kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İstanbul'un göç sorunu
"Özgürlüğün gereği olmalı"
"YÖK ile ilgili çalışmalarımızı buzdolabına koyduk"
"Suriye Irak gibi olmasın"
İstanbul'un göç sorunu

İstanbul'un göç sorunu

Başbakan Erdoğan, İstanbul'un göç ve sınıflardaki öğrenci yoğunluğu sorunlarının dile getirilmesi üzerine, İstanbul'un göç alan bir il olduğunu, aynı zamanda nüfusunun da arttığını söyledi.

Bu şehirde çok sayıda okul yapılmasına rağmen nüfusunun artış hızına yetişilemediğini kaydeden Erdoğan, ''Benim 1994'de Belediye Başkanı olduğum dönemde bir açıklamam vardı. Bunu nedense o zaman ciddiye almadılar. Şu anda da aynı şeyi söylüyorum, bu göçün durdurulması noktasında adım atılması gerekir'' diye konuştu.

Türkiye-İsviçre maçında
çıkan olaylara ilişkin görme engelli bir gencin sorusunu da yanıtlayan Erdoğan, bunların tasvip edilemeyeceğini söyledi. Erdoğan, ''Futbol bir yerde hırs işi. O hırs sizi bir noktaya getirebiliyor. Bir de 4 gol siz atmışsınız, 4 gol de onlar atmış ve maalesef averaj mantığıyla Almanya'ya gitmeyi kaybetmişsiniz. Bu tabii biraz da orada hakikaten böyle biri sıkıntıyı meydana getiriyor. O maçın bir psikolojisi, ciddi bir psikolojisi var. Bu psikoloji sebebiyle de böyle bir netice meydana gelmiş olabilir. Ama tasvip edilir yanı yok'' diye konuştu.

Erdoğan, başka bir soruyu yanıtlarken de, engelli ve normal öğrencilerin birarada eğitilerek, birlikte yaşama özendirme çalışmasını devam ettirdiklerini söyledi. Türkçe'nin kullanımıyla ilgili bir öğrencinin görüşlerini aktarması üzerine Başbakan Erdoğan, ana dilin iyi öğrenilmesi halinde yabancı dilin daha kolay öğrenilebileceğini söyledi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Duvarlara, dükkanların isimlerine bakıyorsunuz, ne komplekstir bu. Böyle şey mi olur? Ülkemizde kelimeler mi bitti? Türkçe'de, sözlüğümüzde kullanılacak kelime mi yok? Türk vatandaşı, Türk milleti bu kompleksi atmalı. Böyle bir kompleks taşımamalı. Onurla, gururla dükkanına Türk ismini koymalı. Bunu yapacağız ki, nesiller özgüvenle yetişsin. Bunu yapamazsak bu özgüveni kaybederiz.''

Nihat Sami Banarlı isimli yazarın ''Türkçe'nin Sırları'' isimli kitabından örnek veren Erdoğan, Türkçe'nin daha da güçlendirilmesi gerektiğini bildirdi. Milletleri birleştiren en önemli unsurların başında dil ve din geldiğini belirten Erdoğan, din ve dil birliğinin sağlanması gereğine işaret etti. Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bunlar çok önemli şeyler. Onun için de işte o alt kültür dediğinizde orada dinler var. Bunları bir tarafa atamayız. Bunların güvence altında olması lazım. Dilin güvence altında olması lazım. Bunları bir tarafa atamayız, dışlayamayız. Bunları başarılı bir şekilde de götürmek lazım. Bu sevgiyi, saygıyı, dayanışmayı, birbirini daha iyi anlamayı getirir. Bunları kaybettiğiniz zaman birbirimizi anlayamayız.'' Okullarda tam gün eğitime geçilmesiyle ilgili bir soru üzerine de Erdoğan, hedeflerinin bu olduğunu söyledi.

MİLLETVEKİLİ YAŞININ DÜŞÜRÜLMESİ

Başbakan Erdoğan, milletvekili yaşının düşürülmesiyle ilgili bir başka soru üzerine, ''Bu tezi aynen devam ettiriyoruz. Bu bir Anayasa değişikliği gerektiriyor. Çünkü Seçim Yasası ile alakalı bir konu. Burada maalesef mutabakatın sağlanması şart. Bu mutabakatın sağlanması
halinde ben 25'i savunuyorum. Seçilme yaşının 25 olmasını savunanlardanım. Belediye meclislerinde bu olduğuna göre gelin bunu milletvekilliğinde de yapalım'' diye konuştu.

Erdoğan, bunun çok ciddi bir rekabet getireceğini, siyasetin gençleşmesiyle Parlamento'nun da gençleşeceğini söyledi.

SURİYE VE İRAN'A MÜDAHALE TARTIŞMALARI

Erdoğan, ''Türkiye ile ABD'nin, Suriye ve İran'a ortak bir müdahalesi konusunda bir politika geliştirilmesi yolunda hazırlıkların alttan alta ısıtıldığı'' iddialarının anımsatılması üzerine de, uluslararası münasebetlerde bu tür kararların anlık olduğunu, ''Davul zurna çala çala gelmediğini'' söyledi.

Yargısız infazın doğru olmadığını kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Biz şunu söylüyoruz. Suriye bizim sınır komşumuz. 8 kilometre sınırımız var. Yıllardır birbirimize dargın olmuşuz, hatta düşman hale gelmişiz. Ama bunlar atlatılmış, karşılıklı olarak birbirimize gidip gelmeye başlamışız. Onlar bütün mayınlarını sökmüşler, asker bırakmamışlar sınırlarında. Biz mayınları artık sökmeye başladık ve karşılıklı anlaşmalar yaptık. Bu anlaşmaların yanında ortak yatırımlar planlanıyor. Tabii ki böyle bir sınır komşumuzun bu tür bir sıkıntı içerisine girmesini istemeyiz. Bunun için de arabulucu olup bu işi çözmenin gayreti içerisindeyiz.''

Türkiye'nin İtalya ve Yemen ile birlikte ''Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi'' içinde eşbaşkan olduğunu hatırlatan Erdoğan, bunun gereği olarak da Ortadoğu'daki bu gelişmeler içerisinde inisiyatif alma gayreti içinde olduklarını bildirdi.

Erdoğan, ''Temennimiz odur ki Irak'taki bir gelişme Suriye'de de olmasın. Kaldı ki PKK terör örgütüyle ilgili de bizim artık Suriye ile görüşmelerimiz teröristlerin teslimi noktasındaki çalışmalar da olumlu istikamette gelişmeye başladı'' diye konuştu.

İran ile de bu noktada olumlu gelişmeler yaşandığını bildiren Erdoğan, bu ülkeye ilişkin nükleer kitle imha silahlarıyla ilgili endişe taşındığını kaydetti. Erdoğan, ''Temennimiz odur ki orada da böyle bir şey patlak vermesin'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 MGK'dan Irak, terör ve iç göç çıktı
 Emniyete mülkiye teftişi
 Erdoğan'a 'üslup' eleştirisi
 2006'da emekli maaşları
 Liderler yeni yılda nerede?
 "Özal gerekli önemi vermedi"
 'Özgürlüğün gereği olmalı'
 Şener'den terleten soru
 Baykal'dan şoförlere seçim vaatleri
 Ağar'dan benzetme: Kayıkçı kavgası
 Mumcu: Unakıtan Başbakan'ın kâhyası
 Diyarbakır'da Türkçe dersi
 ROJ TV'ye karşı atak
 Basın özgürlüğüne yargı desteği
 Özyürek: Başbakan espriyi anlamamış
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Avrupa'yı unutuyor muyuz?
17 Aralık sonrasındaki...
YAVUZ DONAT
Çay, simit muhabbeti
Deniz Baykal hesap sordu:...
Uçak aynı, koku aynı, burun farklı
Geçtiğimiz cumartesi günü bir yolcunun fark ettiği koku sonucu acil...
'Osman Aga' SABAH'a dayanamadı
Ciner Medya Grubu'nun gecesinde ünlü isimler vardı. Yağmurdereli de...
Gönül yaraları
Gönül yaraları
İstanbul'da 15 ekip halinde 24 saat çalışan Çocuk Koruma Ekipleri...
Gül: Geceyarısı Ekspresi gibi
Gül: Geceyarısı Ekspresi gibi
Pamuk davası ve Lagendijk soruşturmasını eleştiren Bakan Gül, "Bu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu