kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
  » Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
BU İŞE GÖNÜL VERDİLER İran’da kaçırılan Türkler Avni Ozan (solda), Yurdaer Etike (ortada) ve Serdar Durna (sağda) beş yıldır yamaç paraşütçülüğü yapıyorlardı.
En doğru zaman deyip yola çıkmışlardı
"Elimiz kolumuz bağlı"
Dışişleri: Allah'ın Ordusu kaçırdı

En doğru zaman deyip yola çıkmışlardı

İran'da kaçırılan Türk yamaç paraşütçüler 2007 yılı için planladıkları 'Turksonair' isimli projeleri için "En doğru zaman şimdi" diyerek erkenden yola çıktılar. Ancak hayalleri Pakistan sınırında son buldu.

İran'ın Pakistan sınırındaki Zahedan kentinde kaçırılan ve serbest bırakılmaları için 3 milyon Euro fidye istenen Türk yamaç paraşütçüleri Serdar Durna, Yurdaer Etike ve Avni Ozan kaçırıldıkları sırada yeni projeleri 'Turksonair'in ilk ayağını gerçekleştirmek üzereydiler. 'İpek Yolu' adını verdikleri ilk ayak İran, Pakistan, Hindistan, Nepal güzergahıydı. İpek Yolu'nu tamamladıktan sonra ise projenin Güney Amerika ve Afrika ayakları yapılacaktı.

HAYATLARINI ADADILAR
Beş yıldır yamaç paraşütçülüğü yapan, Türkiye'de uçmadıkları yer kalmayan, Fas'a ve İspanya'ya bile giden yaşındaki Ozan ile 35 yaşındaki Etike'nin fikir babası oldukları projeyi ekip önce 2007 tarihinde gerçekleştirmeyi düşündü fakat sonradan vazgeçti "En doğru zaman şimdi diyerek" İpek Yolu" seferi için hazırlıklara başladı. Üç ayda tamamlamayı hedefledikleri yolu en ucuza getirmek için uğraştılar. Üç arkadaş ortaklaşa 15 milyara 1993 model bir Land Rover aldı. Yolu ciple geçeceklerdi. Çünkü benzin ucuz olduğu için ulaşım daha hesaplıydı. Cipin bagajını çeşit çeşit konservelerle dolduran arkadaşlar üç aylıkyolculukta mümkün olduğunca az para harcamayı hedefliyordu. Yanlarında sadece 6 bin dolar para vardı. 30 yaşındaki Serdar Durna bir yandan Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü'nde öğrencilik hayatına devam ederken bir yandan da bilgisayar yazılım uzmanı olarak özel bir şirkette çalışıyordu. Ancak geçtiğimiz yaz ayında çalıştığı firmandan istifa ederek IKARUS yamaç paraşütü okulunda eğitmen olarak çalışmaya başladı. Etike ise bir bankada şube müdürü olarak çalıştığı işinden iki ay önce sırf İpekyolu projesi için istifa etmişti. Ozan ise makina mühendisi olarak çalıştığı şirketten yıllarca önce emekliye ayrılmış ve kendini yamaç paraşütüne adamıştı.

GÜVENLİ SANDILAR
Aralık 2005 tarihinde İstanbul'dan yola çıkan ekip 7 Aralık 2005 günü Gürbulak sınır kapısına geldi. İran karşılarındaydı. İlk durakları Tebriz oldu. Ardından Tahran'a geçtiler. Oradan da İsfahan'a. Yolculuk son derece keyifli geçiyordu bir yandan da çektikleri fotoğrafları www.turksonair. net isimli internet sitelerine aktarıyor ailelerine de cep telefonlarından attıkları mesajlarla haber veriyorlardı.SON MESAJ PAKİSTAN SINIRINDAN 22 Aralık tarihinde paraşütçüler aileleriyle mesajlaştı. Akşam saatlerinde Avni Ozan, ağabeyi Hüseyin’e “Zahedan’dayız. Cumartesi sabah Pakistan’a giriş yapacağız. Sorun yok. Selamlar” yazdı.Bu sırada İranlı yamaç paraşütçülerle de özgürce uçmanın keyfini sürüyorlardı. İran'lı paraşütçülerle dört defa uçan maceracı arkadaşların internet sitesinde yayınladıkları fotoğraflar arasında tarihi mekanlarda çektikleri fotoğraflar, İranlı paraşütçülerle yaptıkları uçuşlar yer alıyordu. Ayrıca İran'a girdikten iki gün sonra 9 aralık 2005 tarihinde İran bayrağının bulunduğu bir masada İranlı kadınlar ile yedikleri yemek dikkat çekiyordu. İran'daki son durakları Zahedan'a 22 Aralık 2005 tarihinde vardıklarında, 1993 model cipin çıkarttığı ufak tefek arızaların dışında hiç bir sorun yaşamamışlardı. Perşembe ve Cuma gecesini Zahedan'da geçiren üç arkadaş ailelerine yolladıkları mesajlarında yazdıkları gibi cumartesi sabahı Pakistan'a geçmek üzere yola koyuldu. Zahedan'a kadar bir çok tehlikeli noktadan sorunsuz geçen üç arkadaş, İran'ın en güvenli bilinen güzergahında yol almalarına rağmen Pakistan'a ulaşamadı. Bir çok turist ve sporcunun kullandığı ve bugüne kadar hiç bir olayın yaşanmadığı yol onlar için bir engel olmuştu.

Ulaş YILDIZ - İSTANBUL / MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Bir damla mutluluk
 İyileştim artık dipçik gibiyim
 Özcan Deniz evlenme teklif etti
 Çocuğunu göremeyince intihara kalkıştı
 Ebru'nun ATM zaferi
 Fanteziye çağırıp boğdu
 Araçta sıkışan annesini gözyaşlarıyla izledi
 Bayramda evsiz barksız kaldılar
 Sokağa bırakıldı ağlayarak kurtuldu
 Otomobilde birer kurşunla infaz
 İzmir'de 3 kişi bıçakla öldürüldü
 Hırsızı vuran trafik polisi tutuklandı
 İşte ben buna hırsızlık 'derim'
REHA MUHTAR
Gece ihanete yatan vücutlar...
Arlı günler...
MEHMET BARLAS
Dünya görüşümüz onlarınkinden çok farklı...
İLKER SARIER
Fizik ile kimya
Gazdan girdik fizik kimyadan çıktık,...
HINCAL ULUÇ
Sanatın içine etmek üzerine..
Geçen hafta bir yazımın...
MAHMUT ÖVÜR
THY, Kanada'ya neden uçmuyor?
Filosunu giderek büyüten,...
SAVAŞ AY
Tel maşa imparator ve essah kraliçe!..
Beyaz'ın...
Sabaha karşı 03'te Ulusoy başkan oldu
Sabaha karşı 03'te Ulusoy başkan oldu
Günlerdir sadece spor değil, siyaset ve iş dünyasının gündemini...
Oğlum ruh gibiydi
Oğlum ruh gibiydi
Saffet Ulusoy, kendisine yapılan "Oğlunu vazgeçir" teklifini, "1.5...
Mumcu: Kızılay'la et ve tırnak gibi olalım
Anavatan lideri Mumcu, Pakistan'da BM'nin bile ulaşamadığı bölgelere...
Milletvekili sorunları çözer derdim, artık inanmıyorum
Çoban, tornacı, fizikçiydi, milletvekili oldu, ama mutsuz
CHP...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu