kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu fantastik filmde Türkiye'den izler var
Bu fantastik filmde Türkiye'den izler var
Hikayesi enteresan gelmedi
Lokum beklediğim gibi değil

Bu fantastik filmde Türkiye'den izler var

C.S. Lewis'in kaleme aldığı ve ilk kez 1950 yılında okuyucuyla buluşan 'Narnia Günlükleri' adlı kitap sinemaya aktarıldı. Türk lokumunu dünyaya tanıtan filmi son dönemin başarılı oyuncuları Gürgen Öz ve Murat Akkoyunlu ile izledik
Narnia Günlükleri: Aslan, Cadı ve Dolap"ı çoğumuz Türk lokumunu dünyaya tanıtan film olarak duyduk. Biz de tüm dünyada herkesi lokum meraklısı yapan bu filmi son dönemin en başarılı oyuncuları ve "Televizyon Makinesi"nin vazgeçilmez ikilisi Gürgen Öz ve Murat Akkoyunlu ile izledik. Türkiye'de bugün vizyona giren film sadece bir sahnesinde iştahla yenen Türk lokumuyla değil, önemli bir karakter olan aslana İngilizce adıyla "Lion" değil Türkçe olarak "Aslan" denmesiyle de dikkat çekiyor. 180 milyon dolarlık bir bütçeye sahip olan "Narnia Günlükleri", yılın en iyi özgün film müziği ve özgün film şarkısı dallarında Altın Küre Ödülü'ne aday gösterildi. Dünya sinemalarındaki hasılatı şimdilik 300 milyon dolara yaklaştı. 1940'lı yıllarda İngiliz ordusunun Nazilere yönelik hava saldırılarında görev alan yazar C.S. Lewis'in kaleme aldığı "Narnia Günlükleri" ilk kez 1950'de okurla buluştu. Lewis, "Narnia Günlükleri"yle Nobel kadar saygın Carnegie Ödülünü kazandı. Lewis'in yakın arkadaşı John Ronald Ruel Tolkien'in eseri "Yüzüklerin Efendisi" ise 1954'te ilk kez okur önüne çıktı. Dolayısıyla "Narnia Günlükleri" hem "Yüzüklerin Efendisi"ne hem de "Harry Potter" a esin kaynağı oldu. Zaten satış rekorları kıran "Harry Potter" kitaplarının yazarı J.K.Rowling; "'Harry Potter' kitaplarını yazarken 'Narnia Günlükleri' kitaplarından esinlendim" demekten çekinmiyor.

SİHİR GARDIROPTA
132 dakika süren filmi, Oscar ödülü kazanan ve ikisi de Cannes Film Festivali Büyük Ödülü Altın Palmiye'ye aday gösterilen "Shrek" filmlerinin yaratıcısı Andrew Adamson yönetiyor. Filmin yapımcısı Mark Johnson ise, 1989 yılında yılın en iyi filmi, yönetmeni, erkek oyuncusu ve özgün film senaryosu dallarında Oscar kazanan "Yağmur Adam-Rain Man"in de yapımcısıydı. Filmin konusuna gelince... "Narnia Günlükleri: Aslan, Cadı ve Dolap" ta, yaşlı bir profesörün evinde saklambaç oynarken tesadüfen keşfettikleri bir gardırop sayesinde yepyeni dünyalara açılan dört kardeşin macerası anlatılıyor. Dolabın öbür tarafındaki kapıyı açan dört çocuk, o andan itibaren Adolf Hitler'in hava kuvvetlerinin bombaladığı, Nazi füzelerinin düştüğü İkinci Dünya Savaşı İngilteresi'nin kabus gibi ortamından çıkıp Narnia adıyla bilinen paralel evrene geçiş yapıyorlar. Geçtikleri dünya, konuşan hayvanları ve mitolojik yaratıklarıyla peri masallarındakine benzer büyüleyici bir dünyadır. Ancak Narnia ülkesi çılgın bir büyücünün uyguladığı buzlu iksirin etkisi altındadır. Beyaz Cadı Jadis tarafından lanetli büyü yapılarak hiç bitmeyen bir kış yaşamaya mahkum edilmiştir. Narnia ülkesine giriş yapan Pevensie kardeşler, Beyaz Cadı'nın Narnia ülkesini sonsuza kadar kış mevsimine ve devasa bir derin dondurucu evrene mahkum ederek cezalandırma/köleleştirme girişimine karşı görkemli bir mücadeleye girişirler. Bu konuda en büyük desteği ise, Narnia'nın mistik ve bilge kişilikli "Aslan"ından alacaklardır.

KÜÇÜK OYUNCULAR ŞAHANE
Film görkemli sahneleri kadar başarılı oyuncularıyla da dikkat çekiyor. Beyaz Cadı'yı, daha çok bağımsız filmlerde görmeye alışık olduğumuz Tilda Swinton canlandırıyor. Narnia ülkesine ilk giriş yapan en küçük kardeş Lucy Pevensie rolünde Georgie Henley, Beyaz Cadı'nın etkileyici büyüsü altına giren Edmund Pevensie rolünde Skandar Keynes, Narnia'ya karşı daima kuşkucu yaklaşan Susan Pevensie rolünde Anna Popplewell ve kardeşlerin yaşadığı macera sırasında gerçek bir lider gibi davranan ağabey Peter Pevensie rolünde William Moseley rol alıyor. Narnia ülkesinin kural koyucusu bilge kişilikli Aslan'ın seslendirmesini ise ünlü aktör Liam Neeson yapıyor.

Eylem BİLGİÇ Fotoğraf: Sinan AKYÜZ

DİĞER YAŞAM HABERLERİ
 Kadınlarla seks hayatlarını konuşmak istemiyorum
 Yeni başlayanlar
 Mutfakta bir çocuk mu var
 Tatil başladı şimdi eğlence zamanı
 Herkes kolayca yapabilir
 Geleneksel yazmacılık Kalamış'ta yaşıyor
 Kazansanız da kaybetseniz de eğlence garantisi var
 13'üncü tüp bebek denemesi Alican'ı getirdi
 Dans ve müzikle kendini keşfetti
 Acısı ve tatlısıyla bir yıl daha geride kaldı
 Her renkten müzik
 Listeler ve karışık kasetler
 En anlamlı hediye
 Objektiflerin arkasında bir manken var
 2006'ya Merhaba Partileri
 Restoran ve Kulüpler
 Ufacık tefecik içi huzur dolu yogicik
 Miniklere özel parti
 Dışarı çıkmadan önce
    Yazarlar
    Alışveriş
  » Yaşam
    Ajanda
    Güncel
    Gezi
Hasankeyf taşınıyor
Hasankeyf taşınıyor
Yaklaşık 50 yıldır Türkiye gündeminde bulunan Ilısu Barajı için artık...
Sitesini de 'hack'ladılar!
Sitesini de 'hack'ladılar!
Ermeni ve Kürt sorununa getirdiği yorumla davalık olan ve adliye...
Bayraklı karşılama
İpekçi cinayeti ve Papa 2. Jean Paul'e suikast girişiminden hüküm...
'Doğubayazıt özel mi seçildi?'
"Kuş gribini göçmen kuşlar yayıyorsa neden yalnız Türkiye'de görüldü"...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.