kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kadınlar daha akıllı hasta
Cerrah seçerken bunlara dikkat!
Türk hastalar farklı
Haklarınızı biliyor musunuz?
İlk randevuyu almaya çalışın

Haklarınızı biliyor musunuz?

Hekiminiz sizi muayene ederken teşhis ve tedaviyi sık sık sorguluyor, hatırlayamadığı konularda kitaba bakıyorsa iyi bir doktordur

'Hasta Hakları' ve 'Hekiminizi Nasıl Alırdınız?' kitaplarının yazarı Prof. Dr. Tevfik Özlü hastalardan gelen soruları yanıtlıyor:

* Sizce akıllı bir hasta, doktor seçerken hangi kriterlere dikkat etmeli? Hastanın hekimini seçerken, onun hakkında birçok bilgiye sahip olması gerekir. Her ne kadar hekimlerin genç, yakışıklı veya güzel olması gibi bazı fiziksel özelliklerin bile hastaları etkilediğinden söz edilse de; aslında hastalar hekimlerin kara kaşına, mavi gözüne bakarak seçim yapmamalıdır. Hasta için, gerçekten aradığı hekimin o kişi olup olmadığı önemlidir. Onun sorununa çözüm bulabilecek, ona aradığı yardım ve desteği verebilecek hekim o mu, yoksa bir başkası mı? Buna karar verirken, hekimin mezun olduğu fakülte, fakülte bitirme derecesi, mesleğindeki deneyimleri, uzmanlık alanı ve uzmanlığını aldığı merkez, mezuniyet sonrasında aldığı eğitimler, daha önce kendisine benzer kaç hastayı tedavi/ameliyat ettiği, bu tedavi ve ameliyatlardaki başarı veya ölüm oranları ve bu müdahalelere bağlı ne tür komplikasyonlar (müdahaleye bağlı istenmeyen olaylar) ortaya çıktığı gibi verilere ihtiyacı olur. Gelişmiş ülkelerde sağlık kurumları ve hekimler, bağımsız denetleme kuruluşları tarafından onaylanmış bu verileri topluma deklare ederler. Bizde ise hastalar -eğer seçme şansları varsa- daha çok tavsiye üzerine hekimlerini seçer. Eğer hekiminiz sizi tekrar tekrar muayene ediyor, teşhisi ve tedaviyi sorguluyor, sık kontroller ile iyileşme elde edilinceye kadar sizi yakın takibe alıyorsa, hatırlayamadığı konularda kitaplara bakıyorsa 'doğru hekimi bulmuş olma olasılığınız yüksek' demektir. Oysa, bizde bir hekimin kitaba bakması, başkalarına danışması, kuşku duyması hastalar tarafından olumsuz olarak değerlendirilir.

* Siz kendiniz için doktor seçecek olsanız nelere dikkat edersiniz? Mesleki bilgi, beceri, deneyim ve bende uyandırdığı güven duygusunu esas alırdım.

* Sizce SSK'lı bir hastanın doktor seçme hakkı var mı, bu hakkını nasıl kullanabilir? Ülkemizde hekim ve sağlık kurumunu seçme hakkının kullanımıyla ilgili uygulamaya bakıldığında görülüyor ki, hastalar bu haklarını pek kullanamıyor. Çoğu hasta, Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK gibi sosyal güvenlik kurumlarının öngördüğü ve kamuya ait belirli bir sağlık kurumundan sağlık hizmeti almak zorundadır. Üstelik, o gün için başvurduğu bölümde görevli olan personel kimse, ona muayene ve tedavi olmak durumundadır. Hatta aynı branşta iki hekim çalışıyor bile olsa, hastaya hangi hekime gitmek istediği genellikle sorulmaz ve rastlantısal olarak birisine randevu verilir. Bu durumda, ancak özel sektöre ait kurumlara ve serbest muayenehanelere başvuranlar, gerçek anlamda hekimini seçebilir. Yani hekim seçme hakkı, sadece parası olanlara tanınmaz. Oysa hasta, bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumuna da prim öder ve dolayısıyla kamudan aldığı sağlık hizmetini finanse eder. Buna rağmen, kendisine hekim ve kurum seçme hakkı tanınmamaz. Ancak sevindiricidir ki, son yıllarda bu durumda olumlu yönde bir değişim gözleniyor. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerden bazılarında, hastalara gerçek anlamda hekim seçme hakkı tanınmaya başlandı. Buna göre, söz konusu hastanelerde her hekime bir oda tahsis ediliyor ve hastalar, kime muayene olmak istedikleri sorulup tercih ettikleri hekime yönlendiriliyor. Ayrıca kamu personeline ve bazı sosyal güvenlik kurumları sigortalılarına, özel hastane ve polikliniklerde de muayene olma imkanı tanınıyor. Yine Milli Eğitim Bakanlığı gibi kimi kamu kurumlarının sağlık örgütleri lağvedilip, buralardan hizmet almak zorunda olan kamu personelinin, doğrudan Sağlık Bakanlığı'na ait kurumlara başvurabilmeleri sağlanmıştır. Bu uygulamalar, bugüne kadar ülkemizde gerçek anlamda uygulanamayan 'hekim seçme hakkının kullanılması' anlamına geliyor. Bana göre bunlar olumlu ve doğru adımlardır.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Kadınlar Daha Akıllı Hasta
 Sağlığınız İçin Dedektiflik Yapın Hayatınızı Uzatmaya...
 Yorgunluk Siroz Belirtisi Olabilir
 Detoksla Vücudunuzu Arındırın
 Stres Yaşlanmayı Hızlandırıyor
 Şimdi Tam Detoks Zamanıdır!
 Yorgunluk Birçok Hastalığa Karşı Korur Ve Güçlendirir
 Tükenmişlik Sendromu Kapınızda
 Depresyon! 2020'de İkinci Ölüm Nedeni
 Kök Hücre Uygulamalarım Bir Deney Değil Tedavidir
 Fizik Tedavi Bağımlılıktan Kurtarır
 Omurilik Deneyleri Paralı Olursa Türkiye'nin Tıp İtibarı...
 Felçliler Bir Gün Yürüyecek
 Omuriliğe Kök Hücre Tedavisi Mucize Mi Skandal Mı?
Kaya ile Feraye'nin düğününe katılırım
Kaya ile Feraye'nin düğününe katılırım
Hülya Avşar; boşandığı eşi Kaya Çilingiroğlu'nun sevgilisi Feraye...
Yıldızları zayıflatan diyet sıvısı Türkiye'de
Yıldızları zayıflatan diyet sıvısı Türkiye'de
Amerika'da 10 milyon şişe satışla rekor kıran Hollywood yıldızlarının...
Onlar da 'arındı'!
Onlar da 'arındı'!
Sosyetenin güzel kadınlarından modacı Esin Maraşlıoğlu'nun da,...
Rekora koşuyorlar!
Rekora koşuyorlar!
İşadamı Tuncer Öztarhan, bir dargın bir barışık 6 yıldır...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.