kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Orgeneral Yaşar Büyükanıt
Büyükanıt'a suç duyurusu
'Emrimde çalıştı' demişti
Özkök karar verecek

Şok suçlama

Van Başsavcılığı, Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Astsubay Ali Kaya ile ilgili sözlerini, "yargıyı etkilemeye teşebbüs" suçu olarak tanımladı.

Şemdinli olayları iddianamesinde, "Onu tanırım, iyi çocuktur" dediği için suç işlemekle suçlanan Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt ile ilgili soruşturma evrakı, Genelkurmay Askeri Savcılığı'na gönderildi.

Bölge komutanları için de suçlama var
İddianamede, Van Asayiş Komutanı Korgeneral Selahattin Uğurlu, Hakkâri Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdal Öztürk ve İl Jandarma Komutanı Albay Eren Kubat hakkında ise "Görevi kötüye kullanma" suçlaması şu şekilde yer aldı:

Görevi kötüye kullanma iddiası
"Yasaya aykırı istihbarat faaliyetleri ile görevi kötüye kullanmak suçundan görevsizlik verileceğinden evrak G.Kurmay Askeri Başsavcılığı'na gönderilmek üzere C. Başsavcıvekilliği'nin 2006/152 sırasına kaydı yapıldı."


Büyükanıt'a suç duyurusu

Van Başsavcılığı, Şemdinli iddianamesinde Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Yaşar Büyükanıt hakkında Genelkurmay Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu Başsavcılık, Büyükanıt'ın Astsubay Ali Kaya ile ilgili "Tanırım, iyi çocuktur" sözlerini, 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçu olarak tanımladı.

Şemdinli olaylarını soruşturan Van Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianameden, Kara Kuvvetleri Komutanı Org.Yaşar Büyükanıt'a suç duyurusu çıktı. Org. Büyükanıt'ın Astsubay Ali Kaya ile ilgili sözleri, "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçu olarak tanımlandı. Van Başsavcılığı'nın 100 sayfalık iddianamesi, 9 Kasım'da Umut Kitabevi'nin bombalanması ile sınırlı tutulmadı. İddianamede, bölgedeki askeri faaliyetlerin değerlendirilmesi yapıldıktan sonra Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, sanıklardan Astsubay Ali Kaya için söylediği "Tanırım, iyi çocuktur" sözü hatırlatıldı. Başsavcılık, Org. Büyükanıt'ın, TBMM İnsan Hakları Soruşturma Komisyonu Raporu'nda da "yargıya müdahale" olarak nitelenen bu sözünü, "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçu kapsamında değerlendirdi. Van Başsavcılığı, Org. Büyükanıt hakkında soruşturma yapma yetkisi olmadığına işaret ederek Büyükanıt hakkındaki evrakı Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na gönderdi. İddianamenin bu bölümünde aynen şu ifade yer aldı: "9.11.2005 günü Şemdinli ilçesinde meydana gelen patlama olayından sonra Yaşar Büyükanıt'ın, olayın faillerinden olan Ali Kaya'ya yönelik açıklamaları nedeniyle adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçundan soruşturma evrakı Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na gönderilmek üzere tefrik edilerek soruşturma defterimizin 2006/152 sırasına kaydı yapılmıştır." Org. Büyükanıt ile sanık Astsubay Kaya'nın birlikte görev yaptıkları döneme ilişkin bilgiler de yer aldığı iddianamede, 5 Ağustos'tan itibaren bölgede meydana gelen olaylarla, 9 Kasım'daki patlamanın birbirleriyle bağlantılı olduğuna vurgu yapıldı.

ÜÇ KOMUTANA SUÇLAMA
Soruşturmayı sadece Astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve itirafçı Veysel Ateş ile sınırlı tutup tutmayacağı merak edilen Van Başsavcılığı'nın iddianamesindeki ikinci şok da bölgedeki komutanlara yönelik oldu. Van Başsavcılığı, tıpkı Org. Büyükanıt gibi Van Asayiş Kolordu Komutanı, Hakkari Dağ ve Komando Tugayı Komutanı, Hakkari İl Jandarma Komutanı'nın dosyasını da "gereğinin yapılması için" Genelkurmay'a gönderme kararı aldı. Van Başsavcılığı, sanık astsubaylar Kaya ve İldeniz ile itirafçı Ateş'in eylemlerini, bölgedeki sıralı komutanlardan habersiz yapamayacaklarının altını çizdi. Başsavcılık iddianamede, bu komutanlarla ilgili de soruşturma yetkisinin bulunmadığını hatırlattıktan sonra şöyle dedi: "Hakkari İl Jandarma Komutanı Albay Eren Kubat'ın sıralı amirleri Hakkari Dağ ve Komando Tugayı Komutanı Erdal Öztürk ve Van Asayiş Kolordu Komutanı Selahattin Uğurlu'dur. Askeri hiyerarşisinin yapısı gereği ve EMASYA (Emniyet Asayiş Yardımlaşma) direktifleri gereğince astın üstten habersizce onun bilgisi, izni veya emri olmadıkça herhangi bir iş ve işlem yapamayacağı genel bir kural olduğu düşünülürse hala Tugay Komutanı Erdal Öztürk ile Kolordu Komutanı olarak görev yapan Selahattin Uğurlu'nun bu tür yasaya aykırı olarak yapılan istihbarat çalışmalarından bilgisinin olmadığı düşünülemez."

'ÇALIŞMALAR YASADIŞI'
Soruşturmayı yapan Başsavcılık, yapılan faaliyetlerin yasaya aykırı olduğunu işaret ettiği iddianamesinde tespitlerini şöyle sürdürdü: "Yasaya aykırı olarak yapılan istihbarat faaliyetleri ile ilgili Erhan Kubat, Erdal Öztürk ve Selahattin Uğurlu hakkında görevi kötüye kullanmak suçundan görevsizlik verileceğinden soruşturma evrakı Genelkurmay Başkanlığı Askeri Başsavcılığı'na gönderilmek üzere tefrik edilerek Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin 2006/152 sırasına kaydı yapılmıştır."

ÖZGE TATAR


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Ege'de fırtına uyarısı
 İETT otobüsüne saldırı
 Dindarlar Erdoğan'la modernleşiyor
 Eroinden KKTC'de kurtuldular
 Polis, Beyoğlu'nu şafak operasyonuyla temizledi
 İki çetenin daha şifresi çözüldü
 Bombalı simit arabasını yokuş aşağı yolladılar
 Köpek besleyen mühendis lojmandan çıkartılıyor
 PKK'lı Kaplan iade
YILMAZ ÖZDİL
Kız sen Monaco'nun neresindensin?
Başbakan, Monaco'ya...
ERGUN BABAHAN
Sol gerçekten öldü mü?
Türkiye'de dönemin modası, Sol'a...
UMUR TALU
Hesap - kitap
"Demokrasi"nin meşruiyeti, bir takım...
FATİH ALTAYLI
İki kız devletin kanatları altında
Sabah'ın önceki günkü...
ERDAL ŞAFAK
Kivi, kaşar ve çorba
Rüşvet iddiasıyla yargılanan...
Beni Tanrı yargılayacak
ABD Başkanı Bush'un müttefiki İngiltere Başbakanı Blair de Irak...
İngiliz Bakan, koltuk sevdası yüzünden kocasını boşuyor!
Tessa Jowell, siyasi kariyerini zedelememek adına, Berlusconi'den...
Zirveyi Ateş bastı: 3-2
Zirveyi Ateş bastı: 3-2
Galatasaray Sami Yen'de yenik duruma düştüğü karşılaşmada Samsun'u...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu