kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
  » Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Karikatür krizi kan döküyor
Karikatür krizi kan döküyor

AFGANİSTAN'DAKİ PROTESTO GÖSTERİSİNDE 1 KİŞİ ÖLDÜ, 4 KİŞİ YARALANDI

Afganistan'da, İslam dünyasını rahatsız eden karikatürlerin çeşitli ülkelerin gazetelerindeyayımlanması protesto edildi.

Ülkenin Laghman bölgesindeki Mehtarlam'da binlerce kişi sokaklara döküldü. Protestocuların bir karakola taş atması üzerine polisin havaya ateş açtığı, kalabalığın arasındaki Taliban ve El Kaide örgütüne bağlı provokatörlerin de ateş açması sonucu 1 kişinin öldüğü,4 kişinin yaralandığı belirtildi.

Eski Taliban yönetiminin kalesi
olan Kandahar'da da protesto yürüyüşüne katılan 100'den fazla kişi, karikatürlerin yayımlanmasını kınadı. Camiden çıkıp bir pazaryerine doğru yürüyen protestocular, üzerinde tekbir yazısının bulunduğu beyaz, kırmızı ve yeşil renklerde bayraklar taşıdı ve ''Danimarka'ya ölüm'' sloganları attı.

Kalabalığın önünde ilerleyen bir arabanın üzerine yerleştirilen hoparlörden, ''hükümetin karikatürleri yayımlayan kafirlere dava açılması çağrısında bulunması'' istendi ve ''İnancımıza ve dinimize yapılan hakareti şiddetle kınıyoruz'' anonsları yapıldı.

Afganistan'ın çeşitli kentlerinde dün yapılan protesto gösterilerine 4 binden fazla kişi katılmıştı.

İRAN'DA DANİMARKA BÜYÜKELÇİLİĞİ'NE MOLOTOFKOKTEYLLİ SALDIRI

İran'da yüzlerce kişinin, İslam dünyasını rahatsız eden karikatürleri protesto etmek için Danimarka'nın Tahran Büyükelçiliği'ne taş ve molotofkokteyliyle saldırdığı bildirildi.

Polisin kordon altına aldığı binaya yaklaşmayı başaran 300 civarında göstericinin, büyükelçiliğe taş ve molotofkokteyli attığı belirtildi. Göstericilerin büyükelçilik binasına giremediği kaydedildi. İran'da bugün 200 civarında öğrenci Avusturya Büyükelçiliği'ne molotofkokteyli ve taşlarla saldırmıştı.

ENDONEZYA'DA DANİMARKA KONSOLOSLUĞU'NA TAŞLI SALDIRI

Endonezya'nın ikinci büyük kenti Surabaya'da, İslam dünyasını rahatsız eden karikatürlerin yayımlanmasını protesto etmek isteyenler, Danimarka Konsolosluğu'na taşlı saldırıda bulundu.
Protesto yürüyüşüne katılan yaklaşık 100 kişi, konsolosluğa taş atarak camları kırdı. Polis, daha sonra ABD konsolosluğuna doğru yürüyen kalabalığın konsolosluğa zarar vermesini önlemek için havaya ateş açtı.

HİNDİSTAN'DA 1 GÜNLÜK GREV

Öte yandan, Hindistan'ın Keşmir eyaletinde din örgütleri ve ayrılıkçı radikal dincilerin, karikatürlerin yayınlanmasını protesto etmek için yaptığı 1 günlük grev çağrısı üzerine, dükkanlar, işyerlerive okullar kapalı tutuldu. Greve sendikaların, ticaret birliklerinin destek verdiği kaydedildi.
Ayrıca eyaletin Srinagar kentinde düzenlenen protesto gösterisindeDanimarka bayrakları ve araba lastikleri yakıldı, sloganlar atıldı.

Hindistan'da, İslam dünyasını rahatsız eden karikatürlerin yayımlanmasını protesto etmek isteyen yüzlerce öğrenci, polis ile çatıştı.
Yeni Delhi'deki Jamia Üniversitesi öğrencileri, protesto gösterisisırasında sloganlar attı ve Danimarka bayrağını yaktı. Öğrencileri dağıtmak isteyen polis, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı. Olayda yaralanan olmadığı bildirildi.

IRAKLI ŞİİLER, KARİKATÜRİSTLERİ ÖLDÜRMEK İÇİN FETVA ÇIKARILMASINI İSTİYOR

Iraklı 2 bin kadar Şii, Danimarka gazetesinde yayımlanan ve İslam dünyasının tepkisini çeken karikatürleri çizenlerin öldürülmesinin caiz kılınması için fetva çıkarılmasını istedi.

Irak'ın başkenti Bağdat'ın 175 kilometre güneyindeki Kut kentinin merkezinde toplanan Şiiler, ''Büyük Mercii'den, karikatüristlerin öldürülmesine izin veren açık bir fetva yayımlamasını istiyoruz'' yazılı pankart açtı.

Danimarka bayraklarını yakan ve ''İsrail'e hayır, hayır'', ''Amerika'ya hayır, hayır'' sloganları atan göstericiler, karikatürleri yayımlayan Danimarka gazetesine yönelik olarak da ''Bunları yayımlamak terörizme davetiyedir'' yazılı pankartlar taşıdı.

BEYRUT'TAKİ OLAYLARDA 1 ÖLÜ, 47 YARALI

Bu arada, dün Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta çıkan olaylarda bir kişinin öldüğü, 50 kadar kişinin yaralandığı açılandı. Polis, karikatürleri protesto etmek amacıyla Danimarka konsolosluğunu bulunduğu binayı ateşe verenlerden birinin binanın merdivenlerinde dumandan zehirlenerek öldüğünü belirtti.

Aynı kaynaklar, 19'u güvenlik görevlisi olmak üzere 47 kişinin hastaneye kaldırıldığını, 76'sı Suriyeli, 35'i Filistinli olmak üzere toplam 174 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Karikatürlerin Avrupa gazetelerinde yayımlanmasından sonra düzenlenen protesto gösterisi kontrolden çıkmış, Beyrut'taki Danimarkakonsolosluğu ateşe verilmişti. Olayların ardından Lübnan İçişleri Bakanı, dün istifasını sunmuştu.

ARNAVUTLUK DİPLOMATİK TEMSİLCİLİKLERE SALDIRILARI KINADI

Arnavutluk hükümeti, protesto gösterileri sırasında diplomatik temsilciliklere saldırılar düzenlenmesini kınadı.
Hükümetten yapılan açıklamada, bu tür davranışların hoş görülemeyeceği ve mazereti olmayacağı belirtilerek, saldırıların anlayış, hoşgörü ve işbirliğinin özüne aykırı olduğu ifade edildi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Karikatür krizi için diyalog arayışı
 Avusturya'ya göre Türkiye yüksek riskli bölgeler arasında
 Kenya'da açlık çatışması: 49 ölü
 Kızıldeniz'de batan gemiden 426 kişinin kurtulduğu açıklandı
 'Hepimiz Kaybederiz'
 Danimarka elçiliği alev alev
 Karikatür krizi gölgesinde "karanlık" rahip cinayeti
 Ülkücüler elçiliği kuşattı
 Son Yemek'in şifresi çözüldü
 Minik patiler yarıştı
 Her boşanmada daha da batıyor
 Doktor giren eve sigara girmez!..
Zirveye Balasz ayarı
Zirveye Balasz ayarı
F.Bahçe, puan kaybettikten 2 gün sonra Malatya ile karşılaşan...
Devir teslim
Devir teslim
Adnan Polat'ın başlattığı kampanyayı bugünden itibaren Faruk Süren...
Siyasi şovu tasvip etmeyiz
Siyasi şovu tasvip etmeyiz
Dışişleri Bakanı Gül, ABD gezisine başlayan Diyarbakır Belediye...
Uçurtma uçuran bir genel müdür
Türkiye'nin kıdemli bankacılarından İş Bankası Genel Müdürü Ersin...
Çelik'e silahlı saldırı
AK Parti Grup Başkanvekili Faruk Çelik, Bursa'da silahlı saldırıya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu