kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Emlak
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çiçek: Dosya bana sabah ulaştı
AB'ye eleştiri
Avukat Kerinçsiz, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu

Çiçek: Dosya bana sabah ulaştı

Bakanlar Kurulu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yaptığı toplantısı sona erdi. Başbakanlık Merkez Bina'daki toplantı 3 saat 15 dakika sürdü. Toplantı sonrasında Adalet Bakanı Cemil Çiçek, açıklamalarda bulundu.

BAKAN ÇİÇEK: DOSYAYI DEĞERLENDİRECEĞİZ

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Orhan Pamuk'la ilgili dosyanın kendisine bu sabah ulaştığını söyleyerek, "Saat 9'a 20 kala bu dosya bana geldi. Arkadaşlarımız konuyu inceliyor. Bu dava üzerinden siyaset yapıldığını ve kampanya yürütüldüğünü görüyoruz. Geciktirmeksiniz
dosyayı değerlendireceğiz" dedi.

AB TÜRKİYE'NİN KURUMLARINA SAYGILI OLMALI

Orhan Pamuk davası ile ilgili son günlerde yargılama faaliyetleri konusunda ülkede yaşanan tartışmalara da değinen Adalet Bakanı Cemil Çiçek, bu nedenle Türkiye'ye gelen bazı parlamenterlerin olduğunu dile getirdi. Çiçek, Türk Milleti'nin misafirperver olduğunu, gelen herkese olabildiğince saygı ölçüsü içinde davrandığını anlatarak, ''Onların Türkiye'den iyi izlenimlerle ayrılabilmesi için elinden gelen gayreti göstermektedir'' dedi.

LAGENDİJK'E KINAMA

Çiçek, şöyle konuştu: ''Ancak Türkiye'yi ziyaret eden yabancı misafirlerimizden bizim beklediğimiz, Türkiye'nin değerlerine, kurumlarına olabildiğince saygılı olmalarıdır. Türkiye ile ilgili hiç şüphesiz Avrupa Parlamentosu içinde Türkiye yanlısı bir kısım çalışmaları dolayısıyla tanıdığımız Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk'in açıklamalarını esefle karşıladığımızı, üzüldüğümüz ve kınadığımızı bu vesileyle ifade etmek istiyoruz.

Özellikle TSK'yı PKK terör örgütü ile aynı kareye, aynı kefeye koyarak bir değerlendirme yapmış olmasını esefle karşılıyor ve kınıyoruz. Çünkü Türk Ordusu, bu milletin ordusudur, milli bir ordudur. Ve ülkenin en değerli kurumlarının başında gelmektedir. Hükümet olarak şahidizki 3 yılı aşan bir süreden beri, bu hükümetin Türkiye'nin AB üyeliği süreciyle ilgili olarak yaptığı çok önemli gayretler var. TSK, Türkiye-AB ilişkilerinin en iyi şekilde yürütülebilmesi ve Türkiye'nin lehine azami faydanın sağlanabilmesi açısından önemli ölçüde destek vermiştir. Bütün bunlar ortada iken, bunu bir terör örgütü ile beraber değerlendirip, bazı yanlış kareler içine oturtmuş olmasını, Türkiye'yi yeteri kadar tanımadığını ya da kendisine yanlış bir kısım bilgilerin verilmiş olmasından dolayı yanlış bir değerlendirme olarak değerlendirmemiz mümkündür.''

Çiçek, Türkiye ile ilgili beyanda bulunacakların, ayak üstü, yarım yamalak bilgilerle beyanat vereceklerine, gittikleri ülkenin değerlerine ve kurumlarına saygı ölçüleri içinde değerlendirme yapmalarını tavsiye etti.

''ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIK''

58. ve 59. hükümetlerin, Türkiye'de düşünce özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması için önemli adımlar attığını anlatan Çiçek, açılan dava sayılarında önemli ölçülerde azalmalar olduğunu ifade etti. Çiçek, şöyle devam etti:

''Son zamanlarda bir alışkanlık olarak, AB makamlarından ya da Türkiye'nin içinden Anayasa'nın 138. maddesine aykırı, yargıya, hukuka saygıdan uzak bir takım değerlendirmemeler yapılmaktadır. Yasama, yargı ve yürütme demokrasinin üç ayağıdır. Devletin en önemli fonksiyonlarından bir tanesi de yargıdır. Bir taraftan AB, 'yargıya siyasetin gölgesi düşmesin, yargı ile siyasetin ilişkisinin kesilmesini arzu ediyoruz' deyip, İlerleme Raporu'na birçok hususu koyarken, öbür taraftan adeta siyaseti yargının içine çekecek tarzda açıklamalarda bulunulmuştur.

Bu açıklamayı sadece oradan değil, içimizdeki bir kısım çevreler de hukuka saygı adına şüphe ile karşılayacağımız açıklamalar yapmışlardır. Yargının da hiç şüphesiz kendi içinde yanlışlıkları, hataları olabilir, bunu gidermenin yolu, devletin kurumlarını yıpratmak değil, onu kendi kuralları, kendi usulleri, kendi yasaları çerçevesinde değerlendirmek ve bunun sıkıntısını bu anlamda değerlendirip, yargının işine yerli yerine kimsenin müdahale etmemesi gerekir. Hukuka saygısızlık adına, geçtiğimiz şu dönem içinde pek çok kişiden ya da kurumları temsilen yapılan açıklamalarda bu saygısızlığını örneklerini gördük.

Bu devlet hepimizin. Devletin kurumlarını yerli yersiz, kişisel hesaplarla ya da ufak siyasi hesaplarla kimse yıpratmamalıdır. Yabancı beyanlara da içerden kimse destek vermemelidir. Bu hükümet kadar düşünce özgürlüğüne önem veren, pek fazla hükümet de yoktur. Yargılama bir süreçtir. Bahse konu olan olayla ilgili olarak iki yerden takipsizlik kararı verilmiştir. Bunları yok sayıp bir değerlendirme yapıp, alel usül karalama bir kısım beyanların bu memlekette yargı üzerine baskı oluşturacak tarzda yapılmış olmasını da yargıya saygı açısından ve özellikle Anayasa'nın 138. maddesi açısından çok sakıncalı bulduğumuzu ifade etmek istiyorum.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Lagendijk'e suç duyurusu
 "Türkiye için üzücü gelişme"
 'Serbest dolaşım' toplantısı
 'Federasyon' için 50 bin imza
 Öymen: Lagendijk bölücülerin etkisinde
 Mevlana barışı kısa sürdü
 Bütçede Alevilik tartışması
 Çelik: Din dersinde laiklik öğretiliyor
 Rehin bebeğe 'Çare' bulundu
YAVUZ DONAT
Anket
ELAZIĞ
Pazar sabah saat 08.50... Uçağımız...
'Kral'ın oğlu da öldü
'Gazinocular Kralı' Fahrettin Aslan'ın ölümünden 53 gün sonra oğlu...
Masonlara yeni Büyük Üstat
Prof. Dr. Asım Akin Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nın...
Bilim asık suratlı orta yaşlı bir erkek
Bilim asık suratlı orta yaşlı bir erkek
TÜBİTAK Başkanı Nüket Yetiş "İnsanlara bilim deyince akla bunlar...
100 YTL'ye alınan çocuklarla el-Kapkaç
100 YTL'ye alınan çocuklarla el-Kapkaç
Güneydoğu'da yoksul ailelerden 100 YTL'ye alınan çocukları Ankara'da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu