kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Uçurtma uçuran bir genel müdür
İş Bankası CHP'nin bankası değildir
Kış gününde sobayı haczetmek çok yanlış

"Biz CHP'nin bankası değiliz"

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince: "Bankamızın sahibi tabii ki CHP değil. Öyle olsaydı, Türkiye'de çok büyük bir sermayedar kesimi CHP'li olurdu."

Uçurtma uçuran bir genel müdür

Türkiye'nin kıdemli bankacılarından İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince "Plazaların yüksek katlarında camı açılmayan bürolardayız. Uçurtma benim için özgürlük demek".

Geceleri uçurtma uçuruyormuşsunuz, doğru mu, diye sordum. Gözlerini biraz daha açtı şaşkınlıkla. Sonra kendini toparladı. "Süper" deyiverdi. "Hayatımda hiç uçurtma uçurmadım" diye devam ettim. "Nasıl bir duygu?" Karşımda İş Bankası Genel Müdürü var. Konu ekonomi değil, para değil, banka değil. Farklı bir genel müdür Ersin Özince. İş Bankası Kuleleri'nden birinin 37. katında bir kuş besliyor. Şaka yapmıyorum. Odasına girdiğim anda cıvıltılarını duyuyorum. Arka odada bir rahat koltuk, bir gemi maketi, çeşitli taşların ortasından akan bir su ve küçük bir kafeste sapsarı bir kanarya. "37. katta oturup uçurtma uçurmanın keyfini bilmek ayrı bir duygu" diyor. "Uçurtma özgürlük demek. Ben uçurtmayı çocuklarla birlikte uçuruyorum. Örneğin geçenlerde arkadaşımın 2.5 yaşındaki oğlunun eline ilk kez ben uçurtmayı verdim. Öyle bir histir ki sanki o uçurtma sizi kaldırıp götürecekmiş sanırsınız. Bir çocuğun ilk defa bu hisse sahip olduğunu seyretmek harika bir duygu."

ÇETE KURMAKTAN CEZA
Ersin Özince eğitimci bir anne babanın oğlu. Ailesinin işleri yüzünden gezmediği şehir, okumadığı okul kalmamış gibi. Örneğin İlkokulu 6 ayrı yerde okumuş. "Siz gelmeden önce bir Karabük milletvekili aradı, aynı okuldan olduğumuzu söyledi, Safranbolu'dan. O zaman orayı da hatırladım." Sürekli yer değiştirmek Ersin Özince için bir sorundan çok eğlence haline gelmiş. Baba müfettiş, anne öğretmenken ilk cezasını almış. Hem de "Çete kurmaktan." "Yakıştırmadım pek" diye takılıyorum, gülerek anlatmaya başlıyor. "O zamanlar arkadaşlarım toplumun alt kesimlerindendi. Okul bir yetiştirme yurduna yakındı. Oradakilere özenirdim. Hepsinin bahçeleri vardı, ufak tefek tarım işleri yaparlardı, hayvan beslerlerdi. Onlarla takılırdım. İlk cezamı da ondan almıştım." Özince'nin doğa tutkusu bugünlerde de devam ediyor. "Her fırsatta evinin bahçesiyle uğraşan Özince'nin avcılığı da var. Pek bir şey vurmuyorum, kıyamıyorum ben daha çok yürüyüş için ava çıkıyorum" diyor. Ersin Özince 12 yaşındayken İzmir Türk Koleji'ne yatılı olarak başlamış. O zamanki hayali doktor olmak. Üniversite sınavında gerekliODTÜde okurken Milliyet gazetesi okuduğum için tehdit almıştım. Fazla liberal demişler. Çok gücüme gitmişti.puan tutturulamayınca kendisini Ortadoğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü'nde bulmuş. ODTÜ başka bir üniversite o zamanlar. "Ben girdiğimde siyasi olayların en yüksek yaşandığı dönemdi. Arabalar yakılıyor, yürüyüşler oluyor, boykotlar gerçekleşiyordu. Ben daha sosyal demokrat takılıyordum. Hatta bir gün kolumun altında Milliyet gazetesi ile görüldüm diye tehdit bile almıştım. Düşünsenize Milliyet o günkü yapıya fazla liberal gelmişti."

VEHBİ KOÇ TAVSİYELERİ
Ersin Özince çalışkan ve sosyal bir öğrenci. Her ne kadar siyasetten uzak durdum dese de legal bütün yürüyüşlere katılmış. Minibüslere doluşup savaşa gidilir gibi gidilen mitinglerden bahsederken dalıp gidiyor. Kimilerine göre hainlik yapmış, boykut döneminde sınavlara girip mezun olmuş. Kimilerine göre ise geleceğini kurtarmış. Vehbi Koç'un ODTÜ'ye gelip ortalığın ayağa kalktığı güne dair son derece ilginç bir anısı var. "Koç okula geldi, kıyamet koptu. Biz tabii 4. sınıflar daha kemale ermişiz, 'Anlatsın da dinleyelim' diyoruz. Ama 1. sınıflar militan ruhlu. Sloganlar atılıyor, konuşmasını engellemeye çalışıyorlar. Sonra birkaç kişiye haber geldi, Vehbi Bey dekan beyin odasında diye. Hemen gittik. Yer bağdaş kurup oturduk ve söylediklerini dinledik. Bafra sigarası içiyordu, paketi çıkardı, sadece sigara ve viski konuştuk. Hayata bakışını anlattı. 'Uzun yıllar sigara içtim ama bir gün öğlene kadar içmeme kararı aldım, güne iyi başlamak için' dedi. Çok etkilendim. Sabah kalkıyorsunuz, yeni bir dinamizm, oksijen. Ben o zamanlar sigara içiyordum, öğlene kadar içmemeye başladım." Özince ODTÜ'yü bitirdikten sonra İş Bankası'na müfettiş muavini olarak girmiş. Giriş o giriş. Özince 31 yıldır aynı adreste. O gün muavin olarak başladığı görevine Genel Müdür olarak devam ediyor. Özince hem çok renkli hem de uzun sohbeti seven bir isim. Ne yazık ki bugün yerim dar. Eleman alırken nelere dikkat eder, müşteriler ne gibi değişik taleplerde bulunur, Özince'yi çevresi hangi konuda popülist davranmakla suçluyor gibi soruların ilginç cevapları ne yazık ki cumartesi köşeme kaldı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Çelik'e silahlı saldırı
 Laiklik tanımında da anlaşamadılar
 Kıpçak cinayetinde uyuşturucu şüphesi
 ABD Elçiliği: Biz davet etmedik
 Milletvekili Ziraat'tan sahte 100 YTL çekti
 Öcalan'ın kaşıntı sorunu var
 'İntihar önleme timi' kuruldu
ALİ KIRCA
Çilli horoz!...
Uzun bir uykudan mı uyandık biz?...
ERGUN BABAHAN
Trabzon'da provokasyon
Danimarka'da yayınlanan...
UMUR TALU
Mutabık mısınız?
Sırasıyla şunlar oldu:
1....
FATİH ALTAYLI
Kardak'a nasıl çıktım - 2
Dün Kardak Krizi'nin nasıl...
ERDAL ŞAFAK
Despotların rövanşı
İslam alemini rencide eden karikatür...
MEHMET ALTAN
Gazeteleri nasıl okursunuz?
"İnanca saygısızlık"...
'Hepimiz Kaybederiz'
Hz. Muhammed karikatürleri yayımlanmasıyla çıkan olaylarda tarafları...
Danimarka elçiliği alev alev
Önceki gün Suriye'nin başkenti Şam... Dün ise Lübnan'ın başkenti...
Zirveye Balasz ayarı
Zirveye Balasz ayarı
F.Bahçe, puan kaybettikten 2 gün sonra Malatya ile karşılaşan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu