kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Özkan'dan son savunma

Eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Halk Bankası'nı zarara uğrattığı iddiasıyla yargılandığı davada son savunmasını yaptı.

Özkan, ''Mal varlığının artışını bırakın, açıklamaya bile cesaret edemeyen bir siyasi yönetimin, bir tek kuruş haksız kazancı tespit edemedikleri Hüsamettin Özkan'ı Yüce Divan'a göndermeleri garabetini yüce heyetin takdirlerine sunuyorum'' dedi.

Özkan ve eski Devlet Bakanı Recep Önal'ın, Halk Bankası'nı zarara uğrattıkları gerekçesiyle Yüce Divan'da yargılanmalarına devam edildi.Yüce Divan'daki
duruşmaya sanık Özkan ve Avukatları Olcay Mis, Sema Yılmaz ile sanık Önal ve avukatları Osman Öz, Semra Türközmen katıldılar.

Duruşmada ilk olarak, Hüsamettin Özkan esas hakkındaki savunmasınıyaptı. Kendisi hakkında açılan davanın, siyasi iktidarın yargıyı siyasete alet etme çabalarını ortaya koyduğunu savunan Özkan, 11 yıl milletvekilliği ve çeşitli bakanlıklar yaptığını, bu süre içinde hak ve yetkilerini yerinde kullanmaya özen gösterdiğini söyledi. Özkan, ''Geçmişimi karalayarak bütün ihtiraslarıyla bana karşı siyasi linç girişiminde bulundular. Aleyhimde suç unsurları bulmaya çalıştılar. Hiçbir şey bulamayınca, Yüce Divan'a sevk ettiler'' diye konuştu.

'HİÇBİR ZAMAN HAKSIZ MENFAATİN İÇİNDE OLMADIM'

Görevleri döneminde makamından kaynaklanan yetkilerini ailesine, akrabalarına ve yakınlarına doğrudan ya da dolaylı olarak menfaat sağlamak için kullanmadığını ifade eden Özkan, hiçbir zaman haksız menfaatin içinde olmadığını vurguladı.
Kendisi hakkında iddia konusu olan 1996'ya ait usulsüz kredilerin kendi görev dönemi öncesine ait olduğunu, aynı zaman dilimindeki bankayöneticilerinin de kendisinden önce atandığını anlatan Özkan, bakanlıkgörevine başladığında tüm personelle çalışmalarını sürdürdüğünü, kimsenin görev yerini değiştirmediğini, partizanca bir kadrolaşmaya asla müsaade etmediğini söyledi.

Banka yöneticileri hakkında verdiği soruşturma izni ile 1996'daki Banka Murakıp Raporları'nı iki kez inceleterek geciktirdiği yönündeki iddiaları anımsatan Özkan, raporları iki kez inceletmek gibi bir eyleminin bulunmadığının deliller ve tanık söylemleriyle açıklığa kavuştuğunu ifade etti. Hal böyleyken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kendisine yeni bir suçlama yönelttiğini belirten Özkan, ''Banka yöneticilerinin yargılanmalarını önlemek amacıyla soruşturma izni verilmesinden önce raporların yeniden incelenmesi şeklinde bir iddiada bulunuldu. Soruşturma izni verme yetkim olduğu kadar, vermeme yetkim de bulunmaktadır. Başsavcılığın bunu dikkate almasını isterdim'' diye konuştu.

Devlet Bakanı Ali Babacan'ın, bir bankanın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devrini geciktirdiği iddiasıyla bir yönetici hakkında soruşturma açılması için izin vermediğini, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın da bunu ''bakanın takdir yetkisini kullanması'' olarak algıladığını anlatan Özkan, ''Aynı başsavcılık, soruşturma izni veren bana, 'Takdir yetkisini kötüye kullandı' demiştir. Bu çifte standarttır. Soruşturma izni vermeseydim, bugün bu durumda olmayacaktım'' dedi.

'BUGÜN O MAKAMDA OLSAM AYNI ŞEKİLDE DAVRANIRDIM'

Soruşturma izni verdikten sonra, söz konusu raporların yeniden değerlendirilmesini istemesinin suç olarak algılanmasını anlayamadığını dile getiren Özkan, soruşturmanın sağlıklı şekilde yürütülmesi için belgelerin yeniden incelenmesini istediğini söyledi.

Özkan, bunun, konuya ilişkin yazılardan da anlaşılacağını ifade ederek, ''Bugün de o makamda olsam, aynı şekilde davranırdım. Takdir edilmesi gerekirken, bunun suç olarak değerlendirildiği bir iddia ile karşı karşıyayım'' diye konuştu.

Banka murakıp raporlarıyla ilgili değerlendirmeler bakanlığına gönderildikten bir gün sonra banka yöneticileri hakkında soruşturma izni verdiğini anlatan Özkan, ''Yasanın öngördüğü takdir yetkisini kullandığı için yargılanan tek bakan benim'' dedi.

Hakkında, Halk Bankası yöneticilerinin imza yetkilerini kaldırmadığı yönünde iddialar da bulunduğunu anımsatan Özkan, yasa gereği bu konuda kendisinin yetkili olmadığını, bununla ilgili delillerin esas hakkındaki mütalaada görmezden gelindiğini iddia etti.Özkan, ''İddia makamı, tanık söylemleri ve delillere rağmen banka yönetimini koruduğum iddiasını sürdürmüştür. Bu beni üzmüştür. Karalama, hukuku ihlal etme, siyasi linç uygulamalarının mütalaada da onaylanıyor görünmesi, beni derinden yaralamıştır'' diye konuştu.

TBMM Başkanlığı'na mal varlığını bildirmesine rağmen soruşturma komisyonunun kendisi, eşi, çocukları ve yakınlarının mal varlığı hakkında özel bir araştırma yaptığını ifade eden Özkan, elde edilen bilgiler sonunda kendi mal bildirimi ile bu araştırma sonunda ortaya çıkan mal beyanları arasında bir farklılık olmadığının görüldüğünü kaydetti. Özkan, banka yöneticileri veya bankadan kredi kullananlarla arasında hiçbir menfaat ilişkisi olmadığının açıkça belli olduğunu ifade etti. Hüsamettin Özkan, savunmasını şöyle bitirdi:

''Mal varlığının artışını bırakın, açıklamaya bile cesaret edemeyen bir siyasi yönetimin, bir tek kuruş haksız kazancı tespit edemedikleri Hüsamettin Özkan'ı Yüce Divan'a göndermeleri garabetini yüce heyetin takdirlerine sunuyorum.

Devletimin ve ulusumun verdiği görevlerde akçalı bir işten yargılanmıyor olmam, tarihe düşülen en önemli nottur. Aileme bırakacağım bu onur, devlet adamlığımın en önemli bir mirasıdır.''Özkan'ın savunmasının ardından, Özkan'ın avukatı Olcay Mis savunmasını yapıyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Unakıtan'a gensoru önergesi
 Erdoğan ve Zapatero'dan çağrı
 Siyasi şovu tasvip etmeyiz
 'Hani hepsi imam hatipti anasını satayım'
 Uzan seçim startını İstanbul'da verdi
 Recai Kutan malvarlığını açıkladı
METEHAN DEMİR
Çiçek dolmuşa gelecek mi?
2007 Mayıs'ında yapılacak...
YAVUZ DONAT
Teneke dolusu altını istemeyen Antalya valisi
Ankara'da...
Mucize adımlar hayata geri döndürüyor
Ünlü pediatrik nöroloji uzmanı Prof. Dr. Sabiha Keskin 3.5 yaşındaki...
Kurtlar'ın pazar mesaisi
Kurtlar Vadisi-Irak filmi için tatili fırsat bilen binlerce izleyici...
Uçurtma uçuran bir genel müdür
Uçurtma uçuran bir genel müdür
Türkiye'nin kıdemli bankacılarından İş Bankası Genel Müdürü Ersin...
Çelik'e silahlı saldırı
Çelik'e silahlı saldırı
AK Parti Grup Başkanvekili Faruk Çelik, Bursa'da silahlı saldırıya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu