakım servisi karşısında tuvalet mi...
HINCAL ULUÇ
Ben Hasan Cemal'i hep sevdim!..
"Cumhuriyet'i sevmiştim"...
Tek İnsua yeter
Tek İnsua yeter
Galatasaray Teknik Direktörü Gerets, Beşiktaş derbisinin ardından...
Fener %58 şampiyon
Fener %58 şampiyon
Lig tarihinde 45 sezonda ilk yarıyı lider bitiren takım, 26 kez...
Yeni yıla, yeni kabine
Başkent yine "kabine değişikliği" söylentisi ile çalkalanıyor.
Rektör Aşkın yarın hâkim karşısında
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın'ın ilk kez...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu