kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Despotların rövanşı

İslam alemini rencide eden karikatür krizi, Ortadoğu'nun siyasal, toplumsal ve ahlaki meşruiyetlerini yitirmiş rejimleri için cankurtaran simidi oldu. Suriye'de ve onun karıştırmaktan vazgeçmediği Lübnan'da yaşananlar bunun somut örneklerini oluşturuyor..

Şam'da ve Baas maşalarının cirit attığı Beyrut'ta alevler içindeki büyükelçiliklerin görüntülerine bakarken, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın geçen Haziran'da Kahire'de yaptığı açıklamayı anımsadık:
"ABD, 30 yıl boyunca Ortadoğu'da istikrara öncelik verdi. İstikrar için de demokrasiyi feda etti." İstikrardan kasıt neydi? Bölgede Nasır modeli yönetimler çıkacağına varsın çürümüş ama Batı yanlısı rejimler devam etsin. Bizi sevmeyenler işbaşına geleceğine varsın en temel insan haklarını bile çiğneyen, halklarını cehalet ve yoksulluk bataklığına gömen şeyhler, emirler, krallar, diktatörler çalmaya çırpmaya devam etsin.
Magrip'ten Maşrık'a kadar tüm bölge bu mantık ya da tercih sonucu yoz rejimler bataklığına dönüştürüldü. Eğitimsiz ve yoksul bırakılan kitleler de, bu ahlaksız egemenlere karşı çaresizlikten dine sarıldı.
Mısır'da Müslüman Kardeşler'in yükselişinin nedeni o. Filistin'de Hamas'ın zaferinin de.
Irak'ta Şiiler'in önlenemez gücünün de. Hatta ElKaide'nin ve onun bölgenin her yerinde dal budak saran uzantılarının etkisinin de.
İslami hareketler çürümüş rejimlerin tek alternatifi haline gelince, bir başka olguyla karşılaşıldı: O yönetimler de siyasal yaşamlarını uzatabilmek için, din silahını kullanmaya başladılar. Şii ayaklanmalarını acımasızca bastıran Saddam Hüseyin'in iktidarının son yıllarında dindarlaşması bunun ilk örneğiydi.

Mısır
ve Suriye'ye dikkat
Şimdi o yola yönelenler giderek artıyor. En taze iki örnek Mısır ve Suriye.
Biliyor musunuz; karikatür krizinin fitilini ateşleyen Mısır Dışişleri Bakanı Ahmet Ebugeyt oldu. 4 ay önce karikatürlerin yayınlandığı günlerde Arap Birliği'ni "Ey Ehl-i Müslim, Peygamberimize hakarete sessiz mi kalacağız" diye toplu eyleme çağırdı. Pek dinleyen olmadı.
Ancak Mısır'daki Müslüman Kardeşler örgütü hükümetin elinden bu silahı almaya kalkıp Danimarka ve Norveç'le diplomatik ilişkilerin kesilmesini isteyince ve iki ülkenin ürünlerini boykot kampanyası başlatınca, Hüsnü Mübarek yönetimi güç yarışını yitirmemek için çıtayı yükseltme ihtiyacı duydu ve daha ileri talepler ortaya sürdü.
Suriye'de de öyle. Müslüman Kardeşler'in 20-25 bin üyesini gözünü kırpmadan katleden Hafız Esad döneminde yabancı temsilciliklerine saldırmaya cesaret eden çıkabilir miydi? Hele dinci kesimlerden. Neden şimdi oluyor? Çünkü demokrasi yokluğunu, çoğulculuk boşluğunu ve topun ağzındaki iktidarın güçsüzlüğünü bu ülkede de din ve dinci örgütler doldurdu. Beşşar Esad yönetimi de onlara karşı "Ben senden daha dindarım, İslami değerlere karşı senden daha duyarlıyım" yarışına girdi.
O yüzden İsveç'in Suriye Büyükelçisi Catharina Kipp, Şam'daki dehşet gecesini anlatırken, "Beşşar Esad portresi taşıyan saldırganlar hiçbir engelle karşılaşmadılar. Çok rahattılar. Hatta binayı ateşe vermelerini videoya kaydettiler" diye hıçkırıyordu.
İslam dünyasını haklıyken bir anda haksız duruma düşüren bu saldırılar, Türkiye'de laiklik ilkesinin Anayasa'ya girmesinin 69'uncu yıldönümüne denk geldi.
Yayınladığı mesajda laikliğin önemini vurgularken "Laiklik ilkesinin yerleşmediği toplumlarda özgür düşünce gelişemez" diyen, "Laikliğin demokrasinin olmazsa olmaz koşulu, özgürlüklerin güvencesi olduğunu" belirten Cumhurbaşkanı Sezer çok haklı.
Özgür düşünce ancak hoşgörü ortamında gelişebilir. Hoşgörü ancak laik düzende serpilebilir. Laiklik ise ancak demokratik rejimde kökleşebilir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kapımızdaki tehlike   / 05-02-2006
 Şeytan karikatürleri   / 04-02-2006
 Bu kaçıncı?   / 03-02-2006
 Salıpazarı sineği   / 02-02-2006
 Açık toplumda gizlilik...   / 01-02-2006
 Gates ve bizimkiler   / 31-01-2006
 İrgun'dan Hamas'a   / 30-01-2006
 Gaz krizi bitti mi?   / 29-01-2006
 GOP yürüyor   / 28-01-2006
 Destek, uyarı ve ödev   / 27-01-2006
ALİ KIRCA
Çilli horoz!...
Uzun bir uykudan mı uyandık biz?...
ERGUN BABAHAN
Trabzon'da provokasyon
Danimarka'da yayınlanan...
UMUR TALU
Mutabık mısınız?
Sırasıyla şunlar oldu:
1....
FATİH ALTAYLI
Kardak'a nasıl çıktım - 2
Dün Kardak Krizi'nin nasıl...
ERDAL ŞAFAK
Despotların rövanşı
İslam alemini rencide eden karikatür...
MEHMET ALTAN
Gazeteleri nasıl okursunuz?
"İnanca saygısızlık"...
'Hepimiz Kaybederiz'
Hz. Muhammed karikatürleri yayımlanmasıyla çıkan olaylarda tarafları...
Danimarka elçiliği alev alev
Önceki gün Suriye'nin başkenti Şam... Dün ise Lübnan'ın başkenti...
Zirveye Balasz ayarı
Zirveye Balasz ayarı
F.Bahçe, puan kaybettikten 2 gün sonra Malatya ile karşılaşan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu