kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

İsraf

Azgelişmişliğin en önemli göstergelerinden birisi zaman israfıdır. Köylülüğün zaman ritminden çıkılamadığı için olsa gerek hemen her şey bir başka bahara bırakılabilirmişçesine ele alınır. Hemen yapılması gereken şey hemen yapılmaz. Kararlar ilanihaye ertelenebilir. O ritim dışında bir zaman anlayışı ya da o anlayışın ötesine geçmeyi sağlayacak bir muhayyile de olmadığından biteviye zaman kaybedilir.
Ya döngüsel olarak aynı krizler yaşanır yani tüm yapıp ettiklerinizden, ödediğiniz bedellerden sonra bir arpa boyu mesafe gitmemiş olursunuz. Ya da mutlaka değerlendirilmesi gereken bir anın manasını kavrayamadığınız için gereğini zamanında yapmazsınız. "Şimdi" dediğinizde de an çoktan tüketilmiş, koşullar değişmiş olur. Hele iktidar mücadelesi içindekiler açısından doğru zamanlama hemen her şeydir. İşleri ağırdan alırsan hapı yutarsın. Doğru şeyi yanlış zamanda yapmışsan, işe yaramayacağı gibi üstüne ağır bir bedel bile ödeyebilirsin.

Türkiye ertelememeli
Halbuki pek zaman kaybedilecek veya zor kararları şu ya da bu nedenle erteleyecek durumda değil Türkiye. Ciddiyetsizliği ve ufuksuzluğu ise hiç değil. Bunu vekiller heyetinin ve özellikle de başvekilin ne ölçüde anladığı ise kuşkulu. Bu nedenle de insanları " biz bu kabusu daha önce de görmüştük " sıkıntısı kaplamaya başladı.
Zaten azgelişmişliğin bir diğer göstergesi de geçmişten akıl yoluyla ders almamak, geçmişin hatalarını tekrar ederek ancak duvara çarpınca akıllanmaktır. Türkiye'nin bir kez daha o yolda olduğuna dair emareler ise gene çoğaldı. Halbuki son yıllarda gerçekten de çok ve zor işler başarılmıştı. Sıra ince ayara gelmişti.
Uzun zamandan beri düşük yoğunlukta seyreden terör eylemleri şehirleri vurmaya masum canları almaya başladı. Korkudan, sorumsuzluktan ya da çapsızlıktan DTP'liler ya da genelde Kürt siyaseti PKK yörüngesinden çıkamıyor. Tırmanan şiddet ülkede savaşın baskın, hukukun ezik kalmasını isteyenlerin de ekmeğine yağ sürüyor. Uçlar palazlanır, ocaklarına ateş düşmüş aileler, giderek topluluklar bilenirken Türkiye'de raydan çıkmaya başlıyor. Bu ortamda CHP'nin tümüyle Baas refleksleriyle, askerci bir siyaset gütmesi şüphesiz talihsizlik. İktidar partisinin çaresizlik görüntüsü de.

Hatayı
başkalarına yüklemek
Tüm bu iç karartıcı gözlemlerin ABD'nin dış politikasına uyum sorunlarından kaynaklandığını söyleyen de var. Ama o zaman da azgelişmişliğin üçüncü belirgin özelliğine geliniyor: Başınıza gelenlerden kendiniz dışında herkesi sorumlu tutmak, kendi hayatınızı başkalarının komplolarının sonucu diye algılayarak kızmak. O zaman kendinize dönüp "ben ne halt ettim" demenize de gerek kalmıyor, vahim hatalarınızdan dolayı hayatlarını ısdırap içine soktuğunuz insanlardan özür dilemenize de.
Bugünkü iktidar güç ilişkilerini doğru okuyamıyor. Kendi gücünü açılarak ve başka damarlardan beslenerek arttırabileceğini anlamıyor. Bu şekilde de azgelişmişliğin beşinci davranış kalıbına aynen oturuyor: Cemaatçilikten medet umuyor, orada huzur arıyor. Bu uğurda kendi başarı hanesine yazılanların tümden silinmesini bile göze alabilecek kadar da aymazlaşıyor.
Ahmet Altan haklı. İnsan "(iktidardakilere) 'korkma çocuğum', demek istiyor, 'korktuğun ne varsa başına korktuğun için gelecek. Cesur olursan kurtulursun'." Ama hakkında çizilen karikatürlerden bile bu kadar korkan, korkularını dehşet verici öfkelere dönüştürebilen bir başvekilin korkmayacağına inanabilmek de giderek o kadar güçleşiyor ki.
Türkiye bu girdabı da aşacaktır ama karşılığında epeyce de zaman israf edecek sanki.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Birlik!   / 02-04-2006
 Sarkaç   / 30-03-2006
 Gelecek referandum   / 26-03-2006
 Kasvet   / 23-03-2006
 Sıradışı bir vatandaş   / 19-03-2006
 Çıkmaz yolun yolcusu   / 16-03-2006
 Dağılma   / 12-03-2006
 Temizlik gereği   / 09-03-2006
 Doğru tahliller   / 05-03-2006
 Cıvalı Zar   / 02-03-2006
SOLİ ÖZEL
İsraf
Azgelişmişliğin en önemli göstergelerinden birisi...
Beni 'Finish'te bekleyin: 3-1
Beni 'Finish'te bekleyin: 3-1
Beşiktaş, Fortis Türkiye Kupası yarı final ilk maçında G.Antep'i...
90 dakika sonra final
90 dakika sonra final
Beşiktaş, G.Antep'te büyük avantaj yakaladı. Kartal, büyük olasılıkla...
Seçmen başına 5 YTL
Seçmen başına 5 YTL
Mal bildirimi yasa taslağı, siyasetin finansmanını da kontrol altına...
'Baba mezarımı kazın' dedi, şehit oldu
Şırnak'ta teröristlerle çıkan çatışmada 5 asker yaşamını yitirdi.
Akbil ortaya çıkardı: Hedef Akmerkez'di
Kiler Market'e bombalı saldırı sonrası yakalanan Hatice Bozkurt'un...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu